Mes turime 403 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5111
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21312
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97342
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ministrantų susitikimas

2021 m. rugpjūčio 28 d.

Rugpjūčio 14 d. – šv. Tarcizijaus – ministrantų globėjo dieną – Kauno Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus arkikatedroje bazilikoje vyko įvairių kartų ministrantų susitikimas. Tai buvo 23-asis Kauno arkikatedros bazilikos ministrantų susitikimas.

Šv. Tarcizijusyra vadinamas Eucharistijos kankiniu, nes gyvybę už Kristų paaukojęs III amžiuje, buvo vos keliolikos metų. Jis nešdavo šv. Komuniją įkalintiems krikščionims, tačiau vieną kartą buvo pagonių užpultas ir nužudytas.Ta vieta yra Kalikso katakombose. Užpuolikai norėjo atimti berniuko nešamą Eucharistijos duoną ir ją išniekinti, tačiau šv. Tarcizijus gynėsi iki paskutiniųjų ir mirė spausdamas prie krūtinės šv. Komuniją. Pagal Romos martirologą, šv. Tarcizijus mirė 257 m. rugpjūčio 15 d.

XIX a. šv. Tarcizijus buvo paskelbtas šv. Mišių patarnautojų/ministrantų globėju. Pagerbiant jo atminimą, 1939 m. Romoje pastatyta bažnyčia, pavadinta Šventojo Tarcizijaus vardu.

Vardas Tarcizijus yra vedinys iš sulotyninto graikų vardo Tarasios, kuris reiškia „Tarento miesto gyventojas“.

Ministrantas yra lotyniškos kilmės žodis, reiškiantis patarnautoją. Tai asmuo patarnaujantis kunigui per Mišias ar kitas pamaldas. Anksčiau tokiam patarnautojui reikėjo lotyniškai išmokti gana ilgą ministrantūrą – liturginius atsakymus, maldas ir taisykles. Reformavus liturgines apeigas, dabartiniam ministrantui tokios ministrantūros „iškalti“ jau nebereikia. Dabar reikia sąmoningesnio tikėjimo bei aktyvesnio dalyvavimo pačių šv. Mišių aukoje. Tikėtina, kad ateityje Kauno arkikatedros ministrantai įsijungs į Tarptautinį ministrantų sambūrį – Coetus internationalis ministrantium.

Ačiū ministrantų vadovui arkikatedros bazilikos zakristijonui Rokui-Albertui Koženiauskui už gražią šventę ir gerą nuotaiką.

Raimundas KAMINSKAS

 

 
Reklaminis skydelis