Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4731
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23275
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70601
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dešimtys vagysčių Švenčionių rajone – kaip apsaugoti savo turtą?

2021 m. rugsėjo 4 d.

Kiek kainuoja ramus miegas?

Nuo šių metų pradžios iki birželio pabaigos Švenčionių rajone teisėsaugos institucijos užfiksavo 97 nusikalstamos veiklos atvejus. Apie dešimtadalį jų sudarė vagystės, rodo Vidaus reikalų ministerijos pateikiama statistika. Saugumo jausmo gyventojams neprideda ir išaugusi įtampa pasienio regionuose, o artėjant šaltajam sezonui turto apsauga labiau susirūpina ir sodybų šeimininkai.

Nors vagysčių skaičius pastaraisiais metais mažėjo, kaip rodo Vidaus reikalų ministerijos atliktas tyrimas, to pavyko pasiekti ir dėl augančio pačių žmonių sąmoningumo – 83 proc. respondentų nurodė, kad jie ėmėsi kokių nors veiksmų, kad apsaugotų savo nuosavybę ir išvengtų finansinių nuostolių: bendradarbiauja su kaimynais, saugodami vieni kitų turtą, apdraudė savo turtą ar įsirengė apsaugos technologinius sprendimus. 

Šią tendenciją pastebi ir populiarios išmanių apsaugos sistemų kūrėjos „Eldes“ direktorius Artūras Taicas.

„Sveikintina, kad žmonės aktyviau patys rūpinasi savo turto saugumu ir tam įdarbina šiuolaikines technologijas. Jos vis dažniau pasitelkiamos ir gyvenamųjų namų, ir butų ar sodybų apsaugai. Juolab, kad šiuolaikinės sistemos neapsiriboja tik apsaugos funkcijomis, bet leidžia valdyti daugybę kitų parametrų nuotoliniu būdu ir taip užtikrina ne tik ramesnį miegą, bet ir komfortiškesnį gyvenimą“, – teigia „Eldes“ vadovas.

 

Saugumas visada po ranka

Jis pasakoja, kad tradicinės apsaugos sistemos, kai namų šeimininkas turi išeidamas klaviatūroje įvesti kodą ir aktyvuoti signalizaciją, jau tampa praeitimi.

„Šiuolaikinės sistemos yra valdomos telefone, nuotoliniu būdu, o savininkas į programėlę savo išmaniajame telefone gauna automatinius pranešimus apie bet kokius užfiksuotus įvykius – ar suveikusį judesio daviklį, ar kamerų užfiksuotą judėjimą ar smalkių, dujų nuotėkį. Toks informuotumas sustiprina saugumo jausmą, nes galima bet kada realiu laiku prisijungti prie kameros ir patikrinti, kas vyksta ar iškviesti pagalbos tarnybas“, – teigia A. Taicas.

Kaip teigia „Eldes“ direktorius, šios sistemos padeda užbėgti už akių galimiems nuostoliams. Pavyzdžiui, dūmų ir dujų nuotėkio detektorius gali anksti perspėti apie gresiantį gaisrą ar apsinuodijimo smalkėmis pavojų, o prie sistemos prijungtos kameros su garsiakalbiais – leist išgirsti teritorijoje vykstančius įtartinus garsus.

 

Kaip apsisaugoti nuo vagišių?

Paklaustas, kokias technologines priemones reikėtų pasitelkti norint apsisaugoti nuo vagišių, ekspertas teigia, kad pirmiausia derėtų pasirūpinti teritorijos ar patalpų perimetro apsauga.

Saugos sistemos ir kameros gali užfiksuoti, jeigu vagis bandytų patekti į privačią teritoriją, įveikti apsaugines žaliuzes ar grotas, atidarytų ar išdaužtų langą. Pavojaus signalas gali būti nedelsiant siunčiamas savininkui ir saugos tarnybų darbuotojams, kurie galėtų nedelsiant prisistatyti į įvykio vietą ar pasitelkti pagalbos tarnybas.

Svarbi, anot eksperto, ir įprasta garsinė signalizacija, kuri leidžia atkreipti aplinkinių dėmesį – o jo vagys itin vengia. Kaip teigia „Eldes“ atstovas, apsaugos sistemos įrengimas namams kainuoja nuo maždaug 250 eurų, o viršutinė riba priklauso nuo to, kiek ir kokios įrangos reikia.

 

Pasirūpinti apsauga paskatina nelaimės

„Eldes“ atstovas teigia, kad nors gyventojai vis geriau supranta apsaugos technologijų vertę, neretai saugumu žmonės susirūpina tik po to, kai įvyksta nelaimė.

„Pavyzdžiui, pernai į mūsų saugos sprendimus diegiančią įmonę kreipėsi Šventojoje nuo įžūlių vagių nukentėjęs vyras po to, kai naktį į jo šeimos vasarnamį įsilaužė kaukėtas plėšikas ir pavogė žmonos rankinę. Jeigu apsaugos sistema būtų buvusi įrengta anksčiau, nelaimės, tikiu, būtų buvę galima išvengti“, – teigia V. Pavardė.

Jis pasakoja, kad jau kitą dieną name Šventojoje buvo įdiegta „Eldes“ centralizuota apsaugos sistema ir „Pitbull Alarm Pro“ įrenginys. Šiai šeimai taip patiko sistemos valdymas, kad praėjus pusmečiui, ir netikėtai juos sutikus Vilniuje, buvo sulaukta prašymo tokią sistemą įdiegti ir šios šeimos namuose Vilniuje.

 

Atidaro ir vartus kurjeriui

„Kai prieš 15 metų pradėjome kurti „Eldes“ apsaugos sistemas, turėjome tikslą kurti inovacijas, kurios atliktų ne vien apsaugos funkcijas. Šiandien prie mūsų sistemos galima prijungti įvairius įrenginius ir, pavyzdžiui, nuotoliniu būdu reguliuoti temperatūrą namuose, telefono programėle atidaryti vartus kurjeriui, kad šis paliktų siuntinį, kol esate darbe ir atlikti kitas funkcijas“, – pasakoja A. Taicas.

Bendrovė skaičiuoja, kad jau yra pagaminusi daugiau nei 1 mln.  išmaniųjų apsaugos įrenginių, kurie eksportuojami į daugiau nei 70 pasaulio šalių. „Eldes“ sistemas Lietuvoje montuoja daugybė saugumo specialistų – atstovų ir platintojų sąrašą galima surasti bendrovės tinklalapyje www.eldes.lt.