Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3168
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13355
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89385
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Po darbo - į Jukškę

2012 m. liepos 11 d.,trečiadienis Nr.52 (1195)

Gražią birželio pavakarę „Domus“ bendruomenė su artimaisiais bei pažįstamais po darbo skubėjo ne namo, o į Jukiškę pas meno kūrėją Juozapą Jakštą „pasikalbėti“ su menininko ąžuolais.
Pasukę keliuku į skulptoriaus sodybą, netrukus pamatėme besišypsantį ir mojantį mums patį šeimininką. Išlipę iš autobuso patekome į natūralios gamtos prieglobstį: žaliavo medžiai bei krūmai, pievutėje žydėjo įvairiaspalvės laukų gėlės.

Pažintį su menininko darbais pradėjome nuo kovotojams, žuvusiems už Tėvynės laisvę, paminklo. Juozapas supažindino mus ir su skulptūromis, esančiomis lauke bei prie Šv. Eucharistijos ekumeninės koplyčios. Koplyčią jis pastatė Krikščionybės 2000 m. jubiliejui laisvu laiku nuo darbo savo sode, savo lėšomis piktavalių sudeginto kluono vietoje.
Pirmame koplyčios aukšte yra autoriaus mylimiausios ir brangiausios mamos skulptūra, daug kitų skulptūrų. Apžiūrėję ir išklausę menininko darbų kūrimo istorijas, kūrimo paskirtį, pakilome į antrą koplyčios aukštą, skirtą maldai. Tai savotiška šventų švenčiausia patalpa, kurioje yra Kristaus skulptūrėlė, žemiau- altorius. Žavėjomės Juozapo skulptūrine ornamentika tarsi lyrine poezija - paprasta, gilia, gyvybinga. Iš visų darbų trykšte trykšta dvasinė šiluma, nuoširdumas, kilniadvasiškumas, meilė, pagarba viskam: ir žmogui, ir darbui, ir Dievui, ir apskritai- pasauliui.
Po meno kūrėjo darbų apžiūros buvome pakviesti į pavėsinę pasivaišinti medumi, sūriu ir pyragu.

Bendruomenės pirmininkui pasiūlius, mes irgi ruošėmės susitikimui, su gerb. J.Jakštu. Kelionėje Irena Cicėnienė parodė V.Striužo parengtą ir išleistą knygą apie menininką „Ąžuolų kalbėjimas Lietuvai“. Trumpai supažindino su jo biografija, asmenybe, kūryba, politine, visuomenine veikla, dalyvavimu kūrybinėse stovyklose, parodose, apdovanojimais. O jau koplyčioje ji padeklamavo iš Justino Marcinkevičiaus poemos „Kraujas ir pelenai“ apie Daunienę ištrauką, kurią skyrė autoriaus motinai. Sugiedojome giesmę „Panis Angelicus“. Baigėme savo programėlę Maironio eilėraščiu „Viltis“.

Dėkojame Pabradės miesto bendruomenei „Domus“, UAB „Intersurgical“ direktoriui už suteiktą galimybę įdomiai ir turiningai pailsėti.

„Domus“ bendruomenės svečias Irena Cicėniene
„Domus“ bendruomenės narė Vida Cicėninė

 

 
Reklaminis skydelis