Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1301
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11488
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87518
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rugsėjo danguje – astronominis ruduo ir paslaptinga Zodiako šviesa

2021 m. rugsėjo 11 d.

Žvaigždės skubins rudenį

Rugsėjo vakarais ir toliau išsiskirs ryškusis Jupiteris, įsižiebiantis neaukštai virš pietryčių horizonto. Jam įkandin aukštai virš galvos sušvis ryškioji Vega. Į rytus nuo jos išryškės Gulbės žvaigždynas ir jo ryškiausia žvaigždė Denebas. Vakarų link leisis ryškusis Arktūras. Jam iš dešinės spindės Grįžulo ratai.

Į šiaurės rytus slinks Vežėjo žvaigždynas su šviesiąja Kapela. Pietuose Erelio žvaigždyne aukštokai žibės Altayras. Tuo metu virš rytų horizonto kops Andromedos ir Pegaso žvaigždynai. Šiaurės rytuose tarp Paukščių tako žvaigždžių išsiskirs išraiškingoji Kasiopėja. Įdėmesni stebėtojai tarp Andromedos, Pegaso ir horizonto galės atrasti taip pat ir zodiakinius Avino, Žuvų, Vandenio bei Ožiaragio žvaigždynus. Smulkiomis žvaigždutėmis nusėtas Paukščių takas išsiskleis šiaurės pietų kryptimi, kviesdamas paukščius į rudeninę kelionę.

Sutemus (apie 22 val. mėnesio pradžioje ir apie 21 val. mėnesio pabaigoje) šiaurės rytuose tekės padrikasis žvaigždžių spiečius – Sietynas. Seniau pagal jį buvo sprendžiama apie rudeninės sėjos laiką: kai Sietynas prieš auštant atsidurdavo pietuose – jau galima sėti.

 

Jupiteris ir Saturnas spindės Ožiaragyje

Jupiteris po opozicijos beveik visą naktį ryškiai švytės Ožiaragio žvaigždyne. Kiek dešiniau nuo jo, tame pačiame Ožiaragyje įsikūręs, daug blausiau švies Saturnas. Rugsėjo 16-18 po šia didžiųjų planetų pora praslinks priešpilnis Mėnulis. Rugsėjo 17 d. jis su abejomis planetomis sudarys lygiašonį trikampį.

Venera-Vakarinė tik labai trumpam po Saulės laidos švystelės prisiglaudusi prie pietvakarių horizonto Mergelės, vėliau jau Svarstyklių žvaigždyne.

Marso ir Merkurijaus šį mėnesį nematysime.

 

Prasidės astronominis ruduo

Rugsėjo 22 d., 22 val. 21 min. įvyks rudens lygiadienis, tuomet Saulės disko centras atsidurs dangaus pusiaujo ir ekliptikos sankirtos taške – Saulė pereis į dangaus pietų pusrutulį ir prasidės astronominis ruduo. Po kelių dienų – rugsėjo 25 d. dienos bei nakties trukmė trumpam susilygins. Nuo šiol diena taps trumpesnė už naktį ir toliau trumpės iki Žiemos saulėgrįžos (gruodžio 21 d.).

Rugsėjo 30 d. diena truks 11:37 val. ir bus jau 2:07 val. trumpesnė nei buvo mėnesio pradžioje (13:44 val.).

 

Pasirodys paslaptinga Zodiako šviesa

Rugsėjo pabaigoje ir spalio mėnesį, prieš auštant bus progų išvysti slaptingąją Zodiako šviesą. Taip vadinamas Saulės sistemos ekliptikos plokštumoje besitelkiančių kosminių dalelių švytėjimas. Rytų padangėje, palei tekantį Liūto žvaigždyną, gali pasirodyti silpnos išsklaidytos Saulės šviesos kūgis, nukreiptas į žemę ir sueinantis įsivaizduojamoje ekliptikos juostoje. Tuo pat metu Saulei priešingoje ekliptikos dalyje galima pamatyti ir taip vadinamą atošvaistę – difuziškai švytinčią šviesos dėmę. Zodiako šviesą sukeliančios dulkės atsirado dar susidarant Saulės sistemos planetoms, o dabar pasipildo asteroidų ir meteoroidų susidūrimo dulkėmis.

Jonas VAIŠKŪNAS

 

 
Reklaminis skydelis