Mes turime 128 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:500
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3893
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51219
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vyresnio amžiaus žmonėms - daugiau galimybių aktyviai veikti Švenčionių rajone

2021 m. rugsėjo 18 d.

Švenčionių Visų Šventųjų parapijos Vaikų dienos centras „Liepsnelė“ kartu su socialines inovacijas šalyje plėtojančiu partneriu – Lietuvos vaikų fondu – jau trejus metus kviečia vyresnio amžiaus žmones aktyviau įsitraukti į socialines bei savanoriškas veiklas.

Vaikų dienos centro vadovė Vida Rastenienė pažymėjo, kad „Lietuvos vaikų fondas, rinkdamas šiam projektui dalyvius, pasiūlė centro savanoriams prisijungti prie šios veiklos. Pasirinkta projekto vykdytojų sritis skirta vyresnio amžiaus žmonių integracijos skatinimui ir vykdymui per savanorystę, todėl stengėmės daugiau vyresnio amžiaus žmonių paskatinti įsitraukti į savanorystę: savanorystė - tai savo gera valia pasirinkta veikla, kuri yra nemokama, labai įvairi ir skatintina, kur savanorių kasdien laukia vis nauji iššūkiai“.

Projekto metu 20 savanorių iš Švenčionių rajono gilino savo skaitmeninio raštingumo žinias, socialinius ir pilietinius gebėjimus, susipažino su iniciatyvos ir verslumo ugdymo galimybėmis. Mokymus vedė patyrę lektoriai. Mokymuose, kuriuos vedė Lina Mačernienė, savanoriai gaudavo labai daug įdomių pastebėjimų, patarimų saviugdos temomis. Būti savanoriu – tai ne tik pasirinkimas, bet ir kito asmens poreikių supratimas. Iš viso projekte dalyvavo 34 vyresnio amžiaus žmonės. Savanorystės skatinimui pasitarnavo ir socialinės darbuotojos Jurgitos Petrovičienės bei projekto psichologės Silvos Jūratės Savickaitės konsultacijos.

„Įvertintos yra ir tos aplinkybės, kad pagalba reikalinga ne tik vaikų dienos centrą lankantiems vaikams, jų šeimos nariams, bet ir kitiems vyresnio amžiaus, vienišiems asmenims, kurie gyvena nuo rajono centro nutolusiuose kaimuose. Ypač karantino metu išryškėjo savanorių veiklos svarba, jų pasirengimo šiai misijai lygis“, - sakė Vida Rastenienė.

Anot Lietuvos vaikų fondo direktorės Romualdos Navikaitės, „socialinė integracija pakankamai nauja tema šiandienos gyvenime: vienišumas, tarpusavio santykių problemos, blogėjanti sveikata, dėl karantino atsiradęs šeimų uždarumas ir nuotolinės veiklos keičia žmonių įpročius ir kuria naujus stereotipus.“

„Ne apie viską gali žinoti ar gebėti knygose paskaityti, todėl šiame projekte įgyta patirtis centro savanoriams labai vertinga. Sąvoka „integracija“ yra priešpastatoma terminui „atskirtis“. Savanorystė yra lyg ta gija, kuri bando rinkti socialinę atskirtį patiriančius į bendruomenę per socialinę prizmę“ – pasakojo centro vadovė Vida Rastenienė.

Švenčionių Visų Šventųjų parapijos Vaikų dienos centras „Liepsnelė“ nuo 2018 m. partnerio teisėmis dalyvauja projekte „Vyresnio amžiaus žmonių socialinė integracija“ (Nr. 08.3.2-ESFA-K-415-01-0002), kuris finansuojamas iš Europos Sąjungos socialinio fondo lėšų. Projekto tikslinėje grupėje – 145 asmenys, kurių amžius virš 55 metų (dalyvavo 158 asmenys). Projektas suteikė galimybę šio centro vadovei ir savanoriams tobulėti, įgyti naujos patirties, suprasti šiandienos iššūkius socialinėje erdvėje ir būti aktyviais šiandien pasitinkant rytdienos iššūkius.

Lietuvos vaikų fondo direktorė Romualda Navikaitė pasakojo, kad „jau trisdešimt metų fondas dirba su socialinę atskirtį išgyvenančių vaikų ir šeimų įgalinimu ir integracija į visuomenę. Dar 1988 m. Lietuvos vaikų fondas inicijavo, metodiškai ir materialiai rėmė alternatyvios vaikų globos formos institucinei globai atsiradimą Lietuvoje ir kartu su 12 tuometinių rajonų (dabar savivaldybių) administracijų įkūrė 14 šeimyninių vaikų globos namų (šeimynų) bei prisidėjo prie sėkmingo socialinę atskirtį išgyvenančių šeimų ir vaikų integracijos visuomenėje, įskaitant ir darbo rinką. Fondas padėjo ir kuriant Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendriją „Viltis“, gausių šeimų bendrija „Vilniaus šeimyna“ bei kt.

„Nuo 1994 m. Lietuvos vaikų fondas intensyviai dirba su romų bendruomenės integracija, palaiko nuolatinius ryšius su atskirtį patiriančia romų bendruomene. Lietuvos vaikų fondas nuolat plėtoja inovatyvius socialinės inžinerijos sprendimus, inicijuoja institucinius pokyčius, teikia kitoms organizacijoms metodinę pagalbą. Dar 2012-aisiais Lietuvoje inicijuota socialinio ir finansinio raštingumo programa „Aflatoun“. Fondo vykdytas ESF lėšomis finansuotas projektas „Ugdymas karjerai“ įvertintas apdovanojimu „Žingsniai 2014“, šiame projekte dalyvavo ir Švenčionėlių vaikų globos namų auklėtiniai ir darbuotojai. Šiuo metu dar yra vykdomas ESF lėšomis finansuojamas projektas „Sėkmingos karjeros akademija“, kuriame irgi skatiname dalyvauti centro globotinius. Švenčionių Visų Šventųjų parapijos vaikų dienos centras „Liepsnelė“ pakankamai nauji partneriai, bet jie sėkmingai įsitraukė ir į kitų fondo projektų vykdymą“, - tęsė fondo direktorė Romualda. – „Čikagos „Saulutės“ būrelis karantino metu padėjo šeimoms įsigyjant kompiuterius nuotoliniam mokymui, teikia individualią paramą kai kuriems centro vaikams bei suteikia paramą vaikų dienos centro iniciatyvoms. Dėkojame „Saulutės“ vadovams ir būrelio nariams už suteiktas galimybes įvairinti veiklą, o centro savanoriams – tęsti savanorystės veiklas ir patiems tobulėti.“