Mes turime 603 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:13942
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34991
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:114112
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Laiko dulkes nužėrus. Kas įvyko per 1936 metus Pašaminėje?

2021 m. rugsėjo 18 d.

„Vilniaus rytojus“, 1937 m. sausio mėn. 5 d. (antradienis), Nr. 2 (792)

Švenčionių apskr. Pašaminė, Kaltanėnų valsč. Kas įvyko per 1936 metus. Praėjusių metų pirmąjį pusmetį kol dar čia gyvavo lietuviškų draugijų skyriai, vietos žmonės nesnaudė: kas savaitė buvo daromi skyrių narių susirinkimai, kelis kartus surengta lietuviški vakarai, akademijos, skaityta referatai, paskaitos, o vasaros metu buvo pasiryžta rengti iškylos, gegužinės. Uždarius čia veikusias „Ryto“, „Kultūros“ ir Liet. Ūkio draugijų skyrius ir „Ryto“ skaityklą, visos tos veikimo sritys buvo sustabdytos. Buvo kalbų, kad būsianti sudaryta jaunųjų ūkininkų kuopelės organizatoriui byla, bet taip neįvyko. Sulaikius lietuviškų draugijų skyrių veikimą, vietos „Koło Młodzieży Wiejskiej“ nariai ėmė raginti Pašaminės jaunimą, kad prisidėtų prie jų, bet iš lietuvių sutikimo negavo.

Neseniai apskrities storasta nubaudė vietos lietuvaitę Teklę Vilūnaitę 60 auks. piniginės baudos už tai, kad per surengtą Kaltinėnuose Kristui Karaliui akademiją ji neva pradėjusi giedoti mūsų tautos himną.

Šiemet pašaminiečiai norėjo savo sodžiuje atidaryti Daugėliškio lietuvių pieninės nugriebimo punktą, bet tam negavo leidimo. Žemės Ūkio Rūmai Vilniuje atsakė, kad pašaminiečiai turėtų prisidėti prie Švenčionyse steigiamos lenkų pieninės.

1936 metais čia buvo išsirašyta 32 egz. įvairių lietuviškų laikraščių. Tikimasi, kad ir šiemet nemažiau čia bus prenumeratorių. Dabar čia dažnai atvažiuoja visokių „štukų“ rodytojai, kurie, prisidaužę ant grindų stiklų, vaikšto po juos su plikomis kojomis arba atsigula nuogais pečiais. Bet vietos žmonės tokiomis „štukomis“ nesidomi, nes žino, kad tie „štukoriai“ turi ir kitokių tikslų.