Mes turime 207 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1138
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17339
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93369
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Skaitytojo laiškas, arba Elektros pabrangimo belaukiant...

2021 m. spalio 9 d.

Perskaičiau straipsnį apie elektros taupymą ir sugalvojau pabandyti. Štai skaitau laikraštį ir straipsnį internete vienu metu. Taigi sutaupau laiko dvigubai. Kita tiek laiko galėsiu sukti dinamą, kuri gamina elektrą. Jau ruošiuosi elektros pabrangimui. Po stalu įsitaisiau pedalus, reduktorių ir dinamą. Tik nepatogu sukant pedalus rašyti kompiuteriu. Jaunimas tai puikiai sugeba. Mačiau, vienas važiuoja dviračiu „be rankų“ ir kažką maigo išmaniajame. Aš jau tikriausiai jiems ne konkurentas. O gal kas dar bandėte pasigaminti elektros?

Yra dar toks daiktas dujinei viryklei užkurti. Ten didelė kibirkštis šoksta kaip tazeryje. Galit pabandyti, tik atsargiai, jei turite įsiūtą stimuliatorių. Kažin, kiek reikia spaudyti tą įtaisą, kad pasigamintų elektros pasiklausyti žinių ir prognozei. Nei daug, nei mažai, bet vis šis tas. O dinama po stalu visai gerai veikia, vietos beveik neužima. Panaudojau seną generatorių nuo lengvosios ir seno dviračio detales. Ten tokie stiprūs magnetai ir išlygintą srovę duoda. Jungi tiesiai akumuliatorių ir tabaluoji pedalais. Ir žinot, visai neblogai šviečia netirpstanti „ledinė“ juostelė, beveik kaip stalinė lempa. Rytoj jungsiu prie šito mano įtaiso „tranzistorių“. Žmona neleidžia televizoriaus jungti. Sako supleškinsi, tai serialų negalėsianti žiūrėti. O senas „Šilelis“ šitų skaitmeninių kanalų jau neima. Labai gaila. Visokių juokų tenai parodo. Pavyzdžiui, kaip įelektrinti blizgę, kad žuvys pačios kibtų. Gaila, labai gaila „Klausimėlio“. Pati linksmiausia laida buvo. Pasijusdavau vos ne pačiu protingiausiu žmogumi pasaulyje, žinoma po mokslininkų...

Tiesa, kaimynai iš apačios žada skundą parašyti, nes juos trikdo mano įtaiso skleidžiami garsai. Vakar laiptinėje sutikau, tai juokauja:

- Tu žiūrėjai filmą „Septyniolika pavasario akimirkų“?

- Na, žiūrėjau, kadaise...

- Tai ten tokia viena radistė buvo. Ji „tipo“ siuva būsimam savo kūdikiui drabužėlius, o jos kolega tuo metu priešams radiogramas siunčia. Ar nereikės tavęs patikrinti. Gal ir tu kokias radiogramas kam siunti?

- Na, ne, kur jau ten, aš kariuomenėje virėju tarnavau, grikių košę visam pulkui viriau.

- Na, žiūrėk, kad nebildėtum man vakarais! Irgi mat, virėjas – radistas atsirado.

Tai dabar jau tykiai bandau sukti, po tuo agregatu pakišau keturgubai sulenktą seną kilimą ir visus dantračius stropiai sutepiau „solidolu“. Gal kaimynas nepasiskųs. Nesinori su tokiu kaimynu savo išradimu dalintis, geriau jau su laikraščio skaitytojais. Tegul sau kaimynas iš pavydo alkūnes nusigraužia.

Izidorius KIMSĖNAS

 

 
Reklaminis skydelis