Mes turime 288 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:483
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16684
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92714
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tarp spalio žvaigždžių – trys planetos, Orionidų žybsniai ir slaptingoji Andromeda

2021 m. spalio 16 d.

Ruduo persirito į antrą pusę

Spalio vakarais ryškiausios vasaros žvaigždės vis labiau svyra link vakarų horizonto. Šiaurėje žemyn rieda Didieji Grįžulo ratai. Rytuose kyla Pegaso žvaigždynas, įsidėmėtinas savo įspūdingu žvaigždžių kvadratu. Nuo viršutinio kairiojo kvadrato kampo į rytų pusę link Persėjo žvaigždyno nutįsusi keturių panašaus ryškio žvaigždžių eilė sudaro Andromedos žvaigždyną. Kiek dešiniau ir aukščiau trečiosios Andromedos žvaigždė,s vadinamos arabiškos kilmės Mirako vardu, galima įžiūrėti balzganą dėmę – tai vienintelė plika akimi matoma kita galaktika – vadinama Andromedos galaktika arba Andromedos ūku. Ir nors ji dangaus skliaute užima maždaug penkiskart didesnį plotą nei Mėnulio pilnatis, tačiau plika akimi tematome tik centrinę, šviesiausią jos dalį. Andromedos galaktika nuo mūsų nutolusi maždaug per 2,6 milijonų šviesmečių. Tai reiškia, kad šviesa iš to tolimojo kito pasaulio iki mūsų akies skrieja 2,6 milijono metų...

Plačiai išsiskleidęs po Andromedos ir Pegaso žvaigždynais spindi neryškus zodiakinis Žuvų žvaigždynas. Spalio vakarais rytuose iš už horizonto jau kyla ir garsusis Tauro žvaigždyno žvaigždžių spiečius – Sietynas (Plejados). Prieš vidurnaktį paskui Sietyną išnyra ir Šienpjoviai (Orionas) dar vadinti Pjovėjais ir Kūlėjais. Vakarinė šių žvaigždynų teka – ženklas, kad ruduo persirito į antrąją pusę ir žiema jau nebe už kalnų.

 

Planetas atstovaus – Venera bei Jupiterio ir Saturno pora

Venera-Vakarine vakarais po saulėlydžio labai trumpam sužimba prie pietvakarių horizonto Mergelės, vėliau Svarstyklių, žvaigždyne.

Jupiteris Ožiaragio žvaigždyne po rugpjūčio mėnesį įvykusios opozicijos (priartėjimo prie Žemės) ir toliau lieka ryškiausiu ir įsidėmėtiniausiu naktinio dangaus šviesuliu, nors jo šviesis diena iš dienos pamažu vis mažėja.

Saturnas taip pat bemaž visą naktį matomas Ožiaragio žvaigždyne, keliolika laipsnių į vakarus nuo Jupiterio ir daug blausesnis už jį.

Spalio 14-os vakare priešpilnis Mėnulis atsidurs per vidurį ir kiek žemiau Jupiterio ir Saturno planetų poros ir sudarys su jomis gražų, viršūne žemyn nukreiptą, trikampį. Spalio 15 d. dar labiau papilnėjęs Mėnulis slinkdamas į rytus kiek žemiau prasilenks su ryškiuoju Jupiteriu.

Marsas ir Merkurijus slėpsis Saulės spinduliuose.

 

Orionidai pasiruošę pateikt staigmenų

Naktį iš spalio 20-os į 21-ą įvyks Orionidų meteorų srauto paūmėjimas. Tuomet per valandą galima būtų sulaukti iki 20 greitų ir baltų garų pėdsakus paliekančių meteorų žybsnių. Bet šiemet didžią dalį meteorų švystelėjimų nustelbs per Žuvų žvaigždyną slenkančio pilno Mėnulio šviesa.

Nepaisant to, apie vidurnaktį rytuose iškilęs Šienpjovių (Oriono) žvaigždynas vis tik vertas dėmesio, nes jame besikryžiuojantys Orionidai dažnai nudžiugina itin ryškiais meteorų žybsniais, tad stebėti šį srautą verta ir šiemet. Kas žino, o gal patiems kantriausiems ims ir pažers staigmenų?

Jonas VAIŠKŪNAS