Mes turime 378 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3713
mod_vvisit_counterŠią savaitę:36089
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:117838
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Profesinio mokymo kokybės gerinimas Švenčionių PRC: įsigyta modernios įrangos

2021 m. spalio 16 d.

Švenčionių profesinio rengimo centras įgyvendinimo  projektą „Profesinio mokymo infrastruktūros plėtra“, kurism gavo ES paramą. Šis projektas jau baigtas įgyvendinti, ir mokiniai turi galimybę naudotis naujai įsigyta įranga praktiniam mokymui. Įgyvendinant projektą buvo įsigyta įranga, kuria naudosis besimokantys pagal tris švietimo sritis.

Mažiausia suma skirta pagerinti profesinio mokymo bazę socialinės gerovės srities profesinio mokymo programoms. Įsigyta įranga (slaugai skirtos vonios, lovos ir kiti įrenginiai) praturtino jau turimą praktinio mokymo bazę, skirtą šios srities specialistų rengimui. Įranga taip pat bus naudojama nuo šių mokslo metų pradėtiems mokyti slaugytojų padėjėjams.

Profesiniam mokymui vykdyti pagal inžinerijos ar inžinerinių profesijų švietimo srities profesinio mokymo programas (šiuo metu vykdome automobilių kėbulo remontininko ir automobilių mechaniko mokymo programas) įsigytas naujas autokeltuvas, automobilių diagnostikos sistema, žibintų patikros stendas, metalo pjovimo, apdirbimo, suvirinimo įranga. Tam, kad mokymui skirtose darbo vietose būtų užtikrintas higienos normų laikymasis, įsigyta ir įrengta dūmų ištraukimo sistema. Taigi šios srities specialistų rengimo praktinio mokymo bazė žymiai pagerėjo. Tikimės, kad ateityje galėsime rengti suvirintojus, nes šių asmenų apmokymui projekto dėka parengtos mokymo vietos, mokysime virinti tiek elektra, tiek dujomis.

Daugiausia lėšų panaudota įrangai, kuri skirta miškininkystės švietimo srities mokymo programoms, t.y. miško darbuotojo bei SM kategorijos traktorininko (savaeigių miško mašinų vairavimas). Labiausiai džiugina tai, kad įsigijome medkirtės simuliatorių (kompiuterinės įrangos pagalba besimokantys įgyja pradinius darbo su medkirte įgūdžius) ir pačią medkirtę. Naudojant medkirtę žymiai palengvinamas miško pjovėjų darbas, nes ši mašina nupjauna medį, jį nugeni ir supjausto į reikiamo ilgio sortimentus.

Šiuo metu vis labiau jaučiamas kvalifikuotų miško darbuotojų trūkumas, o ateityje šis trūkumas dar didės. Kartu su centro direktore Milda Gustiene-Vilniške teko dalyvauti susitikime su VDU Žemės ūkio akademijos miškininkystės fakulteto, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos atstovais. Susitikimo metu aptartos problemos, dėl kurių mažėja asmenų, besirenkančių ne tik profesines, bet ir aukštąsias miškininkystės srities studijas.

Viena iš priežasčių yra paskutiniais metais prasidėjęs miškininko profesijos menkinimas. Miškininkai parodomi kaip gamtos naikintojai, tačiau pamirštama tai, kad brandaus miško kirtimas yra reikalingas tam, kad vietoj seno miško būtų atkurtas naujas. Taigi pagrindinis miško srities specialistų rūpestis yra miško atkūrimas, jo puoselėjimas.

Centro įsigyta nauja įranga, skirta miško kirtimui. Tačiau ši technika naudojama ir tam, kad miškas augtų sveikas, t.y. taip vadinamų ugdomųjų kirtimų vykdymui. Jeigu nebūtų vykdomi tokie kirtimai, miškai būtų užšlemšti, kažin ar juose galėtų lankytis grybautojai, o tuo labiau poilsiautojai. Mums, kaip profesinės mokyklos atstovams, malonu, kad specialistų miškų ūkiui rengimu domisi būsimi darbdaviai. Su Valstybinių miškų urėdija sudaryta bendradarbiavimo sutartis, turime galimybę mokomąsias praktikas vykdyti realioje darbo vietoje. Pirmas naujai įsigytos medkirtės išbandymas įvyko Gelednės girininkijoje. Kaip mokymui bus naudojama naujai įsigyta įranga, domėjosi ne tik šioje girininkijoje dirbantys specialistai, bet ir VMU Švenčionėlių padalinio vadovas Giedrius Grincevičius, medienos ruošos ir prekybos vadovas Linas Novikas. Nepaisant savo užimtumo, jie buvo atvykę į mokymui skirtą miško sklypą.

Švenčionių profesinio rengimo centro praktinio mokymo bazė nuolat gerinama, galime parengti gerus specialistus, kurių labai reikia darbo rinkai. O gerų specialistų laukia ir atitinkamas atlygis. Būsimiems darbuotojams labai svarbu įgyti kompetencijas šiuolaikinius profesinius standartus atitinkančioje mokykloje. Tikimės, kad centro absolventai lengvai išspręs savo konkurencingumo klausimus darbo rinkoje, nes jų mokymui naudosime naujai įsigytą įrangą.

Romualdas ASTRAUKA

Švenčionių PRC direktoriaus pavaduotojas ugdymui