Mes turime 591 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:13148
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34197
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:113318
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Įgyvendintas tęstinis projektas „Kuriame miesto istoriją-3“

2021 m. spalio 16 d.

Vasaros metu vyko tęstinio projekto „Kuriame miesto istoriją-3“ kūrybinės veiklos, į kurias buvo įtraukiami Švenčionėlių miesto vaikai ir jaunimas. Projekto vienas iš pagrindinių uždavinių buvo sukurti viešųjų miesto erdvių meninius objektus. Pirmoji veikla buvo kūrybinės laboratorijos su vizualinių komunikacijų̨ specialistu Šarūnu Savicku. Užsiėmimo metu kiekvienas dalyvis išsakė savo vizijas, kokio meniško-kalviško suoliuko ir meniškos šiukšliadėžės norėtų ir kaip jie galėtų atrodyti, piešė eskizus. Kadangi planuojami meno kūriniai turėjo būti pagaminti iš metalo, antroji projekto veikla buvo išvykstamoji edukacija Atvirose metalų dirbtuvėse Vilniuje. Jaunimas dalyvaudamas šiame užsiėmime susipažino su metalų sandara, rūšimis, susidarymo procesu ir panaudojimo galimybėmis. Edukaciniame-praktiniame renginyje ieškojome atsakymų į daugybę klausimų:  Kada prasideda metalų istorija? Kaip jie išgaunami ir kam naudojami? Kuo skiriasi metalų rūšys? Kaip jungiami metalų gaminiai ir kaip gaminamos didelės ar mažos konstrukcijos? Kas yra kalvystė? Kaip liejami metalai? Jaunimas ne tik klausėsi teorijos, tačiau viską išbandė praktiškai. Kiekvienas dalyvis šio praktinio renginio metu pasigamino po asmeninį suvenyrą.

Užbaigus projekto veiklas ir suderinus galutinius meninių objektų eskizus su metalo plastiku Andriumi Januliu ir laukiant pagamintų meno kūrinių, rugsėjo 18 d. buvo suorganizuotas šio projekto veiklų uždarymo renginys. Renginio metu scenoje pasirodė Molėtų kultūros centro gyvos muzikos jaunuolių grupė „Pankoliai“ (vadovas Andrius Žiautys), Utenos kultūros centro jaunimo grupė „Begėdžiai“ (vadovas Rimantas Sinica), Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos šokių kolektyvas „Erdvė“ (vadovė Renata Grigianecienė), Švenčionėlių kultūros centro roko grupė „Šalutinis efektas“ (vadovas Michail Prokofjev), kviestinis atlikėjas Donatas Montvydas. Renginį vedė Marius ir Viačeslavas.

Pati projekto kulminacija įvyko spalio 11 dieną Švenčionėlių miesto kultūros centro kieme, kur buvo pastatyti metalo plastiko Andriaus Janulio meniškas-kalviškas suoliukas ir meniška šiukšliadėžė. Pasitelkiant inovatyvių išmaniųjų technologijų panaudojimą, meno kūrinys yra paženklintas QR kodu. Programėlė suteikia galimybę išgirsti informaciją apie kitus meninius objektus, esančius mūsų mieste, kuriuose yra Švenčionėlių miesto herbo simbolis vėžys. Kviečiame apsilankyti ir išbandyti naują kūrybinį maršrutą.

Projektą „Kuriame miesto istoriją-3“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus apskrities programa, prioritetas: profesionaliosios kultūros lauko plėtra, įvairių raiškos formų inovatyvumo skatinimas, užtikrinimas ir sklaida. Švenčionių rajono savivaldybė, V. Švalkaus IĮ.

Projekto ,,Kuriame miesto istoriją-3“ vadovė Vaida Švalkienė

 

Nuotr. Švenčionėlių kultūros centro ir fotografės „Laimės žiburys“