Mes turime 329 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1600
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11787
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87817
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kreipinys „ekscelencija“ tinka ne tik kilmingiesiems ir valstybių vadovams

2021 m. spalio 23 d.

Žodis „ekscelencija“ dažniausia vartojamas kaip kreipinys į valstybės vadovus, o štai publicistas, rašytojas Edmundas Ganusauskas šį žodį knygoje „Ekscelencija, monsinjoras ir...“ vartoja kalbėdamas apie žmones, kurie savo darbais, savo gyvenimais, nors ir nebūdami iš kilmingųjų elito ar valstybės vadovų rato, Lietuvos istorijoje paliko ir palieka gilų ir reikšmingą pėdsaką. Praeitą savaitę ši knyga buvo pristatyta Švenčionių viešojoje bibliotekoje.

Nepaisant pandeminių apribojimų, į susitikimą su autoriumi Edmundu Ganusausku ir leidyklos „Santara“ leidėju Romualdu Norkumi atėjo nemažai žmonių. Renginį vedė bibliotekininkė Laima Strakšienė, kalbėdama apie asmenybes ji sakė: „Asmenybės žymės yra šios savarankiškumas mąstyme ir darbuose, nepriklausomumas nuo laiko opinijos ar aplinkumos. Būti minutę ar valandą didvyriu yra lengviau, negu tyliame heroizme leisti dieną iš dienos.“ Iš tiesų šiuose žodžiuose daug tiesos, kurią surasime skaitydami Edmundo Ganusausko knygą „Ekscelencija, monsinjoras ir...“. Knygoje pasakojimai apie įvairių sričių žmones, su kuriais likimas lėmė jam susitikti, bendrauti, pažinti įvairiose gyvenimo situacijose. Ir visa tai gerb. Edmundui Ganusauskui leido knygoje giliau pažvelgti į savo herojų pasaulį, išgyvenimus. Dėl laiko stokos autorius trumpai papasakojo apie ketvirtos knygos herojus: dailininką Vaclovą Kosciušką, dvasininką monsinjorą Kazimierą Vasiliauską, lakūną bandytoją Rimantą Stankevičių, sportininką Vidmantą Urboną. „Ši knyga – apie ypatingus žmones, kuriuos Dievas leido man sutikt ir su jais ilgai draugaut. Tai didelė mano laimė ir džiaugsmas. Knygoje – 15 asmenybių, 7 iš jų jau iškeliavę į Amžinybę, 8 dar su mumis. Vienas jų – Česlovas Jezerskas – yra čia ir pats pakalbės apie save“, - pradėdamas bendravimą sakė rašytojas, publicistas, žurnalistas Edmundas Ganusauskas, kuriam, kaip pats sakė, bendravimas su knygos herojais privertė ir patį gerokai pasitempti.

„Monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas sakydavo: „Gerai su žmogumi bendrauti, kai susieina bangos, nes žmogus yra ir siųstuvas, ir imtuvas.“ Gerai, kai susieina bangos, tada galima ir bendrauti. Ir aš branginu tokį bendravimą, - kalbėjo gerb. Edmundas, kuriam vienas iš knygos parašymo ir išleidimo akstinų buvo labai greitai iš atminties ir prisiminimų dingstantys epizodai apie žmonių gyvenimą ir pačius sutiktus žmones.

– Man labai skauda širdį, kad labai greitai užmirštami į amžinybę iškeliavę žmonės.

Edmundas pirmiausia papasakojo apie dailininką Vaclovą Kosciušką. Išgirdęs Kosciuškos pavardę, pirmiausia pagalvojau apie 1794 m. sukilimo vieną vadų Tadą Kosciušką, o apie dailininką Vaclovą Kosciušką vargu bau ką ir žinome, nors vaikystėje vartėme ir žavėjomės jo iliustruotomis knygutėmis „Zuikis Puikis“, „Du gaideliai“ ir kt. Žinoma, tai buvo tik savotiškas atokvėpis dailininko, kuris taip ir nerado savo vietos tarybinėje epochoje. Jis ir tapė, ir medalius kūrė.

„Gaila, kad jis savo darbų nebrangino, ir jie po pasaulį pasklidę. Tiesa, 2011 m., kai buvo 100 metų nuo Vaclovo Kosciuškos gimimo, Vilniaus dailės galerijoje pavyko suorganizuoti parodą, - apie vieną savo herojų pasakojo Edmundas Ganusauskas, kuris nemažai įdomių epizodų papasakojo ir apie monsinjorą Kazimierą Vasiliauską. – Draugystė su tuo žmogumi man buvo labai brangi. Matyt, mūsų bangos susiliejo, nes mūsų bendravimas buvo labai puikus. Monsinjoras buvo labai šmaikštus žmogus. Net sirgdamas jis neprarado spalvingo humoro.“

Specialiai nepasakosiu daugiau epizodų, kuriuos papasakojo knygos autorius apie bendravimą su monsinjoru Kazimieru Vasiliausku, kaip ir kitais knygos herojais, nes visa tai turės progą patirti knygą skaitydami žmonės. Galiu tik pasakyti, knygą verta paskaityti, nes visi knygos herojai verti žodžio „ekscelencija“, na, ir kas, kad jie ne valstybių vadovai, o žmonės, savo gyvenimu įrodę, kad ne postai, o žmogaus atsidavimas savo darbui, pareigai.

Vienas iš knygos herojų – brigados generolas, triskart pasaulio čempionas Česlovas Jezerskas – pats šiek tiek papasakojo apie save. Ir nors gyvenime tikrai daug pasiekęs, bet kaip visada kuklus ir nemėgstantis girtis gerb. Česlovas Jezerskas ir šį kartą savo mintis sutalpino į keletą minučių. O šio žmogaus gyvenime buvo ne tik svaiginanti sportininko karjera, bet ir darbas kuriant jėgos struktūras Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę.

Ne tik apie Edmundo Ganusausko knygą „Ekscelencija, monsinjoras ir...“, bet ir kitas leidyklos „Santara“ knygas kalbėjo leidėjas Romualdas Norkus.

Štai toks būtų pasakojimas apie susitikimą su knygos „Ekscelencija, monsinjoras ir...“ autoriumi Edmundu Ganusausku ir kitais svečiais, o baigdamas norėčiau pasakyti, kad ši knyga – tai metraštis, į kurį surašyta penkiolikos asmenybių istorijos, kurias išgyveno ir per save lyg per laidininką perleido rašytojas Edmundas Ganusauskas.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis