Mes turime 210 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1156
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11343
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87373
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Oficialiai atidaryti Trūdų bendruomenės namai

2021 m. spalio 30 d.

„Per visus statybų metus buvo visko, tačiau šiandien mes džiaugiamės, - su šypsena ir pasididžiavimu sakė Trūdų bendruomenės pirmininkė Dovilė Pavliukevičienė, kartu su rajono meru ir bendruomenės nariais perkirpę simbolinę savo naujų namų įkurtuvių juostelę. – Trūduose šioje vietoje buvo eilinė pieva, o dabar – gyvas centras“. Džiaugsmą bendruomenės nariams ir Trūdų kaimo gyventojams kelia tai, kad bendruomenė pasistatė naujus namus. Naują dailų ir funkcionalų pastatą, kai geriausiu atveju bendruomenėms tenka renovuoti pastatai, o neretai tiesiog kokia kaimo mokykla ar šiaip nenaudojama gryčia pritaikoma. O didžiuojasi, kad susikūrusi kelių veiklių ir energingų žmonių iniciatyva bendruomenė nuo pirmų savo gyvavimo dienų ėmėsi aktyvios veiklos, o per bendruomenės namų statybų laikotarpį dar labiau išaugo, sustiprėjo ir tapo tarsi vienas kumštis. Neatsitiktinai Dovilė dėkojo visiems bendruomenės nariams, šeimoms, kurių palaikymas labai svarbus ir reikalingas.

Trūdų bendruomenė įsikūrė 2014 m. vasario 10 d. Veiklą pradėjo 7 steigėjai, turėdami tikslą suburti aplinkinius žmones, skatinti jų pilietinį aktyvumą, teikti įvairiapusę informaciją ir reikalingą pagalbą, organizuoti kultūrinę, socialinę veiklą, padėti pasijusti pilnaverčiais visuomenės nariais. Aktyviausi įkūrė kaimo kapelą „Sodiečiai“, kuriai vadovauja Darijus Žemaitis. Šiuo metu bendruomenėje yra 40 narių.

Kai susikūrė Trūdų bendruomenė, susirinkdavo Rasos ir Roberto Paškevičių, Dalios ir Darijaus Žemaičių namuose. Susikūrė kapelą, repetavo, šventė šventes, dėliojo ateities planus ir svajojo. O svajonės juk pildosi! Nors, kai imta svajoti apie bendruomenės namus, net didžiausi entuziastai negalėjo šimtu procentų patikėti, kad tai įmanoma.

2018 m. bendruomenės narių ir rėmėjų lėšomis įsigijo sklypą, 2019 m. pateikė projekto paraišką Vietos veiklos grupei „Švenčionių partnerystė“ ir tų pačių metų vasaros pabaigoje pasirašė sutartis. Projekto partneriu tapo Švenčionių rajono savivaldybė, prisidėjusi ir lėšomis, ir visų bendruomenės sumanymų palaikymu. Projektą įgyvendino konkursą laimėjusi UAB „RTS Baltic“.

Dar iki oficialaus atidarymo bendruomenės namai iš projektų įsigijo naujų baldų, kitos reikalingos įrangos. Beje, projektų rašymas ir sėkmingas jų įgyvendinimas – viena iš stipriųjų šios bendruomenės savybių. Aišku pagrindinė – bendruomeniškumas. Bendruomeniškumas tikrąja to žodžio prasme – kartu generuoja idėjas, kartu dirba, kartu švenčia ir vieni kitus palaiko.

Ypatingą Trūdų kaimo bendruomeniškumą pažymėjo ir atidarymo šventėje dalyvavęs LR Seimo narys Gintautas Kindurys ir namus šventinęs Švenčionėlių klebonas Vitalij Kisel.

Trūdai nuo seno garsėjo obelų sodais. Ir privačiais, ir ūkio. Todėl ne šiaip sau bendruomenės vėliavoje – obels žiedas. Dabar sodininkystė čia šiek tiek mažiau puoselėjama, bet prie bendruomenės namų yra nemažas sklypas, kuriame galima bus įveisti sodą. Gal artimiausiu metu taip ir nutiks, nes vieną obelaitę ir keletą dekoratyvinių augalų įkurtuvių svečiai jau padovanojo. Pasveikinti bendruomenės ypatinga proga susirinko ir rajono valdžios atstovai, ir kaimyninės bendruomenės, ir bendradarbiaujančių įstaigų atstovai, ir draugai, ir partneriai.

Šventės metu grojo bendruomenės kapela „Sodiečiai“, tėvo ir sūnaus Paškevičių duetas, akordeoną į rankas paėmė ir Sigutė Rudinskienė. Namų šeimininkai sulaukė daug nuoširdžių sveikinimų ir linkėjimų – gyvuoti, kurti, svajoti ir turtinti savo kaimo gyvenimą. O į namų pamatus buvo įmūryta ir kapsulė su įrašu ateities kartoms.

Taigi bendruomenė atvertė naują savo istorijos lapą – turi nuosavus namus. Tačiau jos narių galvose jau kirba ne viena nauja idėja, kurioms tikrai nepritrūks jėgų ir entuziazmo įgyvendinti.

Irena POŽĖLIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis