Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2771
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12958
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88988
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vėlinių (Ilgių) žygiai

2021 m. spalio 30 d.

Šiandien galima pastebėti populiarėjant prasmingą Vėlinių (Ilgių) minėjimo formą – Ilgių žygius ir panašius bendruomeninius susibūrimus, kurių tikslas – pagerbti protėvius, kovotojus už Lietuvos laisvę, prisiminti svarbius Lietuvos istorijos momentus, taip pat – pabūti su nurimusia gamta.

Žemaitijoje esančiuose Salantuose vietos kultūrininkų iniciatyva šiemet vyksta net trys Vėlinių (Ilgių) renginiai. Spalio 28 d. salantiškiams sakralioje vietoje – ant Gaidžio kalno, prie senųjų pilkapių, vyko ramus muzikinis vakaras protėviams atminti, kurio metu buvo pristatomas dviejų menininkų – Donato Bielkausko ir Kristijono Lučinsko – muzikinis projektas „Tykumos“. Spalio 29 dieną netoli Salantų esančiame Laivių archeologiniame komplekse vyko susitikimas su kuršių genties rekonstrukcijos klubu „Pilsots“ ir vyrų folkloro grupe „Tankuojis“. Spalio 30 d. Salantų-Grūšlaukės apylinkėse – pėsčiųjų žygis „Kardo rinktinės partizanų takais“.

Aukštaitijoje ir Vilniaus apylinkėse taip pat įvyko trys Vėlinių (Ilgių) žygiai. Spalio 23 dieną Vilniaus ir Devyniaragio romuvos kvietė švęsti Ilges ant Melagėnėlių pilkapių Švenčionių rajone. Spalio 23-24 dienomis Vilniaus universiteto žygeivių klubas surengė tradicinį naktinį Ilgių/Vėlinių žygį į Žeimenos mišką. Jo metu uždegtos žvakutės ant Žeimenos miške esančių pilkapių. Spalio 24 d. Vilniaus keliautojų klubas kvietė į Vėlinių (Ilgių) žygį po Vilnios slėnį, kurio metu pagerbti protėviai Naujosios Vilnios (Rokantiškių) pilkapyne.

Geografė, kraštotyrininkė Nijolė Balčiūnienė pastebi, kad Vėlinių (Ilgių) žygiai nėra naujas reiškinys. Jie pradėti organizuoti sovietmečiu, kaip pasipriešinimo režimui ir etnokultūrinio sąjūdžio dalis. Sovietmečiu Vilniaus universiteto studentai – etnokultūrininkai per Vėlines visada eidavome aplankyti Jono Basanavičiaus kapo. Tai buvo labai svarbu – kaip parodymas, kad mes iš tiesų gyvename ne sovietinės, o laisvos Lietuvos idėjomis. Saugumas tai draudė, ne vienas buvo areštuotas. Tai buvo didelė problema. Tad buvo sugalvota elgtis kitaip. 1969 metais Jonas Trinkūnas pasiūlė Vėlines (Ilges) paminėti prie Karmazinų pilkapių. 1969-ųjų spalio pabaigoje, pasak N. Balčiūnienės, didelis būrys jaunimo – VU žygeivių, romuviečių – susirinko Karmazinų slėnyje ir prie čia esančių pilkapių pirmą kartą šventė atkurtas senovines Ilges. Nuo tada Vėlinių (Ilgių) žygiai Vilniaus apylinkėse organizuojami kasmet iki šių dienų.

EKGT informacija

 

Nuotraukos iš Vytauto Daraškevičiaus fotoalbumo „Saulės ratu“. Jose – akimirkos iš Romuvos Ilgių ir dailininkės Julijos Ikamaitės surengto Vėlinių (Ilgių) vakaro. 2012-2018 metai.

 

 
Reklaminis skydelis