Mes turime 398 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2794
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18995
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95025
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gyvenimas kupoliniame name: fantastika ar realybė?

2021 m. lapkričio 20 d.

Per ilgą civilizacijos vystymąsi žmogus nuo pirmųjų savo namų – olų ar medžių – išmoko statyti įvairiausių formų ir dydžių namus. Iš ko tik nestatomi buvo namai: iš medžio, akmens, molio, šiaudų, bet atėjo laikas, kai namų statybai imamos naudoti ir šiuolaikinės medžiagos. Konservatyviai nusiteikę žmonės gana skeptiškai žiūri į tas naujoves.

Jei užduosiu klausimą pirmiausia sau, o po to jums, gerbiamieji skaitytojai, ar galima iš polistirolo pastatyti namą ir dar kupolinį, kuriame galima jaukiai gyventi, tikrai suabejosite tokia galimybe. Prisipažinsiu, abejojau ir aš, kol nuvažiavau į Trūdus ir pamačiau gražų kupolinį namą. Iš tolo man tas namas pasirodė panašus į nusileidusį NSO Povilo Gudelio, UAB Sferos direktoriaus, sodybos teritorijoje. Kaip vėliau Povilas sakė, kupolinis namas daug kam, kaip ir man, primena skraidančią lėkštę, kai kam – teletabių namuką, o kai kam vos ne bažnyčios kupolą, tik kryžiaus trūksta. Ko gero, net ir tame yra tiesos. Kupolus matome virš bažnyčių, cerkvių, net mečečių, bet grįžkime į Trūduose stovintį kupolinį namą. Prisipažinsiu, įėjus į namo vidų iš pradžių pasijunti keistokai, nes nėra stačių kampų, o ir sferinė lubų forma iš pradžių atrodo kiek keistokai, bet greitai pasijaučiu puikiai ir pradedu pokalbį su UAB Sferos direktoriumi Povilu GUDELIU.

- Povilai, prisipažinsiu, mane tikrai nustebino, kai tu paskambinęs paklausei, ar nenorėčiau parašyti apie kupolinį namą, kuris stovi Trūdų kaime. Kažkaip sunkiai įsivaizdavau galimybę gyventi apvaliame, kupoliniame name. Kaip kilo mintis imtis tokio verslo?

- Visą gyvenimą stengiuosi būti kažkuo naudingas žmogui, Lietuvai, savo kraštui, bet vis kažkaip neradau nišos, kur galėčiau įgyvendinti savo idėjas. Ilgą laiką dirbau statybose, tad puikiai išmanau visus niuansus. Vieną kartą kažkas man pasiūlė pažiūrėti, kaip Japonijoje daro kupolinius namelius. Pažiūrėjau. Pasidarė gana įdomu. Pradėjau ieškoti, ar kas Lietuvoje tuo užsiima. Neradau. Tada pradėjau skaičiuoti, kiek tai galėtų kainuoti. Supratimą apie statybas turiu, o kadangi čia konstrukcinių elementų daug mažiau, tai ir kaina turėtų būti mažesnė. Kol skaičiavau trejetą savaičių, žiūriu, prieš mane jau guli 40 lapų verslo planas. Ir kodėl nepradėti daryti, jei turiu verslo planą, - apie gamybos pradžią pasakoja Povilas.

- Gerai. Planas yra, bet kaip išgauti tokias formas? Čia juk ne stačios sienos, o viskas suapvalinta. Ir visa tai padaryto reikia iš polistirolo...

- Nors atrodo, kad viskas yra skirtingo storio, bet sienos visur yra vienodo storio, o nišos langams pagaminamos specialiai. Viskas iš gyvenimiškos patirties – matematiką mokiausi, geometriją mokiausi, teko, žinoma, žinias atnaujinti, bet bendras suvokimas buvo. Pradėjau domėtis giliau, konsultavausi su konstruktoriais ir nutariau pabandyti. Nupirkau iš Lietuvos gamintojų nepjaustytus putų polistirolo 4 blokus po 150 ir rankom dariau šablonus – su įkaitinta styga pjausčiau. Taip buvo pastatytas pirmas namas. „Jei tą padariau rankomis, tai kodėl nepabandžius modernizuoti gamybos“, - pagalvojau ir kreipiausi į Kaimo plėtros fondą. Gavęs lėšų pridėjau dar ir savo ir užsakiau kompiuterizuotą pjaustymo liniją, kad viskas vyktų kuo paprasčiau ir klaidų būtų kuo mažiau. Viskas metų bėgyje buvo įgyvendinta. Po to pradėjome priiminėti užsakymus. Prisipažinsiu, pradžia buvo nelengva, nes kol nesi žinomas, pradžia nelengva. Dabar reikalai eina gerai. Esame padarę virš 20 kupolinių namų. Esame virtualioje erdvėje pateikę nemažai vaizdinės informacijos, ir kai žmogus kreipiasi, iš pokalbio suprantu, kad jis jau žino, ko nori. Juolab, kad esame įgyvendinę projektus, kur šeimos didelės gyvena. Didžiausias mūsų padarytas namas – 160 kvadratinių metrų. Jis dviejų aukštų, o šitas, kuriame mes esame, - 40 kvadratinių metrų, pora metrų didesnis už sesers butą, - šyptelėjęs sako UAB Sferos direktorius Povilas Gudelis.

- Povilai, ar greitai dabar įvykdote užsakymą?

- Šių kupolinių namų iš putų polistirolo vienas iš privalumų – jie pagaminami labai greitai – per pusantros, dvi savaites. Per tiek laiko supjaustomos detalės, o paties kupolo surinkimas užtrunka apie savaitę. Tada lieka tinkavimo, dengimo darbai, sudedi langus, grindis, duris ir gali gyventi. Namas surenkamas jau vietoje pas užsakovą.

- Ar tenka išgirsti klausimą, kurį dabar užduosiu: ar galima gyventi iš putų polistirolo pastatytame kupoliniame name nuolat, o ne kaip vasarnamyje ar sodo namelyje?

- Tą klausimą užduoda beveik kiekvienas. Galiu drąsiai atsakyti – galima. Čia gali įvairiausią šildymą įsirengti ir visus patogumus turėti. Tai yra pastatas, tik jis kiek neįprastos formos. Toks ir skirtumas. Šis namas atlaikys ir gamtos stichijas, o ir amžių gerą turėtų tarnauti, nes putų polistirolas apie 300 metų turi atlaikyti. Net židinį galima įrengti laikantis priešgaisrinės saugos taisyklių. Šitas namas yra saugesnis negu medinis. Beje, putų polistirolas yra draugiškesnis aplinkai, gamtai.

- O kaip su šiluma žiemą ir vasarą?

- Ventiliacija, žinoma, yra, bet čia, galima sakyti, pastatas termosas. Žiemą puikiai išlaiko šilumą, vasarą išlaiko vėsą.

- Povilai, pats, kaip sakoma, esi vietinis?

- Gimiau ir augau Švenčionėliuose, o dabar gyvenu Trūduose, senelių namuose. Kai buvau vaikas, seneliams daug padėdavau ir kažkaip intuityviai jaučiau, kad mano šeimos lizdas bus čia...

- Ar šitie kupoliniai namai – pirmas toks sumanymas, ar dar kažką bandei sukurti?

- Buvau ir sportinį automobilį sukonstravęs, ir katerį padaręs. Man kūrimo procesas nėra naujiena, bet tie bandymai buvo savęs išbandymas, o kupolinių namų iš putų polistirolo gamyba – jau verslas. Gaila, bet bent jau šiuo metu visas jėgas ir laiką skiriu tik verslui. Yra du svarbūs man dalykai – šeima ir verslas, nes negali stovėti vietoje, turi ieškoti naujų sprendimų, tobulinti konstrukciją. Reikia ieškoti kuo paprastesnių ir geresnių sprendimų.

- Sakei, kad žmogus pats gali susirinkti iš jūsų pagamintų detalių tokį namą. Bet tai juk ne „Lego“ žaidimas, o namas, kuriame gyvensi...

- Bet viskas taip paprasta, kad žmogus pats tikrai lengvai susirinks namą. Yra vaizdo medžiaga, instrukcijos.

- Šis namas, kuriame kalbamės, jau stovės čia ir nebus parduodamas?

- Taip, čia jis bus ir savotiška vaizdinė medžiaga, ir galimybė, radus minutę, pailsėti, pagalvoti, o ir vaikai turės galimybę pabendrauti su bendraamžiais, atšvęsti gimtadienį...

- Dirbi, žinoma, ne vienas?

- Taip, vienas visko, kaip liaudis sako, neapžiosi. Turiu ir pardavimų vadovą, bet kol kas kaip ten bebūtų didžiąją dalį darbų tenka daryti pačiam tiek su užsakovais, tiek su tiekėjais bendraujant.

- Povilai, darbas darbu, bet ar randi laiko poilsiui?

- Be poilsio, be pabuvimo su artimaisiais greitai neliktų jėgų ir noro kažką daryti. Būtinai turi surasti laiko ir sau, ir šeimai, ir draugams. Gyvenimas vienas, ir negali jo atiduoti tik darbui.

- O kaip su pomėgiais?

- Nemedžioju, nežvejoju, bet mėgstu kurti video, fotografuoti. Tam, kad kokybės kartelė kiltų, turi investuoti. Ir su kupoliniais namais tas pats. Tie, kuriuos darome, dabar daug skiriasi nuo pirmųjų. Ir buvo toks laikas, kai kiekvienas kitas kupolinis namas buvo geresnis už ankstesnį. Tai savotiška evoliucija, be kurios nebūtų progreso, - baigdamas mūsų pokalbį sako UAB Sferos direktorius Povilas Gudelis.

Atsisveikindamas jam palinkiu naujų idėjų, o jei jus sudomino šis pasakojimas, galite pasižiūrėti vaizdinę medžiagą Youtube.com kanale UAB Sferos, Facebook puslapyje Sferos ar, žinoma, galite paskambinti pačiam Povilui Gudeliui telefonu 8 611 88092.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis