Mes turime 194 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3681
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17680
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65006
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kokių darbuotojų ieško darbdaviai

2021 m. lapkričio 27 d.

Iš ldb.lt duomenų lobyno. Užimtumo tarnybos duomenimis, Švenčionių rajone darbuotojų ieško gal kokie 500 darbdavių. Ieško ir neranda. Priežastys būna įvairios. Tai mažoką atlyginimą siūlo, tai į darbo vietą nuvykti nuostolinga, tai keistos darbdavių užgaidos. Šį kartą atidžiau pažiūrėsime į jų poreikius.

Štai reikalingas duomenų bazių programuotojas ar kompiuterių duomenų bazių analitikas su viduriniu išsilavinimu. Įdomu, kurioje gimnazijoje įgyjamos tokios kompetencijos? Ar darbdavys bent kiek supranta, ką parašęs? O va pagalbinis darbininkas privalo turėti aukštąjį koleginį arba aukštesnįjį išsilavinimą. Kas ten iš kolegijų ruošiate plataus profilio pagalbinius darbininkus?

Plakatų dizaineriui, programuotojui ar plataus profilio statybininkui pakaktų vidurinio išsilavinimo, o statybos inžinieriui - pagrindinio bendro išsilavinimo. Sutinku, kad dizainas yra labai specifinė sritis. Kai kurie tiesiog gimę būti dizaineriais. Piešia ant tvorų, pastatų, barakų. Tokie gražūs piešiniai, kad nieks nenori tokių šedevrų uždažyti. Būtų prarastas nepakartojamas koloritas, akcentas ir kompozicija. O statybos inžinierius gal kokį garažiuką ar būdelę statys? Sargui mūsuose geriau turėti vidurinį su profesine kvalifikacija (t.y. diplomuotas sargas), o operacijų tyrimo analitiku gali būti tiesiai po vidurinės. Garso ir kino operatoriais ar mažų įmonių vadovais Lietuvoje gali dirbti taipogi jau po gimnazijos! Kiek filmų nufilmuosime ir nustebinsime net Holivudą! Štai paskelbtas dar vienas Lietuvos pretendentas siekti OSKARO – juo tapo Jurgio Matulevičiaus filmas „Izaokas“. Tuoj prigaminsime visokių filmų apie kokį Mozę, Nojų, dėdę Jokūbą ar Anuprą Pelkenį iš Papelkių kaimo. Reikės tuos „Oskarus“ iš kokio medžio... vaje! Negalima medžių naikinti! Negalima ir iš plastmasės! Metalo neužteks... O mažų įmonių bus kaip grybų po šilto lietaus. Chemikais-organikais mes taipogi jau po vidurinės galime įsidarbinti, „maišyti“ visokius ten fermentus. Distiliavimo aparatas kiekvieno mūsų smegeninėje įsirėžęs nuo kūdikystės laikų! Kaip kokia abėcėlė. Kursime laužus ir virsime vaistus nuo koronos kiekvienoje pamiškėje! Į mus visas pasaulis žiūrės, o ypač tie, su kuriais dabar štai pykstamės.

Prisiminiau ir seną skelbimą laikraštyje: Reikalinga valytoja, mokanti bent tris užsienio kalbas, galinti dirbti kompiuteriu ir verdanti skanią kavą. Apie kavą čia pridėjau nuo savęs, kad būtų lengviau atspėti, ko gi tas darbdavys ieškojo.

Ieškokite ir rasite, bet kurdami reikalavimus darbuotojui, prisiminkite, kad esate solidus įmonės ar įstaigos vadovas, todėl reikalavimai turėtų būti logiški, pagrįsti ir ne juokingi. Nebent žadate mokėti juokingas algas.

Izidorius KIMSĖNAS