Mes turime 407 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4970
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23514
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70840
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Negavote žemės mokesčio pranešimo? Pasitikrinkite, ar teisingai esate deklaravę savo gyvenamąją vietą

2021 m. lapkričio 27 d.

Atspausdinę VMI informaciją, kad žemės mokestį sumokėjo tik 70 proc. mokėtojų, netikėtai sulaukėme skaitytojų pasipiktinimo. Skambinusieji  sakė, kad negauna laiškų (apskaičiuoto žemės  mokesčio), todėl ir negali sumokėti. Jie tvirtina, kad ne kartą skambinę į VMI patys ir prašę atsiųsti, bet iki šiol nesulaukė. Pasak skaitytojų, yra paradoksų, kai viename būste gyvenantys sūnus ir motina vienas gavo, o kitas negavo. Kompiuterių vyresnio amžiaus žmonės sako neturintys ir internetu nesinaudojantys. Jie pranešimų laukia įprasta forma – paštu.

Dėl šios problemos, ištikusios, beje, ne vieną gyventoją, kreipėmės į VMI.

Komentuoja Virginija Ginevičienė, Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė.

Konkretų atvejį galime pakomentuoti, žinodami situacijos aplinkybes. Tačiau primename, kad žemės mokestis apskaičiuojamas tik už nuosavybės teise turimus žemės sklypus, kuriems mokestines vertes nustato Registrų centras, o žemės mokesčio tarifus –savivaldybės[1]. Jau apskaičiuotos pagal VMI turimus duomenis žemės mokesčio deklaracijos visiems gyventojams yra išsiunčiamos per VMI Elektroninio deklaravimą sistemą (EDS), o VMI e. paslaugomis nesinaudojantiems – ir klasikiniu paštu.

Jeigu klasikiniu paštu siunčiamos deklaracijos nepasiekė adresato, gyventojai turėtų savarankiškai pasitikrinti, ar teisingai yra deklaravę savo gyvenamąją vietą ir nurodę konkretų adresą (gatvę ir namo numerį). Pasitikslinti savo gyvenamosios vietos adresą galima seniūnijoje, internetu per Elektroninius valdžios vartus, pateikus informaciją VMI aptarnavimo padaliniuose dirbantiems specialistams. Tik tikslus šių duomenų nurodymas gali užtikrinti, kad deklaracijos gyventojus pasieks sklandžiai ir laiku, kaip kad pasiekia e. paslaugomis besinaudojančius.

Atkreipiame dėmesį, kad žemės mokestis nėra mokamas už gyventojui priklausančią miško žemę (dalį), taip pat tais atvejais, kai žemės mokesčio suma yra mažiau nei 2 eurai.

Žemės mokesčio klausimais gyventojai pasikonsultuoti visada gali paskambinę VMI Mokesčių informacijos trumpuoju telefonu 1882 ir numeriu 85 2191 777. Primename, jog apsilankymui VMI aptarnavimo padaliniuose būtina išankstinė registracija numeriu 85 2191 777.

Iš viso šiais metais žemės mokestis Švenčionių rajono savivaldybėje apskaičiuotas 7,3 tūkst. privačios žemės savininkų. Dėl pritaikytų įvairių lengvatų 1,9 tūkst. žemės savininkų Švenčionių r. savivaldybėje žemės mokesčio mokėti nereikėjo. Žemės mokestį laiku sumokėjo beveik 4,9 tūkst. žemės savininkų.



[1]              2021m. savivaldybių tarybų patvirtintus žemės mokesčio tarifus galima sužinoti https://www.vmi.lt/evmi/zemes-mokescio-lengvatos-tarifai. Nuo 2018 m. sausio 1 d. galiojančios žemės vidutinės rinkos vertės (mokestinės žemės vertės),  suvedus žemės sklypo unikalų numerį galima sužinoti Registrų centro svetainėje: https://www.registrucentras.lt/masvert/paieska-un