Mes turime 377 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2380
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18581
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94611
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sausos ir suskilinėjusios lūpos: kokias klaidas kartojame kiekvieną žiemą?

2021 m. gruodžio 11 d.

Lūpų išsausėjimas gali užklupti bet kuriuo metų laiku, tačiau vėjas ir sniegas – du mums itin įprasti žiemos sezono elementai – tik padidina problemą. BENU vaistinės Sveikos odos instituto ekspertė Laima Givėliušienė papasakojo, kaip išsaugoti sveikas lūpas šaltuoju metų laiku ir kokie žalingi įpročiai sukelia kasmet pasikartojantį lūpų šerpetojimą ar net kraujavimą. 

„Šalto oro, žvarbaus vėjo lauke ir sauso oro viduje derinys dažnai pažeidžia apsauginį odos barjerą, oda praranda daugiau drėgmės ir ją dar labiau veikia staiga pasikeitusios oro sąlygos. Lūpos žiemos metu nukenčia stipriausiai, kadangi jos neturi riebalų liaukų, tad neturi ir jas apsaugančios lipidinės plėvelės. Be to, lūpų oda yra kur kas plonesnė ir švelnesnė nei veido ir kitų kūno dalių, todėl išsausėja 10 kartų greičiau ir reikalauja ypatingos priežiūros visais metų laikais, ypač žiemą“, – sako L. Givėliušienė. 

 

Į pagalbą – kokybiškas lūpų balzamas 

Norėdami apsaugoti išsausėjusias lūpas žiemą, dažnai pirmiausia griebiamės lūpų balzamo. Nors tai ir yra viena geriausių greitosios pagalbos priemonių lūpų apsaugai ir gydymui, svarbu atkreipti dėmesį į balzamo sudėtį, nes tam tikros medžiagos gali tik pabloginti situaciją ir dar labiau išsausinti lūpų odą. 

„Žiemą svarbu vengti lūpų balzamų, kurių sudėtyje yra kamparo, eukalipto ir mentolio. Šie ingredientai iš pradžių ramina, tačiau iš tikrųjų išsausina lūpas ir padidina problemą. Siekiant atkurti lūpų drėgmės barjerą ir taip išlaikyti lūpų drėgmę, geriau rinktis produktus, kurių pagrindą sudaro kolagenas, bičių vaškas, sviestmedžių ir kokosų aliejai. Šios medžiagos taip pat turi raminamųjų ir odos gijimą skatinančių savybių“, – sako ekspertė ir priduria, kad norint apsaugoti lūpų odą balzamą reikėtų naudoti nuolat. Kad nepamirštumėte palepinti lūpų odos, specialistė rekomenduoja balzamo tūbelę laikyti kišenėje ir gausiai tepti juo lūpas bent kartą per valandą. 

Taip pat suskirdusias lūpas atgaivinti padeda kaukės. L. Givėliušienė pataria storu sluoksniu ant lūpų užtepti medaus, kokosų ar alyvuogių aliejaus arba kaukę papajų ar avokadų pagrindu.

 

Nuo ultravioletinių spindulių kenčia ir lūpos

Šaltuoju metų laiku reiktų dažytis riebesniais lūpų dažais, prieš tai lūpas patepant drėkinamuoju balzamu. Taip ilgiau laikysis dažai, o lūpos neišsausės.

Kalbant apie lūpų priežiūrą, svarbu nepamiršti, kad ultravioletiniai (UV) spinduliai ir žiemą niekur nedingsta, o iškritęs sniegas juos dar ir atspindi: odą jie gali paveikti taip pat, kaip ir saulėtą vasaros dieną. Dėl to L. Givėliušienė pataria rinktis lūpų balzamus ir lūpų dažus su apsauga nuo saulės. 

„Lūpose yra mažiau melaniną gaminančių ląstelių nei likusioje kūno odoje, todėl jos yra kur kas jautresnės UV spindulių žalai. Daugelis žmonių pamiršta lūpas teptis apsauginiu kremu, turinčiu SPF filtrą, tačiau tai svarbus žingsnis mūsų kasdienėje rutinoje, nes apsaugo nuo odos vėžio ir neleidžia suskaidyti kolageno, kuris glotnina lūpas, suteikia putlumo ir išlaiko jų grožį. Gyvenant Lietuvoje kasdien geriausia rinktis ne mažesnį kaip 20 SPF, tačiau jei užsiimate žiemos sportu, pavyzdžiui, slidinėjate kalnuose, verta rinktis kremą su dar didesniu SPF filtru“, – pabrėžia specialistė. 

 

Kodėl svarbu nelaižyti ir nekramtyti lūpų?

Kai lūpos išsausėja, instinktyviai norisi jas sudrėkinti apsilaižant, tačiau specialistė atkreipia dėmesį, kad šis įprotis iš tikrųjų turi priešingą efektą ir taip elgdamiesi dažnai atsiduriame lyg užburtame rate. Kai seilėmis sušlapiname lūpas, palengvėjimas trunka tik kelias minutes, nes seilės greitai išgaruoja. Seilėms garuojant lūpų oda tampa dar sausesnė ir jas greitai norisi drėkinti vėl. Be to, seilėse esantys fermentai yra skirti maistui virškinti, todėl jau ir taip pažeistų lūpų oda dar labiau suerzinama ir gali pradėti šerpetoti ar trūkinėti. 

Atsiradus tokiam nemaloniam pojūčiui, dažnai kyla pagunda lūpas kramtyti arba pirštais nuplėšti pleiskanojančią odą. Šalinant odą, kuri vis dar yra prisirišusi prie gyvų odos ląstelių, lūpos pradeda kraujuoti ir odos būklė gali tik dar pablogėti. 

„Siekiant atsikratyti varginančio ir erzinančio jausmo, atsiradusio dėl lūpų pleiskanojimo ar lupimosi, pirmiausia reikėtų odai suteikti tai, ko ji prašo – drėgmės. Jei lūpų šerpetojimas vargina ir toliau, sudrėkinus lūpas balzamu, negyvas odos ląsteles galima švelniai nušveisti cukraus šveitikliu. Reguliarus šveitimas gali padėti atsikratyti lūpų pleiskanojimo, tačiau svarbu nepersistengti ir po procedūros nepamiršti patepti lūpas intensyviai maitinančiu balzamu, kuris nuramins sudirgusią odą ir padės ją išgydyti. Galiausiai nepamirškite gerti vandens – kai mūsų organizmui negresia išsausėjimas, ir lūpas lengviau prižiūrėti“, – pataria BENU vaistinės ekspertė.

 

 
Reklaminis skydelis