Mes turime 297 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2515
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12702
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88732
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuvos zoologijos sodo tigrės prognozės 2022 metams

2021 m. gruodžio 31 d.

Ar žinote, kad tyliai sėlinantis tigras bus 2022 metų simbolis? Ateidamas, jis su savimi atsineš drąsą — naujoms pergalėms, išmintį — prasmingiems gyvenimo pokyčiams ir galią — kurti naujas taisykles. Ne veltui tigrai laikomi vienais iš gražiausių ir paslaptingiausių gyvūnų. Artėjant naujiems Juodojo vandens tigro metams, priminsime apie Lietuvos zoologijos sode gyvenančius amūrinius tigrus, o vienas iš jų nuspės, kokie bus ateinantys metai.

Tigrai — vieni pavojingiausių pasaulio plėšrūnų, yra įrašyti į Tarptautinę Raudonąją knygą. Šiandien jų likę vos 3800 individų. Iš žinomų 9 šio gyvūno porūšių, 3 — visiškai išnykę, o likusieji — ant išnykimo ribos. Siekiant išsaugoti amūrinių tigrų populiaciją, Lietuvos zoologijos sode pagal Europos retų ir nykstančių rūšių veisimo programą (EEP) 2008 — 2013 metais apsigyveno du tigrai. Tigrė Norda atkeliavo 2008 metais iš Rusijos, Čeliabinsko zoologijos sodo, o 2013 metais sulaukė partnerio Edo, kuris atvyko iš Čekijos Respublikos Ostravos zoologijos sodo. Tigrai prisitaikę gyventi įvairiomis sąlygomis, nuo Sibiro taigos, kur naktys gali būti iki -40°C, iki Sundarbano pelkių, kur temperatūra siekia daugiau nei +40°C, todėl nei lietuviškos žiemos, nei vasaros jiems nėra baisios. Būdami labai alkani, tigrai gali suėsti iki 27 kg mėsos per dieną, bet paprastai jie suėda apie 9 kg. Įdomu tai, kad patinai pirmiausia prie grobio prileidžia pateles ir jauniklius, o patys lieka paskutiniai eilėje.

Nuspėti, kokie bus artėjantys metai, šiemet buvo patikėta Lietuvos zoologijos sodo tigrei Nordai. Plėšrūnų prižiūrėtojai paruošė net tris siurprizus — dovanas tigrei, kuriose buvo paslėptas pašaras — šviežia mėsa. Viena dovana simbolizuoja aktyvius, kita — ramius, o trečioji — nenuspėjamus būsimus 2022 metus. Išleidus tigrę į lauko voljerą, ji ramiai ir grakščiai, kaip ir priklauso šių paslaptingų kačių atstovei, nužingsniavo tiesiai prie jai paliktų dovanų. Apuosčius visas paliktas staigmenas, Nordą labiausiai sudomino ramių metų perspektyva, kurią ir pasirinko. Stebint ryžtingai žingsniuojantį tigrą galime tikėtis, kad ateinantys metai bus ramūs ir apgalvoti.

Parengė Aida Grockienė

Lietuvos zoologijos sodo nuotr.

 
Reklaminis skydelis