Mes turime 422 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2945
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19146
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95176
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Įvairiapusis Silvijos Statkutės pasaulis

2022 m. sausio 22 d.

Nors Silvija Statkutė neblogai pažįstama mūsų laikraščio skaitytojams, bet pasitaikius progai nutariau pasidomėti, kaip jai sekasi iš Švenčionių rajono persikėlus gyventi į Žemaitiją, o tiksliau – Kretingos rajoną.

- Silvija, papasakok šiek tiek apie save.

- Esu Silvija Statkutė (buv. Juknevičienė) – menininkė, žolininkė, masažuotoja. Gimiau ir užaugau Žemaitijoje, tačiau likimas lėmė, jog, išvažiavusi mokytis profesijos, pasilikau gyventi Aukštaitijoje, kur ir pragyvenau apie 30 metų.

Augalais pradėjau domėtis maždaug nuo 2000 metų. Pamažu pradėjau rinkti žolynus arbatoms ne tik sau, bet ir savo draugams bei artimiesiems.

Vis labiau besigilindama į augalų savybes supratau, kokią nepaprastą naudą jie gali atnešti žmogui, ir kad jų panaudojimas yra labai platus. Taip nuo 2009 metų pradėjau vaistinius augalus rinkti intensyviai, pradėjau lankyti įvairius seminarus, labai daug skaityti, žiūrėti įrašų, auginti vaistinguosius augalus namuose. Pamažu ir savo mamą įtraukiau į vaistinių žolynų pasaulį, ir daug metų ji buvo mano pagrindinė pagalbininkė...

- O kaip tavo gyvenimo kelyje atsirado Švenčionių rajonas?

- Manau, jog patys augalai mane pakvietė į gamtą. Ieškojau sodybos Aukštaitijoje. Mano dukra rado sodybos skelbimą Švenčionių rajone, ir jai ši vieta labai patiko. Taip 2013 m. nusipirkau autentišką sodybą Švenčionių rajone, kur keletą metų gyvenau ir dirbau: vedžiau įvairias edukacijas: augalų pažinimo, muilo gamybos, arbatos virimo ir degustavimo, meditatyvines patyrimines keliones į augalų karalystę, vedžiau sveikatos ir savęs pažinimo paskaitas Švenčionių rajono Trečiojo amžiaus universitete.

Supratau, jog tik gerti arbatų nebepakanka - reikalingas kompleksinis, holistinis požiūris į žmogaus organizmą kaip visumą. Jog šalia arbatų turi būti ir subalansuota mityba, mankšta, meditacija, o kartais ir visai kitokios, mažiau žinomos, terapijos: šokio, judesio, body work‘o, gongų, ir kt.

Taip mano gyvenime šalia augalų pradėjo atsirasti ir kiti alternatyvūs gydymo būdai: energetinė Reiki terapija, masažai, meditacija.

Vis geriau pažindama augalus, išmokau gaminti natūralią kosmetiką, pasidaryti augalų aliejus (fitolius), muilus, ekstraktus, tinktūras, gydomuosius tepalus, augalų vandenį (hidrolatą) ir kitas natūralias odos bei plaukų priežiūros priemones.

Laikas bėgo, pajutau, kad reikia judėti iš gamtos atgal į sociumą.

2018 m. įstojau į Klaipėdos universiteto sveikatos mokslų fakultetą, į išlyginamąsias studijas (Vilniaus Universitete esu įgijusi lietuvių filologijos bakalaurą). Paskui studijas atvažiavau ir aš pati, nes važinėti 400 km buvo per sudėtinga. Tad šiuo metu jau gyvenu ir dirbu Kretingoje.

- Esi nerimstančios sielos. Vis tęsi mokslus. Ką naujo dar bandai?

- Nesu nerimstanti siela, tiesiog nuolat po truputį tobulinuosi - tai visiškai normalu. Pasvajodavau apie išsamesnes masažo studijas ir anksčiau, nes, kaip minėjau, jau buvau baigusi keletą taip vadinamų netradicinių masažų, bet iki šiol neturėjau galimybių nuoseklioms masažo studijoms. Bet, prasidėjus ekstremaliai situacijai pasaulyje dėl naujo viruso, man pasitaikė tokia galimybė – pernai baigiau E. Galvanausko profesinio rengimo centre tęstines studijas, kur įgijau masažuotojo(-os) kvalifikaciją. Išsamus ir tiesioginis prisilietimas prie fiziologijos ir anatomijos mane sukrėtė iš naujo ir patvirtino daugybę intuityvių įžvalgų, jog žmogaus organizmas yra vientisa visuma.

- Gal papasakok kiek apie masažus ir jų įvairovę?

- Tai labai plati, atskira tema, nes masažų rūšių yra daugybė, ir kiekvienas jų daro atitinkamą poveikį žmogaus kūnui. Paminėsiu tik tiek, kad Lietuvoje mes dar neturime kai kurių diagnozių, kurios pasaulyje jau oficialiai pripažintos, pvz. limfos sistemos sutrikimai, fascijos sutrikimai. Šiais atvejais labai padeda atitinkami masažai - limfodrenažinis, fascialinis (arba miofascialinis) masažas. Tačiau čia gali pagelbėti ir klasikinis masažas, jis tinkamas daugeliu atvejų, nes taip pat aktyvina kraujotaką, limfotaką, atpalaiduoja raumenis, fasciją, teigiamai veikia centrinę nervų sistemą.

Štai keli faktai apie masažą:

*nuima kasdieninį nerimą ir stresą;

*subalansuoja emocijas;

*gerina miego kokybę;

*net keliskart pagreitina kraujotaką ir limfotaką, todėl pagreitėja neuronų ir naudingųjų medžiagų pernešimas organizme;

*suaktyvėja toksinų pasišalinimas iš organizmo;

*pagerėja virškinimas;

*pagerėja fascijos bei odos darbas, ir t.t.

Įsitikinti masažo nauda labai paprasta. Labiausiai matoma kūno dalis yra veidas ir rankos, plaštakos. Tad mūsų pažintį ir pradėsime nuo šių kūno dalių savimasažo.

Atlikite jį kas rytą 10-14 dienų, ir stebėkite rezultatą (galima save nusifotografuoti prieš ir po).

Kad masažo nauda būtų didesnė, galima papildomai naudoti paprastas, natūralias priemones kūno sveikatai ir grožiui palaikyti.

O pokalbio pabaigai norėčiau papasakoti apie masažą, kurį galime pasidaryti patiems tai veido savimasažas.

Jei veidas iš ryto patinęs, atrodo, jog atsirado per daug raukšlelių, sumažinti gali padėti švelnus kaklo ir veido savimasažas. Dešinę ranką uždedame tarp raktikaulio ir pažasties viršaus, ir švelniai, nespaudžiant, pasukame delną ratu pagal laikrodžio rodyklę iki 7 kartų. Pakartojame veiksmą su kaire ranka kitoje priekinėje kūno pusėje. Šis judesys atidaro pažastų „limfos vartus“.

Lėtai atlošiame galvą ir lėtais, švelniais delnų judesiais nuglostome kaklą žemyn.

Tada viršutinėmis pirštų pagalvėlėmis nuo smakro vidurio švelniai braukiame link ausies spenelio. Tą patį judesį pakartojame nuo apatinės nosies dalies (šnervės) per skruostą iki ausies spenelio.

Taip pat pakartojame glostymą nuo nosies vidurio viršutine skruostikaulio ir akiduobės linija link smilkinio.

Glostymus pirštais atliekame po 2-3 kartus kiekvienai linijai.

Pirštų pagalvėles lengvai prispaudžiame prie smakro ir lygiai tomis pačiomis linijomis kylame veidu sukamaisiais judesiais. Kartojame po 2-3 kartus kiekvienoje aprašytoje veido linijoje.

Pirštų galais lengvai tapšnojame veidą tomis pačiomis veido linijomis aukštyn 2-3 kartus. Pereiname į kaktos sritį.

Uždedame delną ant kaktos ir lėtai, keisdami delnus, keletą kartų braukiame link plaukų.

Tada uždedame pirštų pagalvėles ant kaktos vidurio ir sukamaisiais judesiais judame link smilkinių. Tą patį judesį pakartojame per kaktos vidurį, ir palei plaukų augimo liniją. Taip masažuojame 2-3 kartus, o po to lengvai patapšnojame pirštų galiukais.

Jei kabo „maišeliai“ po akimis, papildomai galima taikyti kažkurį iš šių paprastų būdų:

Neišmeskite žalios arbatos maišelių – uždėkite vakare ant akių vokų (turėtų būti lengvai šilti, kūno temperatūros) ir palaikykite 10-15 min. Tuo pačiu metu įsijunkite jums patinkančią atpalaiduojančią, ramią muziką arba meditaciją;

Ant akių vokų uždėkite agurko griežinėlius ir palaikykite 10 min.;

Paimkite vatos diskelį ir suvilgykite vienu iš hidrolatų: kvapiųjų pelargonijų, ramunėlių, alavijo, bobramunio, vaistinio skaistmino, vaistinio skaistenio, medetkų, dilgėlių, ugniažolės, beržų lapų, levandos, vaistinės verbenos, rugiagėlių, etc. Ant akių vokų diskelį palaikykite 10-15 min.

Jei neturite hidrolato, galbūt galite pasidaryti kai kurių augalų nuoviro – dilgėlių, akišveitės, ramunėlių, medetkų, ugniažolės lapų, rugiagėlių žiedų.

Jei veido patinimas kartojasi ir savimasažas bei procedūros nepadeda, tai gali būti rimtesnių problemų požymis, patartina kreiptis į medikus. Norintys daugiau sužinoti gali atsakymų paieškoti mano Facebook‘o paskyrose FB/Gyvos šaknys, FB/Masažo studija Gera.

Tikiuosi kad Švenčionių krašto skaitytojai turės galimybę skaityti mano parašytus straipsnius apie sveikatingumą

- Ačiū už pokalbį.

Algis JAKŠTAS

 

 

 
Reklaminis skydelis