Mes turime 272 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2083
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12270
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88300
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kokia yra cukraus dienos norma?

2022 m. sausio 29 d.

Atsako „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė dietologė Edita Gavelienė.

Tam, kad mūsų organizmas išgyventų, jam reikia gliukozės. Cukrus, kaip ir kiti angliavandeniai, organizme skaidomas iki gliukozės, bet organizmui naudingiau, kad gliukozė būtų gaunama su kompleksiniais angliandeniais. Todėl rekomenduojama į gaminamus patiekalus ar gėrimus nedėti cukraus, nes organizmas reikiamą energiją gaus skaidydamas angliavandenius, gaunamus su kruopomis, daržovėmis, vaisiais.

Dažnai nerimaujama dėl vaisiuose esančios fruktozės ir piene - laktozės, bet pastarųjų sveikiems žmonėms nereiktų atsisakyti. Su vaisiais ir pieno produktais mes gauname daug kitų naudingų medžiagų (antioksidantų, mineralinių medžiagų, vitaminų, skaidulų, kitų biologiškai aktyvių naudingų medžiagų), todėl ir vaisiai, ir pieno produktai neturi būti išbraukti iš raciono.

Suvartojamo cukraus norma yra skirta tam, kad apsaugotų žmogų nuo nereikalingų, lengvai įsisavinamų angliavandenių, kurių perteklius sąlygoja diabeto atsiradimą ir kitų lėtinių ligų vystymąsi. Cukraus viršutinė normos riba skaičiuojama 10-15 gramų per dieną, įskaitant visus su maistu gaunamus pridėtinio cukraus kiekius. Tam, kad neviršytume šios normos, reikėtų patiems nedėti cukraus į patiekalus, nesaldinti gėrimų ar maisto. Renkantis produktus reikėtų ieškoti tų, kuriuose šimte gramų randama ne daugiau nei 5 gramai cukraus. Tuomet galime daryti prielaidą, kad žmogus suvartos jam tinkamą cukraus kiekį.

Rekomenduojama suvartojamo cukraus norma nesiskiria nei vaikams, nei suaugusiems. Taip pat nepriklauso ir nuo žmogaus fizinio aktyvumo. Tiesa, cukrus nėra ir toks produktas, kuris susargdins ar iš karto padarys žalą: Jo perteklius nepageidaujamas dėl to, kad cukrus slopina apetitą, todėl nesuvalgomas kitas, sveikatai palankus maistas. Ne tiek paties cukraus perteklius, bet visų naudingų medžiagų trūkumas yra nepalanku sveikatai ir ilgainiui gali padaryti žalos sveikatai.

Dėl išskirtinio skonio populiarėjantis rudasis cukrus turi tokią pačią suvartojimo normą.

Nors yra mėgstančių cukrų keisti dirbtiniais saldikliais, dar vadinamais cukraus pakaitalais, daug kartų saldesniais už stalo cukrų, dietologė juos rekomenduoja tik cukriniu diabetu sergantiems žmonėms.Visiems kitiems nereikėtų visai atsisakyti desertų ar keisti cukrų saldikliais. Tiesiog patiekalai, kurie ruošiami naudojant cukrų, neturi būti valgomi kiekvieną dieną.

Verta įsidėmėti: dienos cukraus norma -15 gramų.

 
Reklaminis skydelis