Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1954
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18155
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94185
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kokie simptomai rodo, kad trūksta seleno?

2022 m. sausio 29 d.

Kai organizmui trūksta seleno – itin reikalingo mikroelemento – pasireiškia raumenų silpnumas, nuovargis, plaukų slinkimas, pleiskanojimas, odos spalvos pokyčiai, o kartu su jais ir kitos sveikatos problemos. „Camelia“ farmacijos specialistė Sigita Izmalkova įspėja, kad seleno trūkumas ne tik silpnina imunitetą, bet yra siejamas ir su sunkiomis ligomis bei negalavimais.

„Seleno trūkumas organizme padidina riziką susirgti onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių, nervų ir judėjimo sistemos, virusinėmis ligomis. Šio mikroelemento trūkumas taip pat gali sukelti nevaisingumo, ankstyvo senėjimo, skydliaukės, nusilpusio imuniteto problemas ir daugelį kitų ilgai kamuojančių negalavimų“, – teigia S. Izmalkova.

 

Seleno nauda jaučiama visam kūnui

„Camelia“ farmacijos specialistė sako, kad selenas yra galingas antioksidantas, sustiprinantis imuninės sistemos pajėgumą pasipriešinti įvairioms infekcijoms ir virusinėms ligoms. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad dėl savo priešuždegiminių savybių, selenas padeda reguliuoti prostaglandinų (hormonų, biologiškai labai aktyvių junginių) gamybą ir malšinti uždegimus visame kūne.

„Selenas mums taip pat reikalingas tam, kad susidarytų selenoproteinai, veikiantys kaip antioksidantai ir saugantys ląsteles nuo laisvųjų radikalų – toksinų arba nestabilių molekulių, oksidacinio streso metu pažeidžiančių ląsteles ir DNR. Jeigu seleno organizme trūksta, efektyvi apsauga nebeužtikrinama, greitėja senėjimo procesai, gali mutuoti ląstelės“, – aiškina S. Izmalkova.

Dėl seleno veikimo imuninė sistema geba atpažinti pakitusias ląsteles ir jas sunaikinti iki to momento, kai jos virsta piktybinėmis. Tokiu būdu selenas įgalina imuninę sistemą mažinti vėžinių susirgimų išsivystymo riziką. Šis mikroelementas taip pat efektyviai suskystina kraują ir trukdo riebalams kauptis ant kraujagyslių sienelių, todėl mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

„Jeigu trūksta seleno, neigiamas pasekmes jaučia ir vyrai, ir moterys: mažėja spermatozoidų kiekis, prastėja jų kokybė, padidėja persileidimo ir gimdymo nesklandumų rizika“, – teigia S. Izmalkova.

Farmacijos specialistė prideda, kad yra aiškus ryšys tarp žemo seleno lygio ir sutrikusios skydliaukės funkcijos: sumažėjus seleno kiekiui, sutrinka skydliaukės hormonų gamyba. Dėl to kyla kitų problemų – pasireiškia miego sutrikimai, atminties pablogėjimas, nuovargis, energijos stoka, tampa vis sunkiau sutelkti dėmesį, sausėja oda ir plaukai, neretai atsiranda šaltkrėtis ir sąnarių, raumenų skausmas.

 

Kodėl mažėja seleno kiekis?

Anot „Camelia“ vaistininkės, daugeliui žmonių trūksta seleno, o to priežastys yra aiškios. Seleno kiekį mažina nesubalansuota mityba, rafinuotų produktų, su kuriais mes negauname reikalingų mikroelementų, vartojimas bei rūkymas.

„Vyresnis amžius ir fizinio aktyvumo stoka, patirtos traumos, vegetariška mityba, virškinamojo trakto problemos ir lėtinės ligos taip pat mažina seleno kiekį organizme“,  – teigia S. Izmalkova.

 

Perdozuoti sunku, bet nereikia persistengti

Anot farmacijos specialistės, seleno paros dozė yra 75 mikrogramų vyrams ir 60 – moterims, o rizikos grupėje esantiems žmonėms gali būti skirta ir didesnė dozė, kad būtų kompensuotas ženklus šio antioksidanto trūkumas.

„Šiek tiek padidintos dozės rekomenduojamos nėščioms, maitinančioms krūtimi moterims, senyvo amžiaus žmonėms. 200 mikrogramų per parą yra saugi dozė ilgalaikiam vartojimui, jeigu žmogus serga lėtinėmis, virškinamojo trakto ligomis, o 700 – saugi dozė trumpalaikiam vartojimui, kai seleno trūkumas yra labai didelis, tačiau tokią dozę turi paskirti gydytojas“, – aiškina S. Izmalkova.

Selenas nėra toksiškas, bet didesnė nei 750 mikrogramų seleno dozė yra nerekomenduojama. Per didelis seleno kiekis gali sukelti selenozę, pasireiškiančią iš burnos sklindančiu tarsi česnako kvapu, odos uždegimu, nagų trapumu, dantų spalvos pokyčiais, nervų sistemos, inkstų, kepenų, širdies problemomis, plaukų slinkimu.

 

Kaip gauti seleno?

„Camelia“ farmacijos specialistė sako, kad mūsų organizmas seleno negamina, todėl jo atsargas organizme turime papildyti į mitybos racioną įtraukdami jo turinčius maisto produktus, tokius kaip jūros gėrybės, kiauliena, jautiena, vištiena ir pieno produktai. Vegetarams ir veganams seleno atsargas organizme papildyti padės augalinis maistas: įvairios grūdinės kultūros, riešutai, ypač braziliški (bertoletijų), saulėgrąžos, grybai, švieži brokoliai, špinatai ir kopūstai.

„Seleno kiekis augalinės kilmės maiste priklauso nuo to, kiek seleno buvo žemėje, kurioje jis augo, o gyvūninės kilmės maisto produktuose – nuo seleno kiekio maiste, kuriuo buvo maitinami gyvūnai. Lietuva yra priskiriama tai geografinei zonai, kurios dirvožemyje fiksuojamas seleno trūkumas, todėl paįvairinę mitybos racioną gausime tik dalį reikalingos seleno paros dozės. Likusią seleno paros dozę padės gauti pagal gydytojo ar vaistininko nurodymus vartojami maisto papildai. Šiuos papildus galime vartoti kartu su vitaminu E, jis padės geriau įsisavinti seleną“, – sako S. Izmalkova.

Selenas – vienas svarbiausių mikroelementų mūsų organizmui, o jo trūkumas – sunkių ligų ir negalavimų rizikos faktorius. Neigiamų pasekmių tikimybę sveikatos būklei sumažintume, jeigu per parą gautume reikiamą seleno dozę vartodami jo praturtintą maistą ir papildus. 

Žiedūnė Juškytė

 
Reklaminis skydelis