Mes turime 213 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1617
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15616
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62942
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Finansinių ataskaitų neteikia beveik trečdalis Lietuvos įmonių

2022 m. sausio 29 d.

Nors už finansinės atskaitomybės nepateikimą įmonėms Lietuvoje gresia iki 3000 Еur bauda ir net likvidavimas, beveik trečdalis bendrovių nesilaiko šios įstatymų numatytos prievolės.

Kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ duomenys rodo, kad finansinių ataskaitų už 2020 metus dar nepateikė beveik 31 tūkst. bendrovių, sudarančių 29,2 proc. visų veikiančių įmonių.  Ypač vangiai savo veiklos finansus deklaruoja paslaugų sektorius – jame net 41 proc.  šiuo metu veikiančių bendrovių dar nepateikė 2020 m. veiklos atskaitomybės.   

Lietuvoje registruotų įmonių pareigą kasmet iki gegužės pabaigos pateikti praėjusių metų finansinę atskaitomybę numato keletas teisės aktų. Atskaitomybė turi būti teikiama nepriklausomai nuo to, ar įmonė vykdo veiklą, ar ją sustabdžiusi.

Finansinė atskaitomybė yra pagrindinė informacija, kuria verslo partneriai ir finansų įstaigos vadovaujasi, spręsdami apie įmonės veiklos patikimumą ir kreditingumą. Įmonėms, kurios laiku nepateikia finansinės atskaitomybės, kredito biuro sistemoje priskiriamas F0 reitingas – taip pranešama, kad nėra patikimų duomenų apie konkrečios bendrovės finansinę būklę.

Nepateikus atskaitomybės įmonė gali būti likviduota. Advokatų kontoros „Gabus Legal“ advokatas Vykintas Bulotas teigia, kad Finansinių duomenų viešinimas leidžia nustatyti juridinio asmens būklę, veiklos rezultatus, pinigų srautus bei sudaro sąlygas lengviau identifikuoti nemokius rinkos dalyvius.

Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 223 straipsnio 2 dalį už finansinės atskaitomybės dokumentų nepateikimą laiku įmonės vadovui gali būti taikoma bauda nuo 200 iki 3000 Eur. Be to,  juridinis asmuo gali būti likviduotas. Likvidavimas galimas jei finansinės atskaitomybės dokumentai nepateikiami ilgiau nei 12 mėnesių po numatyto termino.

VĮ „Registrų centras“, turintis teisę inicijuoti likvidavimo procesą, yra užsibrėžęs tikslą iki 2025 metų išregistruoti apie 85 tūkst. juridinių asmenų, kurie jau daugiau kaip 5 metus neatnaujina jokių duomenų apie save ir ilgiau nei metus neteikia finansinės atskaitomybės dokumentų.

„Creditinfo Lietuva“ inf.