Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:263
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25393
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72719
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Eureka!

2022 m. vasario 12 d.

Lietuviai jau antrą kartą bando sukurti traktorių. Šį kartą – varomą mėšlu. Išradėjų teigimu tam labiausiai tiktų karvių mėšlas. Žada nurungti visus traktorių gamintojus, nes jau sukurti traktorių prototipai, tereikia tik pradėti gamybą. Idėja labai paprasta: žolės, augdamos pievoje sugeria žalingą CO2 ir išskiria į atmosferą deguonį. Karvės suėda tą žolę ir duoda mėšlą. Aukštųjų technologijų dėka iš mėšlo gaunamas kuras traktoriams. Įtariu, kad tai yra metanas – degios dujos, kurių yra pelkėse, jas išskiria net karvės, briedžiai ir net avys. Tai štai jomis ir ruošiamasi „kūrenti“ tuos traktorius. 

Kūrenant traktorių varikliuose metaną išsiskiria vanduo ir... anglies dioksidas, kurį turėtų įsisavinti tos pievų žolės. Kaip dabar sakoma – uždaras ciklas, t.y. nevyksta gamtos teršimas. Be to, pakeliui gaunamos ir vertingos trąšos, kurios yra bekvapės(!) ir yra natūralus produktas, kurį puikiai įsisavina visi augalai. Galėsite tiesiog kaimyno panosėje tręšti laukus ir niekas nesiskųs! Taigi, karvių, o ir kitų gyvulių augintojui pakanka nusipirkti tą stebuklingą traktorių (o gal kokį priedą prie normalaus traktoriaus, išradėjai neatskleidžia savo paslapčių), be to specialų įrenginį, kuris karvių mėšlą paverčia metanu ir tomis ekologiškomis trąšomis, dujų užpylimo stotelę ir galima užmiršti dyzeliną visiems laikams. Kol karvės šnios pievų žolę – jūsų traktorius ars ir akės laukus maloniai pupsėdamas ir skleisdamas lauko gėlių ir pieno kvapą. Jūs užmiršite kelią į degalinę, nes metano perteklių galėsite panaudoti savo mašinoje (juk dujų įrangą tikriausiai esate įsitaisęs), jei dar liks – gaspadinė galės panaudoti viryklei, jei ir dar liks – galite panaudoti savo trobos šildymui nemokamomis dujomis. Jei dar liks – pasistatykite elektros generatorių, varomą tomis dujomis ir galėsite nukirpti elektros laidus, nes jūsų elektra bus tiesiog nemokama. Jei vis tik ir dabar turėsite dujų likutį – galite drąsiai parduoti kaimynui...

Sako, kad tokių traktorių galingumas bus matuojamas KJ – karvių jėgomis. Serijiniam traktoriui greičiausiai reikės nuo 100 iki 200 KJ. Spėlioju.

Kai 2004 metais buvau Vokietijoje, tai teko apsilankyti tokiame panašiame ūkyje. Mačiau ir įrenginį, kuris išgauna dujas iš karvyčių mėšliuko. Nemažas, sunkvežimio dydžio įrenginys, visiškai hermetiškas. Ūžia ne garsiau kaip didelis bičių avilys. Tuo laiku ūkininkas ištisus metus apsirūpindavo nemokamomis dujomis ir trąšomis. Tiesa, ten žiemos gerokai šiltesnės, bet esmės nekeičia – svarbu idėja. Traktorius buvo įprastas ir naudojo dyzeliną, bet juk nuo to laiko praėjo aštuoniolika metų. Tuo metu jis dujomis tik šildėsi. Dabar gal jis jau kokį malūnsparnį pripratino prie tų dujų. Gaila, neįsiminiau, kokio dydžio jo galvijų banda buvo, bet tvartų dydis nebuvo įspūdingas.

O ką daryti tiems, kurie turi dideles pievas, o raguočių neaugina? Turiu genialų pasiūlymą! Tereikia pastudijuoti mikrobiologiją ir lengvai sukursite agregatą, kuris iš nušienautos žolės gamins tą metaną. Tereikės kažkokių bakterijų. Vienu žodžiu, tas jūsų įrenginys turėtų imituoti procesus, vykstančius gyvulio virškinimo trakte. Žinių pilnatvei dar paskaitykite kokius senesnius Veterinarijos akademijos vadovėlius, ir galėsite tą savo kūrinį jungti prie kompresoriaus. Tereikės pasirūpinti talpomis dujoms saugoti. Namuose šilta, suomiška sauna, nuosavas elektros generatorius. Tiesiog pasaka. Tiesa, reikės traktoriuko ir šienapjovės, bet tai menkos išlaidos, palyginus su tuo džiaugsmu, kurį pajusite gavę pirmuosius išsvajoto metano litrus. Palaukime, sako, kad tuos traktorius pradės gaminti kitais metais. Sėkmės!

Izidorius KIMSĖNAS