Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:736
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16937
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92967
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Krizė Pabradės gydymo įstaigose tęsiasi – šeimos gydytojas iš darbo išėjo

2022 m. vasario 26 d.

Tenka pradėti nuo to, kuo baigėme praėjusią savaitę. O rašėme, kad dėl intrigų ir įtampos vienas šeimos gydytojas pasiryžęs palikti Pabradės polikliniką. Vasario 22 d. jis atsisveikino su kolegomis. Gerokai per tūkstantį pabradiškių liko be gydytojo, kuris čia dirbo apie penkerius metus. Ir tai - ne vienintelis praradimas.

 Nemaža dalis darbuotojų skundžiasi įtampa, chaosu, nesiskaitymu su darbuotojais – anot jų, rūšiavimu į gerus ir blogus, nors dar taip neseniai nieko panašaus nebuvo. Iš didelio Pabradei atstovaujančių rajono tarybos narių būrio vienintelis Antonijus Junda išreiškė susirūpinimą dėl šios didžiulės problemos ir grėsmės Pabradės kraštui. Jau ne vienos gydymo įstaigos šalyje išlikimui kilo pavojus dėl medikų trūkumo. A.Junda, nemažai parėmęs Pabradės poliklininką, geriausiai žino ir situaciją, kurioje atsidūrė gydymo įstaiga, kai ilgametį PSPC vadovą Vytautą Vaitkevičių pakeitė mero paskirta naujoji direktorė Edita Urbanienė. Krizė prasidėjo po naujosios vadovės nesuprantamo sprendimo dėl jai vienai žinomų priežasčių – atleisti iš vedėjos pareigų per dvidešimt metų šioje poliklinikoje dar nuo rezidentūros dirbančią gydytoją. Naujai paskirta vedėja akivaizdžiai nesusitvarko su pareigomis, jos sprendimai kiršina darbuotojus tarpusavyje, o dalį tiesiog žemina, bet PSPC direktorei tai tinka. Rajono tarybos posėdyje viską, ką sakė A.Junda, E.Urbanienė neigė, tvirtino, kad jos santykiai su konflikto epicentre atsidūrusia gydytoja – puikūs, jos nuolat bendraujančios, o visi gydytojai dirba ir niekas nesiruošia išeiti iš darbo. Kadangi klausydama viešai transliuojamų direktorės kalbų jau buvau gerai informuota, pasisakymas, kad viskas gerai, atėmė žadą. Šeimos gydytojas neatsistojo įsižeidęs ir netrenkė durimis – buvo parašęs pareiškimą ir atidirbinėjo paskutines dienas, ir direktorė tai žinojo, bet A.Jundai atkirto, kad jis, anot direktorės, vadovaujasi „pletkais“. Tada rašiau, kad laikas parodys, kas teisus. Laikas tą labai greitai parodė – vos per kelias dienas.

Dėl tų pačių jau minėtų priežasčių darbą Pabradėje gali palikti ir dar viena šeimos gydytoja, prie kurios prisirašę per 1,5 tūkstančio gyventojų, ir kelios slaugytojos. Kas liktų? Lietuviškai nekalbantys du šeimos gydytojai su keliais šimtais pacientų. Nes išeinančių iš darbo gydytojų pacientai sėkmingai gali sekti paskui juos į Vilnių. Beje, nemažai pabradiškių jau dabar prisirašę Vilniaus poliklinikose. Taigi „naujos šluotos“ gali ištuštinti Pabradės gydymo įstaigą, kurią sudaro ne tik poliklinika, bet ir konsultacijų poliklinika bei slaugos skyrius. Pastarosios juridiškai priklauso Švenčionių ligoninei, bet žmonėms tai nėra svarbu – jie šias paslaugas gauna vienoje vietoje, ir medikų trūkumas paliečia visas.

Rajono tarybos posėdyje tarybos nariai Antonijus Junda ir Konstantas Ramelis siūlė sudaryti komisiją, kuri ištirtų Pabradės poliklinikoje kilusios vadybinės krizės priežastis, bet meras su savo daugumos „buldozeriu“ užkirto tam kelią. Vis dėlto paviešinus laikraštyje šią bjaurią ir nesuprantamą situaciją, meras buvo priverstas persigalvoti ir sudaryti komisiją, kurios pirmininku paskirtas Antonijus Junda. Taigi vėl laukiame tęsinio. Belieka tikėtis, kad medikai taip pat neišsibėgios – palauks atomazgos ir protingų valdžios sprendimų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis