Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5074
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15261
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91291
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kai gerai dirbi, tai ir reklamos nereikia

2022 m. vasario 26 d.

Kartais nė nepajauti, kaip pralekia dienos, savaitės, mėnesiai. Juokas juokais, o jau antras 2022-ųjų mėnuo baigiasi. Praeitų metų pabaigoje Švenčionyse sutikęs bitininką Aleksandrą Pupkevičių paklausiau, kaip sekasi.

- Gerai. Užsuk į biurą Švenčionyse, pasikalbėsim apie naujienas, - išgirdau atsakymą. Tai, kad per kiekvieną susitikimą su Aleksandru sužinau ką nors naujo, man nebuvo naujiena, nes Aleksandras Pupkevičius ir visa jo šeima visą laiką ieško naujovių. Ir štai pagaliau susiderinęs su Aleksandru susitikimo laiką (o tą padaryti nėra lengva, nes Aleksandras vis kur nors važiuoja verslo ir bityno reikalais), važiuoju į Švenčionis, kur A.Rymo g. 10 ir susitariau susitikti. Užkopęs į trečią aukštą praveriu duris į kabinetą, kuriame išgirdau Aleksandro balsą. Kai pasisveikinome, Aleksandras pristatė tikrąsias šio kabineto šeimininkes: Laurą Padūmis ir Aureliją Rumbutienę. Bet mūsų pokalbis visgi prasideda apie Pupkevičių bityno ir kitus, su medumi susijusius, reikalus. Nenustebau, kai į mano klausimą, kokie buvo 2021-ieji, iš Aleksandro išgirdau atsakymą:

- Geri buvo metai. Kada mums buvo blogi? Kai dirbi ir stengiesi, tai ir rezultatai yra. Bitės medaus sunešė nemažai ir ne tik mums. Visame šitame krašte buvo geri bitininkams metai, nors Lietuvos gilumoj situacija buvo prastoka, galima sakyti – liūdna. Kodėl taip nutiko? Pas mus žemės drėgnesnės, o ir lietus vis retkarčiais palydavo. Visa tai matėsi pagal medaus supirkimą, iš kur ir kiek medaus superkame, nes mes jau ne tik savo bityno medų parduodame, bet ir supirktą realizuojame. Pagrindiniai partneriai, kur lietuviškas medus iškeliauja, - Lenkija, o iš ten po visą pasaulį.

- Aleksandrai, tave Švenčionių rajone nelengva surasti. Vis važiuoji ir važiuoji?

- Kito kelio nėra. Kai verslas išsiplėtė, tai ir įsipareigojimų daugiau atsirado. Reikia važinėti, ieškoti, sutartis sudarinėti. Čia kalbu apie medaus eksportą, nes importo nėra daug. Dabar dirbame dviem kryptim: viena – bitynas, kita – medaus supirkimas ir eksportas.

- Plečiantis veiklai, reikia ne tik naujų investicijų, bet ir žmonių?

- Žinoma. Judam į priekį. Planuojam, dėliojam. Darbininkai daugiau iš užsienio.

- O čia, kur dabar sėdime, nauja veikla?

- Čia daugiau tęstinumas tų veiklų, kurias vykdome, nes atsirado didesnis poreikis ir buhalterinei apskaitai, ir kitai dokumentacijai. Su ofisais Švenčionyse – problema, tai atsiradus galimybei buvo nuspręsta įsigyti patalpas Švenčionyse, o čia, kur mes kalbamės, įsikūrė verslo centras, kuriame ir aš perku paslaugas, o tikrosios šio kabineto šeimininkės – verslo centro darbuotojos Laura Padūmis ir Aurelija Rumbutienė. Kai veikla plečiasi, tai vienas ne viską gali aprėpti. Šitame verslo centre ne tik aš, bet ir ūkininkai, verslininkai ir norintys kurti verslą konsultuojasi, perka paslaugas.

- Kaip tiksliai vadinasi jūsų įmonė? – klausiu Lauros Padūmis.

- Mes esame mažoji bendrija „Švenčionių verslo centras“. Pas mus ir ūkininkai, ir bitininkai, ir verslininkai gali kreiptis dėl paraiškų ir kitų konsultacijų. Dabar jau turime nemažai klientų. Gal ir keista, bet jie mus suranda be skambių reklamų. Ko gero, geriausia reklama – žmonių atsiliepimai. Kasdien vis daugiau ir mokesčių, ir įstatymų, kurie kartais įsigalioja atbuline data, išleidžiama, tad žmogui kasdien dirbančiam ūkyje, versle, kartais tiesiog nelieka nei laiko, nei jėgų domėtis tuo, štai tada ir kreipiasi į mus, o ir žmogus negali būti visų rūšių specialistu, - sako Laura Padūmis.

- Laura, o kur dirbote iki atėjimo į „Švenčionių verslo centrą“?

- Dirbau Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyboje. Kai susiruošiau iš ten išeiti, nemaža dalis žmonių, kuriuos konsultavau, klausė: „O kaip mes?“. Beje, ir Aleksandras labai dažnai ateidavo į konsultavimo tarnybą.

- Su kokiais norais kreipiasi į jus verslininkai, ūkininkai, bitininkai ir svajojantys apie savo verslą?

- Dažniausia dėl to, kaip gauti paramą. Sunku pasakyti, kodėl, bet dabar neskiriama parama augalininkystei, t.y. grūdinių auginimu užsiimantiems. Parama yra tik specializuotiems ūkiams, gyvulininkystei, išskyrus bitininkystę, daržininkystei, sodininkystei. Bitininkus kažkodėl iš paramos gavėjų visiškai išmetė. Daug kas domisi dėl verslo plėtros galimybių. Klausimų spektras gana platus ir į juos reikia duoti atsakymus. Problemos, galima sakyti, pas visus vienodos. Visiems arba beveik visiems reikia paskolų. Iš ūkio be paskolų išsiversti nelengva, nebent tie, kas užsiima ekologine produkcija, kurie gauna papildomas išmokas. Yra norinčių gauti paramą ir apsaugai nuo vilkų. Dabar jau ir Švenčionių rajono avių augintojai gali tą paramą gauti, - sako Laura Padūmis.

- O kiek laiko, kaip jūs čia įsikūrę?

- Balandžio mėnesį bus metai. Per tą laiką klientų ratas išsiplėtė. Kaip jau minėjau, ir be reklamos žmonės mus susiranda, - šyptelėjusi sako Laura Padūmis, kuri su Aurelija Rumbutiene padeda ūkininkams, verslininkams, bitininkams ir svajojantiems apie savo verslą gauti atsakymus į rūpimus klausimus. O tų klausimų, kaip ir naujovių mokesčiuose, įstatymuose, reikalavimuose, vis daugėja. Tad ir darbo „Švenčionių verslo centre“ dirbančioms Laurai ir Aurelijai yra užtektinai. Jo dar padaugės pavasariui įžengus į Švenčionių rajoną, kai ūkininkai išskubės į laukus, kai bitininkai su savo bitėmis keliaus į bičių „ganyklas“.

Algis JAKŠTAS

 

Švenčionių verslo centro įkūrimo iniciatorius Aleksandras Pupkevičius su konsultantėmis Laura Padūmis (kairėje) ir Aurelija Rumbutiene.

 

 
Reklaminis skydelis