Mes turime 256 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3391
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21935
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69261
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių rajone bus statomi nauji dumblo apdorojimo įrenginiai

2011 m. gegužės 28 d., šeštadienis Nr. 39 (1086)

Buvusioje Pliauškių buitinių atliekų sąvartyno teritorijoje šiais metais bus statomi modernūs dumblo apdorojimo įrenginiai. Šiuo metu jau pasirašyta rangos darbų sutartis, vyksta techninio darbo projekto derinimo procesas, tad jau vasarą, gavus statybos leidimą, planuojama pradėti ir pirmuosius statybos darbus, kurių metu bus įrengta dumblo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė, komposto brandinimo ir saugojimo aikštelė, struktūrinės medžiagos laikymo zona, bendro naudojimo teritorija.

Bus įsigyta ir moderni įranga: smulkintuvas, krautuvas, vartytuvas bei sijotuvas. Tai neatsiejama sėkmingo dumblo tvarkymo proceso dalis. Naujai pastatytuose dumblo apdorojimo įrenginiuose dumblas, maišant jį su „žaliosiomis“ atliekomis (žole, šiaudais, smulkinta mediena), per 2-4 mėnesius bus perdirbamas į kompostą, kurį bus galima naudoti saugiam dirvožemio tręšimui, aplinkos tvarkymo darbams. Projektas prisidės prie nuotekų dumblo panaudojimo problemos sprendimo ir sudarys prielaidas sumažinti „žaliųjų“ atliekų srautą, patenkantį į sąvartynus.

Į šią kompostavimo aikštelę dumblas bus vežamas iš Švenčionyse, Švenčionėliuose ir Ignalinoje esančių nuotekų valymo įrenginių, kuriuose iki šiol buvo taikomas visiškai kitoks dumblo tvarkymo būdas: jis buvo sutankinamas, sausinamas, o tuomet kaupiamas tam skirtose aikštelėse. Toks dumblo tvarkymas nėra nei pakankamai saugus, nei, dėl atsirandančio nemalonaus kvapo, priimtinas visuomenei, tačiau dėl lėšų trūkumo iki šiol nebuvo galimybės šios problemos išspręsti. Būtent šios priežastys pastūmėjo UAB „Vilniaus vandenys“ inicijuoti minėtą bendrą naujų dumblo apdorojimo įrenginių statybą Švenčionių rajone.

Visi numatyti darbai ir įsigyjama įranga yra projekto „Švenčionėlių dumblo apdorojimo įrenginių statyba“ dalis. Šis projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšų. Projekto biudžete nustatyta didžiausia Projekto tinkamų finansuoti išlaidų suma siekia 3 378 800,00 Lt. Europos Sąjungos indėlis siekia 2 720 823,16 Lt. Projekto pabaiga numatoma 2013 m. sausio 25 d. (pradžia – 2010 m. rugsėjo 15 d.).