Mes turime 378 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2211
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18412
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94442
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Krizė Pabradės poliklinikoje: po komisijos apsilankymo padėtis nepasikeitė

2022 m. kovo 5 d.

Tarybos nariui Antonijui Jundai viešai prabilus rajono tarybos posėdyje apie kritinę padėtį Pabradės gydymo įstaigoje, plačiai rašėme apie akivaizdžiai nenormalią situaciją, į kurią rajono valdžia nesiteikia pažiūrėti rimtai. Kai visoje Lietuvoje (ir ne tik!) gydymo įstaigos konkuruoja dėl medikų, PSPC Pabradės skyriuje jie nevertinami, kolektyve randasi įtampos, darbuotojai, pasak jų pačių, yra žeminami, skirstomi į „gerus“ ir „blogus“. Lyg ir nėra ko stebėtis – apie nesiskaitymą su darbuotojais jau girdėjome Vilniaus, Šiaulių ir kt. ligoninėse, kur buvo prieita net iki tragiškų pasekmių, bet tai – didelės įstaigos, o Pabradės poliklinikoje kiek tų darbuotojų tėra, slaugytojų dalis etatų neužimta, atrodytų, turėtų būti kaip šeima.

Gal tai ir tiesiog sutapimas, praėjusių metų spalio mėnesį buvo pakeista PSPC Pabradės skyriaus vedėja. Direktorė Edita Urbanienė vienu rankos mostu padarė naują tvarką. Net neįspėjusi ankstesnės vedėjos gydytojos Astos Naginienės, ji susirinkime pareiškė, kad vedėją atleidžia ir skiria naują. Maždaug nuo to laiko ir prasidėjo įtampa kolektyve.

Pagaliau situacija taip įkaito, kad darbuotojai ėmė ieškoti valdžios pagalbos, o po miestą pasklido kalbos, kad renkami kažkokie parašai prieš medikus, medikai ruošiasi eiti iš darbo. Gyventojai ėmė nerimauti, klausinėti gydytojų, ar jie tikrai išeina. Žmonių nuogąstavimai pasitvirtino – vienas šeimos gydytojas išėjo, nors PSPC direktorė Edita Urbanienė tarybos nariams tvirtino, kad viskas tvarkoje, niekas iš darbo neišeina, visi gydytojai dirba, o A.Junda neva „vadovaujasi pletkais“. Net aš žinojau, kad vasario 22 d. to gydytojo paskutinė darbo diena Pabradėje. Yra pavojus, kad jo pavyzdžiu paseks ir daugiau medikų, nes bent jau kol kas padėtis kolektyve nesikeičia. Visa kita Jums, gerbiamieji skaitytojai, jau žinoma iš ankstesnių publikacijų.

Konfliktui ištirti sudaryta komisija, kurios pirmininku paskirtas Antonijus Junda, sukūrė didelių lūkesčių, bet kokie bus rezultatai, kol kas neaišku. Komisija išklausė, kaip sakoma, abi puses, bet išvadų kol kas nepateikė. Pasirodo, sudėtinga! Sako, kai klausaisi vienos, atrodo, kad ji teisi. Kai klausaisi kitos, atrodo, kad teisi ji. Tos viena ir kita, tai gydytoja Asta Naginienė ir direktorė Edita Urbanienė. Įdomu tai, kad komisija nutarė pirmiausia atskirai išklausyti gydytoją, o vėliau atskirai pasikalbėti su direktore ir kitais. Kas tie kiti ir kodėl būtent jie surinkti pokalbiui, neaišku. A.Junda tvirtina, kad atidžiai išklausė gydytoją, ji labai mandagi, santūri, dalykiška, sako, normaliai pasikalbėję. Beje, ji buvo pasiruošusi ir faktinės medžiagos, kad kalbos nebūtų tuščios, bet komisija nesusidomėjo. Apie problemas prabilusi gydytoja siekia išspręsti ne asmenines problemas, o daugelį personalo liečiančias – tame tarpe ir neaiškią darbo ir pavadavimų apmokėjimo sistemą. Pavyzdžiui, kodėl kitose savivaldybėse įkainiai dvigubai didesni, negu mūsų rajone. Ar lėšos neperskirstomos, o jeigu taip, tai darbuotojai turi teisę žinoti, o darbo apmokėjimo sistemos direktorė jiems nepateikia.

Po komisijos apsilankymo konfliktinės situacijos priežastys netapo aiškesnės. Komisijos pirmininkas paaiškino, kad nutarta nekirsti iš peties, todėl ir išvados bus pateiktos tik po dviejų savaičių. Per tą laiką tikimasi, kad direktorė su gydytoja pasikalbės ir pačios išspręs problemas. Priešingu atveju, komisija pateiks savo pasiūlymus merui.

Tokia valdiškai aptaki komisijos veiklos išdava. Gerai bent tai, kad problema sulaukė dėmesio. Visi laukia oficialių komisijos išvadų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis