Mes turime 338 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1491
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17692
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93722
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Crazy wool – originalius ažūrinius mezginius primenantys raizginiai

2022 m. kovo 19 d.

Greitai ir originaliai papuošti kuklią palaidinę, atnaujinti gerą, bet jau kiek pabodusį megztuką, pailginti suknelę... Misija įmanoma! Tam tinka įvairūs būdai. Vienas iš tokių – crazy wool dekoravimo technika. Skamba paslaptingai, darbai atrodo įspūdingai, o pasidaryti pačiam – visai nesunku.

Crazy wool dekoravimo technika prieš kurį laiką susidomėjusi Švenčionių viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio-informacinio skyriaus vedėja Alytė Čečiurkienė su užsidegimu originaliai papuošė ne vieną drabužį. Iš pirmo žvilgsnio šia technika sukurti drabužiai ar jų detalės panašūs į mezginius, tik jiems padaryti prireikia daug mažiau laiko negu mezginiams ar nėriniams – ypač ažūriniams iš plonų siūlų.

Atėjo laikas savo žiniomis pasidalinti ir su kitais, nes dėl šia technika dekoruotų drabužių Alytė sulaukdavo daug susidomėjusių ir susižavėjusių žmonių klausimų bei pagyrimų. Tad kartu su to paties skyriaus kultūrinių veiklų organizatore ir koordinatore Irena Skudutiene kovo 15 d. Viešosios bibliotekos skaitykloje ir surengė edukaciją.

Šiems dirbiniams reikia visai nedaug priemonių: siūlų (gali būti likučiai), šiek tiek stiprios fiksacijos plaukų lako ar tekstilinių klijų, vandenyje tirpstančio flizelino, adatėlių sudaigstyti dirbiniui ir siuvimo mašinos. Išsikerpama dviejų dalių norima forma iš flizelino, ant vienos jų raizgomi ir dėliojami siūlai, nežabojant savo fantazijos, daugiau priraizgant formos pakraščiuose, kad siuvant neišsiardytų, tada siūlai supurškiami laku, pridengiama antra flizelino forma, sudaigstoma adatėlėmis ir skersai išilgai susiuvama siuvimo mašina. Tada kūrinys merkiamas į vandenį. Flizelinas akimirksniu ištirpsta ir lieka ažūrinis mezginys (kitaip tariant, raizginys), kurį išdžiovinus galima naudoti drabužių dekorui ar kaip aksesuarą – priklauso, kokia forma buvo iškirpta.

Su entuziazmu moterys įsijungė į kūrybinį procesą, o Alytė sėdo prie siuvimo mašinos ir tarsi fabrike vieną po kito siuvo edukacijos dalyvių sukurtus dirbinius. Daug gerų emocijų tvyrojo, visi norėjo kuo greičiau merkti į vandenį savo darbelius ir pasidžiaugti rezultatu. Valanda pralėkė nepastebimai, ir dauguma dalyvių jau turėjo susikūrusios savo originalią crazy wool apykaklaitę. Džiaugsmas buvo didelis, iš pirmo žvilgsnio sudėtinga technika buvo lengvai įkandama. Kūrybinio proceso įkarštyje moterys jau ėmė svajoti ir apie kitus susitikimus, prisiminė, kiek ir kokių kiekviena turi siūlų, kuriuos galės panaudoti rankdarbiams ką tik įvaldyta crazy wool technika.

Irena POŽĖLIENĖ

Autorės nuotr.

Išklausę trumpą teoriją, edukacijos dalyviai kibo į praktiką.

 
Reklaminis skydelis