Mes turime 356 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2708
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35084
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:116833
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Daug svarbių automobilio priežiūros patarimų, kurie prailgins jo tarnavimo laiką

2022 m. kovo 22 d.

Automobiliai, be jokios abejonės, yra brangūs, ir jei norite, kad jūsų investicija tarnautų kuo ilgiau, turėtumėte dėti visas pastangas, kad ja tinkamai pasirūpintumėte. Laimei, šiame vadove pateikėme daugybę automobilių priežiūros patarimų, kurių galite laikytis, kad jūsų automobilis tarnautų kaip įmanoma ilgiau ir atėjus metui jį parduoti galėtumėte tikėtis gauti didesnę kainą.

 

Kiekvieną kartą laiku pakeiskite filtrus

Reguliarus automobilio filtrų keitimas yra vienas geriausių būdų užtikrinti, kad jis tarnautų ilgai. Kiekvienas iš jų yra atsakingas už teršalų pašalinimą. Laikui bėgant teršalai kaupiasi filtruose, todėl juos reikia pakeisti, kitaip jie užsikimš.

Bet kurio iš šių filtrų ignoravimas gali turėti skaudžių pasekmių. Pavyzdžiui, alyvos filtras neleidžia į variklį patekti tokiems dalykams kaip purvas, dulkės ir metalo dalelės. Šie teršalai gali susikaupti alyvoje ir paversti ją dumblu, su kuriuo variklis blogai susitvarko. Kai taip atsitinka, variklis turi dirbti sunkiau, todėl gali perkaisti. Kai variklis perkaista, yra didesnė tikimybė, kad sprogs galvutės tarpiklis arba įtrūks blokas - brangiai kainuojantis remontas, kurio geriausia išvengti. Todėl pasistenkite reguliariai lankytis autoservise ir laiku keisti visus automobilio filtrus.

 

Įsitikinkite, kad padangos turi pakankamai protektoriaus ir yra tinkamai pripūstos

Vienintelis mūsų automobilių sąlyčio su keliu taškas yra padangos, todėl jų geros būklės palaikymas turėtų būti prioritetas. Pirmas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, yra protektoriaus gylis, o antras - ar padangose yra pakankamai oro.

Padangų protektorius tarnauja keliems tikslams. Pirmasis - užtikrinti, kad būtų pakankamas sukibimas su keliu, kad galėtumėte juo važiuoti. Kai protektoriaus yra mažai, tikėtina, kad šlapios ar apledėjusios padangos nuvažiuos į griovį. Taip pat yra tikimybė, kad protektoriaus tiesiog nebeliks, todėl padidės padangos sprogimo tikimybė. Laimei, daugumoje padangų yra įmontuotos nusidėvėjimo juostos - maži indikatoriai, esantys tarp protektoriaus raštų. Jei pastebėjote, kad jų beveik nebeliko, vadinasi, laikas įsigyti naują padangų komplektą.

Antrasis dalykas, kurį atlieka protektorius, yra kanalas vandeniui tekėti. Padangos, kurių protektoriaus liko nedaug, savo darbą atlieka gerokai prasčiau, todėl dažniau susiduriama su akvaplaningu, dėl kurio prarandama trauka, o tai gali būti labai pavojinga.

Taip pat yra labai svarbus oro kiekis kiekvienoje padangoje. Jei oro bus per daug, padangos bus per standžios, kad prisitaikytų prie reljefo, o jei jo bus per mažai, sumažės rida. Būtinai susipažinkite su instrukcija, kad sužinotumėte, koks oro slėgis yra tinkamas, ir, jei įmanoma, tikrinkite slėgį kas savaitę.

 

Reguliariai keiskite alyvą

Paprastas būdas suprasti alyvos paskirtį - greitai patrinti rankas. Pastebėsite, kad jos pradeda kaisti, o taip atsitinka dėl trinties. Dabar sudrėkinkite rankas ir padarykite tą patį. Dėl to, kad yra suteptos, atsirandantis karštis yra gerokai mažesnis. Dabar pagalvokite apie savo variklį, kuriame yra begalė judančių dalių, kurios visos sukelia trintį. Be alyvos jis perkaistų, todėl ne tik greičiau dėvisi, bet ir gali sukelti didelių problemų.

Alyva, tekėdama per variklį, surenka smulkias metalo daleles ir bet kokias šiukšles, kurios galėjo patekti pro alyvos filtrą. Dėl to alyva sutirštėja ir patamsėja, todėl tampa mažiau veiksminga kaip tepalas. Kaip dažnai turėtumėte keisti alyvą? Seniau auksinė taisyklė buvo keisti alyvą kas 5 000 km, tačiau dabar, naudojant naujesnius automobilius, šis skaičius yra artimesnis 15 000 km. Būtinai perskaitykite instrukciją, kad nustatytumėte, kokia alyva naudojama jūsų modelio automobilyje.

 

Apsaugokite kėbulo dažų dangą vašku

Automobilio vaškas iš esmės yra apsauga tarp išorinio pasaulio ir automobilio paviršiaus. Jis apsaugo dažus nuo įbrėžimų, UV spindulių, kelių purvo ir kt. Vaškas dedamas ant bespalvio lako, jis gaminamas iš įvairių vaškų, aliejų ir polimerų mišinio. Jis būna pastos arba skysčio pavidalo, o išdžiūvęs sukietėja. Nuolat vaškuodami savo automobilį, užtikrinsite, kad dažai išliktų naujos išvaizdos, o tai išsaugos automobilio vertę.

Laikui bėgant automobilių vaškas išblunka, o tai reiškia, kad jo suteikiamas apsaugos sluoksnis plonėja. Kaip dažnai turėtumėte vaškuoti automobilį? Specialistai siūlo naują sluoksnį vaškuoti kas 3 mėnesius arba bent du kartus per metus.

 

Atlikite ratų balansavimą

Važiuojant padangos, judėdamos per kelio dangą, sukelia trintį, todėl jos dėvisi. Paprastai priekinės padangos dėvisi greičiau nei galinės. Taip atsitinka dėl to, kad joms tenka variklio svoris, taip pat dėl nuolatinio sukimosi. Taip pat yra tikimybė, kad jos dėvisi netolygiai, t.y. iš išorės į vidų arba atvirkščiai.

Laimei, atlikus ratų balansavimą galite tolygiau paskirstyti padangų nusidėvėjimą. Be to, nepriklausomai nuo to, kiek padangų protektoriaus liko, kas kelerius metus būtinai keiskite padangas naujomis.

 

Pakeiskite pasenusius valytuvus ir nuvalykite priekinį stiklą

Štai vienas paprastas patarimas - pakeiskite savo automobilio valytuvus kas 3-6 mėnesius. Kodėl? Nes susidėvėjusios valytuvų šluotelės prasčiau valo priekinį stiklą. Vienas iš geriausių būdų prižiūrėti savo automobilį - užtikrinti, kad niekada nepateksite į avariją, o tam geras matomumas turi labai didelę įtaką. Valytuvų keitimas trunka ne ilgiau kaip 10 minučių ir neturėtų kainuoti daugiau kaip 20-30 eurų už porą.

Taip pat turėtumėte reguliariai valyti priekinį stiklą. Vėlgi, čia svarbiausia - matomumas. Tačiau taip pat reikia susirūpinti dėl įbrėžimų, kai valytuvai pervažiuoja dulkes ir purvą.

 

Būkite atidūs automobilio diržams

Sukantis alkūniniam velenui, sukuriama galia, kuri skirtingais diržais perduodama įvairiems variklio komponentams. Kai kurie iš jų yra šie: paskirstymo diržas, vairo stiprintuvo diržas,  kintamosios srovės kompresoriaus diržas ir kt. Jei kuris nors iš jų nutrūktų, tas komponentas (ir galbūt jūsų automobilis) nebeveiktų.

Laimei, susidėvėjusius diržus lengva diagnozuoti dėl jų skleidžiamo girdimo girgždesio (dažniausiai). Taip pat galite vizualiai apžiūrėti, ar jie nėra susidėvėję - dažniausiai tai būna įtrūkimai. Dauguma diržų dėl savo guminės sudėties galioja nuo 80 000 iki 160 000 km. Juos taip pat galima gana nebrangiai pakeisti.

 

Neignoruokite stabdžių

Šiuolaikinėje diskinių stabdžių sistemoje yra 3 pagrindiniai komponentai: trinkelės, suportai ir rotoriai. Kai nuspaudžiate pedalą, suportai prispaudžia trinkeles prie rotorių, todėl atsiranda trintis ir automobilis sustoja.

Kaip galėjote pastebėti iš ankstesnių automobilio techninės priežiūros patarimų, atsiradus trinčiai, įvairūs automobilio komponentai dėvisi. Ignoruodami bet kurį iš šių esminių elementų, sumažinsite stabdymo galią. O tai, kaip turbūt numanote, yra didžiulis pavojus avarinėje situacijoje. Jei stabdant automobilis vibruoja, traukia į vieną ar kitą pusę arba girdite girgždančius garsus, greičiausiai atėjo laikas patikrinti automobilio stabdžius.

 

Vairuokite mažiau agresyviai

Štai vienas iš veiksmingiausių patarimų, kaip prižiūrėti automobilį - vairuokite mažiau agresyviai. Tai susiję su beveik visais jūsų automobilio aspektais. Įskaitant variklį, stabdžius, pavarų dėžę, pakabos sistemą ir degalų ekonomiją.

Jei jūsų tikslas yra pasiekti 60 km/h greitį, nėra priežasties, kodėl turite bandyti sumušti greičio rekordą. Kuo labiau spaudžiate greičio pedalą, tuo labiau kyla sūkių dažnis, o tai reiškia, kad variklis turi dirbti sunkiau. Kalbant apie stabdžius, kuo stipriau spaudžiate stabdžių pedalą, tuo didesne jėga veikiamas rotorius, o tai reiškia didesnę trintį. Kuo jos daugiau, tuo greičiau dėvisi jūsų automobilio stabdžių sistema.

Tai, kaip gerai veikia transporto priemonė, kai ji nuvažiuoja ilgus atstumus, daugiausia priklauso nuo to, kaip sunkiai tie atstumai buvo nuvažiuoti. Jei jūsų tikslas - kad automobilis veiktų gerai dar daugelį metų, sulėtinkite greitį ir mėgaukitės vaizdu.

 

Tinkamai pasirūpinkite savo odinėmis sėdynėmis

Nėra nieko blogiau nei turėti gražų automobilį, atidaryti dureles ir rasti suplyšusias odines sėdynes. Tai ne tik prastai atrodo, bet ir gerokai sumažina jūsų automobilio perpardavimo vertę.

Odinių sėdynių tarnavimo laiką galite prailginti kondicionuodami jas kas maždaug 3 mėnesius. Pirmiausia turėtumėte jas išsiurbti dulkių siurbliu, nuvalyti odos valikliu ir tada patepti kondicionieriumi. Vieno buteliuko turėtų užtekti visiems metams, o jo kaina neturėtų viršyti 30-40 eurų.

 

Automobilį plaukite kiekvieną savaitę

Automobilio plovimas kartą per savaitę yra vienas svarbiausių automobilio priežiūros patarimų, kuriuos galite praktikuoti. Kodėl? Todėl, kad tuomet, kai leisite tokiems dalykams, kaip purvas, dulkės ir kt. veikti jūsų automobilį, jie ardys jūsų kėbulo dangą.

Pavyzdžiui, paukščių išmatos - galbūt nežinojote, bet jos yra labai rūgščios. Jei jos per ilgai užsilaikys, suės skaidrųjį sluoksnį ir sugadins jūsų automobilio kėbulo dažus. Tas pats pasakytina apie dulkes ir purvą - jei jų reguliariai nenuplaunate, jie sukuria paviršiaus įbrėžimus, kurie gali siekti ir už skaidraus sluoksnio ribų.

Jei du 10 metų senumo automobilius pastatytumėte vieną šalia kito - vieną, kuris buvo reguliariai plaunamas, ir kitą, kuris buvo apleistas, nustebtumėte pamatę didelį skirtumą. Kai ateis laikas parduoti automobilį, potencialūs pirkėjai taip pat tai pastebės ir bus labiau linkę sumokėti didesnę pinigų sumą už geros būklės automobilį.

 

Iš karto sutvarkykite įbrėžimus ar įskilimus

Jūsų automobilio paviršius atrodo taip: pirmiausia yra plikas metalas, plastikas arba stiklo pluoštas. Šis bazinis sluoksnis padengiamas gruntu, kad būtų uždažyti visi trūkumai. Po to dedami dažai, o vėliau - bespalvis sluoksnis, skirtas jiems apsaugoti. Jei atsirastų įbrėžimas ar įskilimas, priklausomai nuo jo gylio, jis gali peržengti bespalvio lako ribas ir pažeisti po juo esančius dažus ar metalą. Kai metalas pažeidžiamas, jis labiau linkęs oksiduotis, todėl rūdija. Laimei, įbrėžimo ar įskilimo radimas nereiškia brangaus taisymo, iš tikrųjų daugumą įbrėžimų, net ir gilių, galite pataisyti patys.

 

Nerūkykite automobilio salone

Rūkymas automobilyje yra vienas iš greičiausių būdų sumažinti jo vertę. Kodėl? Nes dūmų kvapo labai sunku atsikratyti, o dauguma potencialių pirkėjų net nežiūrės į automobilį, jei jame buvo rūkoma. Be to, kad ir kaip atsargiai elgtumėtės, beveik visada lieka išdegusi skylė.

Sprendimas? Jei ketinate rūkyti, venkite tai daryti automobilio salone. Laimei, jei jūsų automobilyje vis dėlto jaučiamas cigarečių dūmų kvapas, yra būdų, kaip viso to būtų galima atsikratyti.

 

Pabaigai

Automobilio priežiūra visą jo eksploatavimo laiką yra geriausias būdas išsaugoti jo patikimumą, išvaizdą ir saugumą. Be to, tai tiesiogiai prisideda ir prie automobilio vertės išsaugojimo. Ką jau kalbėti apie tai, jog reguliariai prižiūrėdami savo transporto priemonę taip pat galite lengviau pastebėti ir nedideles problemas, kol jos netapo brangiai kainuojančiu remontu.

Nuotrauka pixabay.com