Mes turime 186 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3567
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17566
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64892
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

VEJOS BORTELIAI – PRAKTIŠKAS PASIRINKIMAS TVARKINGAI APLINKAI

2022 m. kovo 26 d.

Pavasaris yra tas laikas, kai pamažu bundanti gamta leidžia mums pradėti svajoti apie darbus kieme, sode ar gėlių lysvėse. Tvarkinga ir estetiškai sutvarkyta aplinka visada yra tas tikslas, kurio siekiame. Nors yra sakoma, kad tobulumui ribų nėra, vis dėlto tobulą tvarką sode, gėlių lysvėse ir t. t. palaikyti lengvai galime, pasitelkdami vejos bortelius.

 

Pagrindiniai vejos bortelių tipai

Dažniausiai vejos borteliai yra skirstomi į tris tipus, t. y., plastikinius vejos bortelius, akmens bortelius vejai bei betoninius vejos bortelius. Kalbant apie pirmąjį vejos bortelių tipą, t. y., plastikinius vejos bortelius, būtina paminėti, kad šie borteliai pasižymi universalumu, atsparumu išorės poveikiui bei tvirtumu. Prabangiausiai atrodantis vejos bortelių tipas – tai akmens borteliai vejai. Akmens borteliai vejai gali būti gaminami iš skalūno arba granito. Šio tipo vejos borteliai yra tvirti, atsparūs atmosferos poveikiui bei labai gražūs. Betoniniai borteliai yra labai populiarūs. Šie borteliai yra nepamainomi tada, kai yra planuojama kloti trinkelių takelius ir pan. Patvarūs betoniniai borteliai saugo trinkeles nuo deformacijų ir lengvai atskiria takelių zonas nuo žaliųjų zonų.

 

Vejos bortelių panaudojimo galimybės

Vejos borteliai gali būti naudojami vejos atskyrimui nuo takų ir takelių. Šie borteliai tiks prie bet kokios dangos tako ar takelio. Panaudojus bortelius vejos atskyrimui nuo takų zonos, užtikrinsite, kad veja „neokupuos“ takų zonos, o tai reiškia, kad jūsų sodo zona, kurią raižo įvairūs takeliai, bus tvarkinga. Vejos borteliai taip pat yra naudojami tada, kai norime atskirti vejos zoną nuo važiuojamosios dalies zonos.

Gėlynų būna įvairių formų, dydžių bei aukščių. Visa tai priklauso nuo jūsų išmonės ir noro. Pastaruoju metu labai populiaru gėlių lysvėse ir alpinariumuose ne tik sodinti įvairiausius augalus, bet ir puošti juos, panaudojant įvairius dekoratyvinius akmenukus, spalvotą mulčią ir t. t. Tam, kad dekoratyviniai akmenys ir mulčia „neišbėgiotų“ po visą gėlyno ar alpinariumo zoną, gali būti panaudojami vejos borteliai, kurie padeda ne tik lengviau „suvaldyti“ byrančius akmenukus, bet ir suteikia gėlynų zonai savitumo, išskirtinumo, sukuriant jais išskirtines linijas bei kontūrus.

Dar viena vieta, kurioje lengvai galima panaudoti vejos bortelius – tai plotas aplink medžius, vaismedžius ir įvairius krūmus. „Apjuosus“ plotą aplink medžius ar krūmus borteliais, šio ploto ravėjimą tiesiog pamiršite, nes bortelis ne tik užtikrins gražų vaizdą, bet ir neleis vejai keroti ten, kur jos visiškai nenorite.

Daržininkai pritars, kad vejos borteliai puikiai tinka ir daržo lysvėms formuoti, kai norima atskirti augalus pagal tam tikrus kriterijus, kaip, pavyzdžiui, laistymo dažnumą ar trešimą. Žinoma, šiuo atveju borteliai jūsų daržo lysves taip pat apsaugos ir nuo nepageidaujamos vejos invazijos.