Mes turime 290 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1844
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26974
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74300
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuolatinis nuovargis. Gal trūksta vitamino D?

2022 m. kovo 26 d.

Vitaminas D yra itin svarbus elementas, turintis didelį poveikį įvairioms organizmo sistemoms. Jo trūkumas gali lemti nuovargį, raumenų skausmus, prislėgtą nuotaiką.

Kitaip nei kiti vitaminai, vitaminas D funkcionuoja kaip hormonas ir yra susijęs su kiekviena organizmo ląstele. Šis vitaminas gaminasi tuomet, kai žmogaus oda gauna saulės spindulių.

Vitaminą D pradėti vartoti rekomenduojama tada, kai apsirengiame drabužius ilgomis rankovėmis ir tiesioginio odos kontakto su saule nebelieka. Lietuvos klimato zonoje ruduo, žiema, pavasaris, o kartais ir dalis vasaros yra tie metų laikai, kai vitamino D turime gauti papildomai.

Vienas dažniausių simptomų, kuriuo skundžiasi vitamino D stokojantys žmonės – padidėjęs nuovargis. Esant vitamino D trūkumui, žmogus jaučia pastovų nuovargį ir silpnumą. Skundžiasi, kad atsikelia pavargęs ir jaučia padidėjusį mieguistumą dienos metu. Taip pat gali jausti raumenų ar kaulų skausmus, vargina prakaitavimas, slenkantys plaukai, dantenų ligos.

Vitamino D stokai taip pat būdinga bloga nuotaika, apatija bei depresija. Jo trūkumo reikia ieškoti, kai žmogus dažnai serga įvairiomis infekcinėmis ligomis.

Natūralūs vitamino D šaltiniai – lašiša, tunas, skumbrė, ungurys, menkių aliejus, sūris, kiaušinių tryniai, jaučio kepenys, pienas, grybai. Tačiau viso reikalingo vitamino D kiekio negusime ir su jais, todėl būtina vartoti jį papildomai nuo pat kūdikystės iki senatvės.

Esant geram orui, tarp 10–15 val. rekomenduojama bent 15-20 minučių pabūti lauke be apsauginių kremų, atviromis kūno vietomis. Tuomet organizmas pasigamins reikiamą paros vitamino D dozę natūraliai.

Tikslią vItamino D koncentraciją galima nustatyti atlikus kraujo tyrimą. Vartojamų profilaktinių vitamino D dozių nepakanka esant jo trūkumui.

Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ inf.