Mes turime 340 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1773
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11960
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87990
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jokia komisija taikos supriešintam kolektyvui neatneš

2022 m. kovo 26 d.

Pabradės polikliniką ištikusią krizę tyrusi komisija suformulavo užduotis laikinai einančiai PSPC direktorės pareigas Editai Urbanienei. Ankstesniuose straipsniuose vadinau ją direktore, kaip rašoma įstaigos interneto svetainėje. Konfliktą tyrusi komisija vis dėlto atskleidė, kad PSPC jau apie trejus metus vadovaujanti E.Urbanienė dėl nesuprantamų priežasčių yra tik laikinai (!) einanti pareigas. Laikini vadovai - tiesiog klasikinis šios rajono valdžios bruožas.

Ne iš vieno mediko teko girdėti apie rajono gydymo įstaigose tvyrančią įtampą, chaosą. Anot jų, po Tomo Saladžio rajono ligoninė vadovo realiai neturėjo, tik kad etatas užimtas. Jeigu kitose rajono gydymo įstaigose kol kas tik reiškiasi nusivylimas, Pabradėje jau įsiliepsnojo atviras konfliktas. Apie kritinę padėtį Pabradės poliklinikoje išsamiai rašėme, kalbėjome ir su medikais, ir su politikais, konkrečiai – rajono tarybos nariu Antonijum Junda, kuris šią problemą paviešino rajono tarybos lygmenyje.

Trumpai priminsime esmę. Pabradės poliklinika paniro į chaosą po to, kai laikina PSPC vadovė pernai spalį netikėtai atleido iš vedėjos pareigų gydytoją Astą Naginienę ir paskyrė naują. Vos per kelis mėnesius išsirutuliojo aštri krizė: darbuotojų nepasitenkinimas, toksiški santykiai, medikai žeminami, kuriamos intrigos, neaiškūs pavadavimų skyrimai ir darbo apmokėjimo principai, nepagarba, atsirado skirstymas į „gerus“ ir „blogus“, kas realiai reiškia mobingą. Po miestelį pasklido kalbos, kad gali išeiti iš darbo ir dar viena šeimos gydytoja, turinti daugiausiai pacientų – žmonių mylimiausia, čia dirbanti daugiau nei 23 metus. Poliklinikos problemos persimetė į bendruomenę. Rajono valdžia problemos nematė, laikinoji PSPC vadovė viską neigė, o Antonijų Jundą vadino pletkininku. Buvo prieita iki to, kad neribotus įgaliojimus turintis ūkvedys ėmė ir pakeitė gydytojos kabinete jai nesant spyną, ir ši negalėjo patekti į savo kabinetą. Tiesa, vėliau kabinetas buvo atkovotas, bet niekas taip ir neatsiprašė už tą kiaulystę. Krizės pasekoje vienas šeimos gydytojas, neapsikentęs tokios atmosferos kolektyve, išėjo iš darbo.

Kai A.Junda tarybos narius (tarp jų daug pabradiškių) posėdžio metu informavo apie šį konfliktą, niekas nei nustebo, nei labai susirūpino. Tarybos narių Antonijaus Jundos ir Konstanto Ramelio pasiūlymą sudaryti komisiją ir ištirti konfliktą pradžioje ignoravęs, meras vėliau vis dėlto sudarė komisiją, kurios pirmininku paskyrė A.Jundą.

Komisija sukūrė didelių lūkesčių – kolektyvas ir Pabradės krašto gyventojai laukė esminių pokyčių. Medikai tikėjosi ramesnės aplinkos ir skaidrumo. Išsigandę netekti ir antros šeimos gydytojos (vienas gydytojas jau buvo išėjęs) pacientai buvo labai sunerimę. Per daugiau kaip du jos darbo dešimtmečius spėjo užaugti nauja karta, kuri dabar atveda pas tą pačią gydytoją savo vaikus.

Komisija atliko savo darbą operatyviai. Apsilankė kolektyve, kalbėjosi ir su grupėmis darbuotojų, ir individualiai. Ir įsitikino, kaip nelengva iškuopti tai, ką pridarė neprofesionalūs sprendimai, kritiniai veiksmai, nesugebėjimas surasti kalbos su žmonėmis.

Deja, kaip sakė medikai, po komisijos apsilankymo padėtis nepasikeitė. Gal lūkesčiai buvo per dideli, kad taip stebuklingai imtų viskas ir pagerėtų. Bet komisija iš tikrųjų padarė didelį darbą – pažiūrėjo į situaciją iš šalies ir be išankstinių nuostatų. Komisijos nutarimas – laikinajai PSPC vadovei dalinė išeitis iš krizės. Įvykdžius komisijos rekomendacijas, techninė dalis problemų būtų išspręsta. Liktų ne ką lengvesnė – pašalinti įtampą ir atkurti savitarpio pasitikėjimą. Pasak Antonijaus Jundos, to jokia komisija nepadarys – PSPC vadovė turi surasti kalbą su kolektyvu – kiekvienu jo nariu.

Komisija nutarė:

1. Pavesti Editai Urbanienei, laikinai einančiai VšĮ Švenčionių pirminės sveikatos priežiūros centras direktoriaus pareigas, teikti savivaldybės administracijai pasiūlymą su apskaičiuotu lėšų poreikiu dėl kuro kompensacijos gydytojams, atvykstantiems iš kitų rajonų;

2. Pavesti Editai Urbanienei, laikinai einančiai VšĮ Švenčionių pirminės sveikatos priežiūros centras direktoriaus pareigas, peržiūrėti esamas Pabradės padalinio darbuotojų darbo sąlygas, apmokėjimo sistemą ir įvertinti Pabradės padalinio bendrą mikroklimatą ir iki 2022 m. balandžio 1 d. pateikti komisijai pasiūlymus (planą) dėl veiksmų ir priemonių, kurios buvo/bus taikomos, norint pagerinti Pabradės padalinio darbuotojų pasitenkinimą darbo sąlygomis bei bendrą mikroklimatą darbe.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis