Mes turime 261 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3830
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22374
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69700
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paveldėto turto pardavimas – kur kreiptis?

2022 m. kovo 29 d.

Paveldėjus didesnės vertės nekilnojamąjį turtą šis yra apmokestinamas, tačiau ne visada. Mokestį už paveldėtą turtą reikia mokėti tokiu atveju, jei turtas perleistas ne iš sutuoktinio ar artimiausių šeimos narių (tėvų, globėjų, brolių ar seserų, senelių bei anūkų). Tačiau net ir norint jį parduoti gali tekti sumokėti papildomą mokestį. Svarbu žinoti, kad pardavimo mokesčio dydį galima sumažinti. Kaip tą padaryti? 

Už parduodamą paveldėtą nekilnojamąjį turtą mokestis taikomas ne visuomet. Ši informacija naudinga tiems, kurie paveldėto nekilnojamojo turto nėra išlaikę 10 metų. Nesuėjus dešimties metų laikotarpiui turtą pardavęs asmuo turi sumokėti 15% gyventojų pajamų mokestį, kuris yra skaičiuojamas nuo parduoto turto sumos ir turto vertės skirtumo. Norint apskaičiuoti paveldėto nekilnojamojo turto vertę patartina kreiptis į nepriklausomą vertintoją, kuris atliks retrospektyvinį turto vertinimą. Nepriklausomas vertintojas padės nustatyti tiksliausią turto vertę jos paveldėjimo laiku bei dabartinę nekilnojamo turto vertę. Nustatyta turto vidutinė rinkos vertė suteikia galimybę sumažinti mokestinę naštą, tad faktiškai už parduotą būstą bus gaunama didesnė suma.

 

Nuo ko priklauso turto vidutinė rinkos vertė?

Turto vidutinė rinkos vertė kinta kasmet. Per pastaruosius metus Lietuvos nekilnojamojo turto vidutinė rinkos vertė išaugo net iki 118 milijardų eurų. Šiam šuoliui įtakos turi didėjanti gyventojų perkamoji galia – kai kyla būsto paklausa ir būsto kaina, didėja ir jo vidutinė rinkos vertė.

 

Ar galima užsisakyti turto vertinimo paslaugas internetu?

Jei ruošiatės parduoti paveldėtą būstą – turto vertintojo paslaugas galite užsisakyti ir internetu. Nekilnojamo turto vertintojas internetu suteiks konsultaciją, kurios metu bus atsakyti visi su turto pardavimu ir jo vidutinės rinkos vertės susiję klausimai. 

 

Retrospektyvinio vertinimo paslaugos – visoje Lietuvoje 

Nekilnojamo turto vertintojai gali nustatyti tiksliausią turto vertę, nes suteikdami paslaugas užtikrina skaidrų ir nešališką jų atlikimą. Patogu tai, kad turto vertinimo paslaugos atliekamos ne tik Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ar kituose didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir mažesniuose miesteliuose. Retrospektyvinis vertinimas gali tapti puikiu sprendimu norint sumažinti mokestinę naštą paveldėto turto pardavimo atveju.