Mes turime 503 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:111
mod_vvisit_counterŠią savaitę:32487
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:114236
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Išgelbėjo skęstantį žveją

2022 m. balandžio 2 d.

Skubant pasimėgauti paskutinėmis žiemos pramogomis, poledine žūkle, gyventojai dažnai neįvertina galimų pavojų ant ledo ir dažnai nepasirūpina savo saugumu. Neįsitikinant, kad ledas yra pakankamai storas, žmogus į ledą gali įlūžti. Toks scenarijus nutiko vienam žvejui Švenčionių rajone.

2022 m. kovo 29 d. 8 val. 34 min. Bendrajame pagalbos centro Vilniaus skyriuje registruotas pranešimas apie Vainiūnų ežere, Pasiaurės k., Labanoro sen., Švenčionių r. sav., skęstantį žmogų. Apie pastebėtą lede įlūžusį žmogų informavo žvejys, buvęs arčiau kranto.

Žmogaus gelbėjimui buvo išsiųstos Švenčionių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (toliau – Švenčionių PGT) autocisterna su priekaba – gelbėjimo valtimi ir Švenčionių PGT Švenčionėlių komandos autocisterna.

Pirmieji (9 val. 04 min.) į įvykio vietą atvyko Švenčionių PGT Švenčionėlių komandos budinčios pamainos ugniagesiai gelbėtojai. Švenčionių PGT Švenčionėlių komandos ugniagesys gelbėtojas Viktoras Januševskis, apsirengęs gelbėjimo liemene ir prisirišęs gelbėjimo virvę, pasiekė apie 250 m nuo kranto ežere įlūžusį vyriškį, kuriam buvo numestas gelbėjimo ratas. Vairuotojas Vaidutis Maluška buvo pasiruošęs bet kuriuo momentu padėti kolegai.

Po penkių minučių (9 val. 09 min.) atvykus Švenčionių PGT pareigūnams, ugniagesiai gelbėtojai Robertas Savičenka ir Deividas Jurkovlianecas panaudojo gelbėjimo roges, kuriomis pasiekė įlūžusį žmogų ir ištraukė jį į krantą. Peršlapęs ir sušalęs vyras buvo perduotas medikams, kurie suteikė išgelbėtam žvejui būtiną pagalbą ir išsivežė į Švenčionių ligoninės Priėmimo skyrių, kur jam buvo suteikta kita būtiniausia pagalba. Beje, grįždamas iš ligoninės žmogus net tortą gelbėtojams atvežė už išgelbėtą gyvybę.

Gelbėtojai pastebėjo, kad į ledą įlūžęs vyras dėvėjo specialų žvejybai skirtą kostiumą, kuris suteikė galimybę nesušalti šaltame vandenyje ir sulaukti pagalbos. Šį kartą žvejui pasisekė nes pagalba suspėjo laiku ir žmogus, galima sakyti, antrą kartą gimė likus porai dienų iki savo tikrojo gimtadienio, o kitiems „ekstrymo“ mėgėjams tebus tai pamoka, kad neverta likimo už ūsų tampyti nes ne visada gelbėtojai ir medikai gali suspėti...

Parengta pagal PAGD prie VRM Vilniaus PGV Švenčionių PGT inf.