Mes turime 501 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3731
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10141
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91890
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Margučių raštai

2022 m. balandžio 16 d.

Prieš Velykas neretai vieni kitų klausinėjame, kaip marginsime margučius, kokių naujų būdų sužinojome socialiniuose tinkluose... Tačiau, kad ir kokios būtų velykinių margučių marginimo „mados“, senieji būdai neišeina iš mados. Prisiminti senąsias lietuvių margučių marginimo tradicijas mažiau negu savaitei likus iki Velykų pakvietė Švenčionėlių kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė Vida Vilutienė. 

Apie margučius, jų marginimo būdus pasakojo Rasa Breidokienė, Kaltanėnų skyriaus darbuotoja, sertifikuota juostų audėja, žolininkė, edukatorė ir tautinių tradicijų puoselėtoja.  Vienas iš paprasčiausių, matyt, svogūnų lukštais. Tačiau ir čia Rasa pasidalino ypatinga paslaptimi: į svogūnų lukštų nuovirą reikia įpilti raugintos sulos. „O actas netinka?“, - nusistebėjau. „Rauginta sula žymiai gražiau išryškina spalvas“, - vertinga patirtimi pasidalino Rasa. Ji susirinkusiems papasakojo, koks augalas, kokią spalvą suteikia margučiams.

Žinoma, visada žavimės vašku margintais kiaušinukais. Tai kruopštumo reikalaujantis būdas. Rasa Breidokienė būtent marginimo vašku edukacijai ir buvo pasiruošusi. Aišku, tokio rankų miklumo ir braižo lengvumo, kaip mokytojai, nelengva buvo pasiekti per pirmąjį užsiėmimą, tačiau kantrybė, noras išmokti, parūpintos priemonės ir medžiagos bei Rasos pagalba ir patarimai padėjo įvaldyti šį seną menišką marginimo būdą.

Irena POŽĖLIENĖ