Mes turime 189 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2850
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16849
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64175
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tvarkomi aplinką darkantys objektai

2012 m. liepos 28 d.,šeštadienis Nr.57 (1200)

Gana dažnas mums artimų vietų kraštovaizdžio elementas – seni, merdintys, kažkada gyvavusių įstaigų statiniai, jų liekanos. Gamta pamažu užmaskuoja teritoriją, kurioje žmogus buvo nusprendęs įsikurti: ant tokių pastatų stogų auga medžiai, grindys ir aikštelės pasidengia natūralia, žoline „apdaila“, krūmais. Šis procesas vyksta lėtai, bet neginčijamai, ir akivaizdu, kad šie griuvėsiai bei šiukšlės bus amžiams palaidoti. Tačiau tam reikia nemažai laiko, o ir liekanos nėra natūralios kilmės – gelžbetonis, šiferis, metalo konstrukcijos.

Vieni tokio pobūdžio statiniai vis dar naudojami, juose yra įsikūrusios vienokia ar kitokia veikla užsiimančios institucijos, kiti gi, likę be šeimininkų, vis bergždžiai kovoja su gamta...

Šiuo metu vykdomi Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos, kartu su savivaldybe, įgyvendinamo projekto „Apleistų statinių ir kitų aplinką žalojančių objektų likvidavimas saugomose teritorijose (I etapas)“ darbai.

Sirvėtos regioniniame parke, Švenčionių rajono seniūnijoje sutvarkyti natūralų kraštovaizdį darkantys objektai. Tai – šalia Šilinių kaimo esanti buvusio žvyro karjero nerekultivuota dalis ir savavališkas sąvartynas prie Trečiūnų kaimo, į kurį ilgą laiką buvo vežamos įvairios buitinės atliekos.

Sutvarkyta ilgą laiką apleista, griūvanti bešeimininkė kiaulidė šalia Šutonių. Iš viso komplekso 1 ha plote buvo likusios tik gelžbetonio sienų liekanos, grindys... Darbus vykdo UAB „Vilniaus betono demontavimo technika“.

Pagal šį projektą Lietuvoje numatyta likviduoti 170 bešeimininkių statinių. Siekiama išvalyti saugomas teritorijas nuo apleistų pastatų ir kitų aplinką žalojančių objektų. Daugelyje vietų pastatai tapę avariniais ir pavojingais žmonėms.

Gyvenant ir matant pro namų langus estetinį, tvarkingą kraštovaizdį yra tikrai geriau nei žvelgti į betoninius vaiduoklius, krūvas šiukšlių. Juk aplinka, kurioje gyvename ir yra mūsų namai – veidrodis, atspindintis vertybes. Pasistenkim, kad šiukšlynai neužgožtų mūsų žmoniškumo.

Marius SEMAŠKA
Sirvėtos regioninio parko direkcija