Mes turime 279 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4515
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23059
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70385
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Trečias kartas nemelavo, arba Pasakojimas apie projektą „Gyvenimui reikia judesio“

2022 m. balandžio 16 d.

Dviračiai ir treniruokliai greitai bus išbandyti.

 

Sveikame kūne – sveika siela. Šiuos gana dažnai girdimus žodžius į pasaulį paleido mūsų eros 1-2-ame amžiuose gyvenęs romėnų poetas D.J.Juvenalis. Praėjo beveik 2 tūkstančiai metų, bet šitie žodžiai neprarado savo aktualumo, ypač šiuo laikotarpiu, kai dėl nesibaigiančios pandemijos vis dar apribotas pilnavertis žmonių judėjimas, gyvenimas, tad gerokai nustebau gavęs pakvietimą į Švenčionių profesinio rengimo centrą (PRC), kur balandžio 12 dieną oficialiai buvo atidarytas projektas „Gyvenimui reikia judesio“. Šalia stadiono puikavosi ką tik įrengtas lauko treniruoklių komplektas, stovėjo išrikiuoti naujutėlaičiai dviračiai. Taip ir norisi atsisėsti ir minti pedalus, bet mintyse bandau prisiminti, kad dviračiu nevažiavau gal porą dešimtmečių, o su „bėginiu“ ir iš viso neteko važiuoti. Bet grįžkime prie oficialios dalies – projekto „Gyvenimui reikia judesio“ atidarymo.

Apie judėjimo ir reguliaraus užsiiminėjimo fizine praktika svarbą rašė persų kilmės gydytojas, filosofas Avicena, gyvenęs apie 980-uosius metus. Štai jo žodžiai: „Savo laiku ir reguliariai užsiimančiam fizine praktika žmogui nereikia jokio gydymo nei fizinei, nei dvasinei negaliai.“ Puikias sąlygas tam suteikia Švenčionių PRC vykdomas projektas „Gyvenimui reikia judesio“, nes treniruokliai įrengti lauke – atėjai ir užsiiminėji. Galimybė sportuoti lauke – ypač aktuali kol aplinkui vis dar nesibaigiantys virusai ir panašiai. Beje, įrengta 12 modernių lauko treniruoklių, šalia kurių labai jau liūdnai atrodo senieji, ar tarybinius laikus menantys, metaliniai sporto įrenginiai. Projekte numatyta, kad ne tik individualiai žmonės galės mankštintis, bet bus organizuojamos išvykos su dviračiais, bus vykdomos sveiko stuburo sveikatingumo mankštos, intervalinės treniruotės, šiaurietiško ėjimo mokymas, net ir kaip teisingai mankštintis su lauko treniruokliais bus mokoma. Veiklas jau vykdo fizinio ugdymo mokytojai Irina ir Dainius Burokai, o sveiko stuburo sveikatingumo mankštas veda Lizaveta Horbač.

Per oficialų projekto atidarymą kalbėdama projekto vadovė, Švenčionių PRC Gimnazijos skyriaus vedėja Vilhelmina Dragūnienė pristatydama pagrindines projekto gaires pabrėžė, kad vienas pagrindinių laukiamų rezultatų – pagerėjusi žmonių sveikata, susiformavę įgūdžiai reguliariai savarankiškai treniruotis.

- Projektą mes jau vykdome nuo 2021 metų rugsėjo mėnesio. Pagrindinis žmogus, daugiausia padėjęs mums rengiant šį projektą, - Romualdas Astrauka. Šį projektą mes laimėjome iš trečio bandymo. Žinoma, be Švenčionių PRC palaikymo mes tikrai nebūtume įveikę reikalavimų barjero, juolab, kad prie projekto mūsų ugdymo įstaiga turėjo prisidėti savo lėšomis 10 proc., o tai 4497 eurai. Projekto vykdymui gavome 40473 eurus. O dabar kviečiu perkirpti simbolinę juostelę ir paskelbti oficialų projekto „Gyvenimui reikia judesio“ atidarymą, nors projekto veiklos jau vyksta, ir šiais dienai užsiėmimuose dalyvauja 64 žmonės. Projektas vyks iki 2024 m. birželio, tad kviesčiau dar aktyviau dalyvauti jo veikloje, nes projektas skirtas ne tik Švenčionių PRC bendruomenei, bet ir Cirkliškio bendruomenei bei Švenčionių rajono žmonėms, norintiems sveikatintis, - prieš perkerpant simbolinę juostelę kalbėjo projekto vadovė, Švenčionių PRC Gimnazijos skyriaus vedėja Vilhelmina Dragūnienė.

Švenčionių PRC direktorė Milda Gustienė-Vilniškė padėkojo projekto vykdytojams už gražią iniciatyvą ir pakvietė visus aktyviai dalyvauti veikloje. Po oficialios ceremonijos direktorės Mildos Gustienės-Vilniškės paprašiau pasidalinti mintimis apie projektą.

- Šis projektas gyvas jau nuo rugsėjo mėnesio, ir galiu paliudyti, kad veiklos vyksta. Jogos mankštose kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį dalyvauja apie 20 moterų ir keletas vyrų. Esam „prisijaukinę“ sporto trenerę Lizavetą iš Baltarusijos. Ji veda užsiėmimus, o mes ją mokome lietuvių kalbos. Lizaveta sėkmingai integruojasi į mūsų bendruomenę. Džiaugiamės, kad tie projektai paliudija, kad gyvenvietės gyvos, kad yra žmonių, norinčių dalyvauti. Mūsų partneriai yra abi Cirkliškio bendruomenės. Treniruokliai, kurių veiklą šiandieną atidarėm, yra šiuolaikiški, patogūs. Jų pagalba galima lavinti visas raumenų grupes. Dviračiai taip pat įsigyti iš projekto, tad norim, kad jie ne stovėtų, o važiuotų. Džiaugiuosi, kad turim nenustygstančius, nerimstančius žmones kolektyve. Gal todėl ir po dviejų nesėkmingų bandymų vėl buvo teikiamos paraiškos, ir trečias kartas nemelavo. Juk fizinė veikla – vienas iš būdų, padedantis įveikti pesimistines nuotaikas. Gera nuotaika suteikia jėgų žmogui gyventi, o kad būtų gera nuotaika, reikia judesio, nes judėjimas akumuliuoja gerą energiją, - apie projektą „Gyvenimui reikia judesio“ mintimis pasidalino projektą vykdančio Švenčionių PRC direktorė Milda Gustienė-Vilniškė.

- Milda, o kaip pavyksta surinkti moksleivius?

- Surenkame, nors, žinoma, ir nelengvai. Tą padaryti padeda ir darnus, energingas mūsų kolektyvas bei partneriai. Ruošiame mūsų rajonui paklausias profesijas, tad baigę mūsų mokymo įstaigą žmonės sėkmingai įsitvirtina darbo rinkoje. Ne veltui metinio pokalbio metu Švenčionių PRC buvo įvertinta kaip geriausia profesinių mokyklų tarpe, kur mokiniai įsidarbina pagal įgytą profesiją, ir mažiausiai turime iškritusių iš ugdymo proceso, - išgirdau atsakymą. Padėkojęs Švenčionių PRC direktorei Mildai Gustienei-Vilniškei už pokalbį apie projektą „Gyvenimui reikia judesio“, pakalbinau vieną iš projekto vykdytojų fizinio ugdymo mokytoją Dainių Buroką.

- Dainiau, vykdote dar vieną sportinį projektą, skirtą ir besimokantiems, ir darbuotojams, ir bendruomenei. Kiek svarbūs tokie projektai šituo nelengvu laiku?

- Projektas rašytas prieš metus, kai buvo pats kovido pandemijos pikas, tai ir mintis buvo tokia, kad norintys galėtų sportuoti, judėti lauke. Tam skirti ir lauko treniruokliai bei dviračiai. Džiaugiamės, kad trečias kartas nesumelavo ir dabar galime projektą vykdyti, - atsakė į mano klausimą Dainius ir pakvietė užeiti į sporto salę, kur taip pat yra įvairių treniruoklių bei kito sporto inventoriaus.

Šį savo pasakojimą norėčiau užbaigti medicinos tėvu laikomo antikinės Graikijos gydytojo Hipokrato žodžiais: „Mankšta, fiziniai pratimai, vaikščiojimas turi tapti kiekvieno žmogaus įpročiu, jei tik jis nori išsaugoti darbingumą, sveikatą ir pilnavertį gyvenimą.“ Švenčionių PRC vykdomas projektas „Gyvenimui reikia judesio“ kaip tik atitinka Hipokrato išsakytas mintis, nes galima bet kuriuo metu atėjus pasimankštinti ant treniruoklių, du kartus per mėnesį sekmadieniais vyksta šiaurietiško ėjimo mokymai, du kartus per savaitę vyksta intervalinės treniruotės, kartą per savaitę – sveiko stuburo sveikatingumo mankšta, rengiamos išvykos dviračiais. Sportuok, judėk ir gyvenimo kokybė tikrai pagerės, o tam Cirkliškyje sudarytos visos sąlygos.

Algis JAKŠTAS

 

Simbolinę juostelę laikė Lolita Nasevičiūtė ir Simona Rinkevičiūtė, o perkirpo fizinio ugdymo mokytoja Irina Burokienė. Švenčionių PRC direktorė Milda Gustienė-Vilniškė, projekto vadovė, Gimnazijos skyriaus vedėja Vilhelmina Dragūnienė, direktorės pavaduotojai Romas Ankėnas ir Romualdas Astrauka, fizinio ugdymo mokytojas Dainius Burokas ir Cirkliškio bendruomenės pirmininkas Gintaras Vilniškis.