Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4127
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22671
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69997
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jaunimui – tolerancijos ir pagarbos kitam mokymai

2022 m. balandžio 16 d.

Švenčionėlių miesto kultūros centras įgyvendina projektą „Tęstinis regioninis tautinių mažumų meno mėgėjų kolektyvų festivalis „Bendra tautų kalba“ (projekto vadovė Vida Vilutienė). Projektas yra numatęs keturias skirtingas kultūrines veiklas daugiatautei Švenčionių rajono bendruomenei. 

Viena iš projekto veiklų – pravesti antidiskriminacijos, tolerancijos ir pagarbos kitam ugdymo mokymus jaunimui. Pasirinkta paskaitos tema - „Atrasti save besikeičiančiame pasaulyje“. Paskaita vyko balandžio 8 dieną Švenčionių r. Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijoje. Joje dalyvavo vyresniųjų klasių gimnazistai ir mokytojai. Pasirinkta tema yra aktuali ir svarbi, kadangi pastarieji metai, o ypač pastarasis mėnuo, į visas gyvenimo sritis įnešė nemažai sumaišties. Nestabilūs laikai, nuolatiniai pokyčiai, neaprėpiami informacijos srautai, nerimo situacijos kelia iššūkius. Nepastovumas, neapibrėžtumas besikeičiančiame pasaulyje tampa vis dažnesnis. Šiuo metu vyksta ne tik karas, bet ir bėgančių nuo karo žmonių migracija, jų įsiliejimas į naują aplinką. Jaučiame kultūrinius ir religinius skirtumus. Vis svarbesnė darosi pakantumo politika. Ypač svarbu tampa pažinti ir priimti. Skirtumai neskiria, skirtumai jungia. Suprantame, kad unikalūs žmonės kuria naujas idėjas. Dabar autentiškumas ir kito autentiškumo priėmimas, pagarba ir tolerancija tautybei, patirčiai, kitai kalbai tampa itin svarbūs ir gyvybiškai reikalingi besikeičiančiame pasaulyje.

Vis daugiau jaunų žmonių dalyvauja socialinėse veiklose, visuomeniniuose renginiuose ir prisideda prie visuomenės sąmoningumo didinimo. Auga jų vaidmuo sprendžiant socialines problemas, todėl labai svarbu jaunimą skatinti prisidėti prie diskriminacijos ir patyčių mažinimo, tolerancijos ir pagarbos skatinimo. Šias temas nagrinėjo ir paskaitą vedė Human Bridge lektorė Jurgita Čičelienė, prieš 26 metus baigusi Švenčionėlių I vidurinę mokyklą (dabar Švenčionių r. Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazija). Sugrįžti į savo gimtąją mokyklą, kur įgavo tvirtus mokymosi pagrindus, lektorei Jurgitai Čičelienei buvo net tik smagus, bet ir atsakingas patyrimas. Vyko ne tik įdomi paskaita, bet ir labai reikalinga diskusija. Jaunimas gavo naudingos informacijos, naujų įžvalgų, pamąstymų. Tikime, kad po paskaitos pakito išankstinės stereotipinės nuostatos. Norime padėkoti Švenčionių r. Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos direktorei Daivai Uzialienei už geranorišką bendradarbiavimą šiame ir kituose kultūriniuose projektuose. Visi kartu galime nuveikti daugiau svarbių darbų.

 

Projektą finansuoja:

Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

Švenčionių rajono savivaldybė.

Projekto partneris – Švenčionių r. Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazija.

Informaciją ir fotografijas pateikė Švenčionėlių miesto kultūros centras.