Margučių ir pyragų paslaptys
2022 m. balandžio 23 d. |
Paruošti tradicinį Velykų stalą daugeliui pašaminiškių šiemet buvo labai lengva. Mat artėjant Kristaus prisikėlimo šventei kaimo klube kultūrinės veiklos vadybininkė Dalė Basiūnienė surengė čia dvi svarbias edukacijas: margučių marginimo natūraliomis priemonėmis ir Velykų bobos kepimo.
Kiekviena šeima turi mėgstamiausius margučių dažymo būdus, o ir internetas kasmet vis pasiūlo kažkokių naujovių arba ištraukia, kas jau buvo pamiršta. Susirinkusieji išbandė įvairiausius, o paskui visus margučius sutupdė į samanų patalus. Vaizdas buvo tikrai įspūdingas.
Kas kita – Velykų boba! Šis tradicinis pyragas – tikra šventinio stalo puošmena, bet jam tinkamai iškepti reikia patirties ir išmanymo. Kadangi Pašaminėje nemažai gerų šeimininkių, o ir Dalė turtingą stalą gali suruošti praktiškai iš nieko, tai pyrago paruošimo ir kepimo procesas vyko sklandžiai. Gal dar prie to prisidėjo ir daili kepėjoms parūpinta vienoda apranga – spalvingos skarelės ir prijuostės.
Šį sekmadienį – katalikų Atvelykis, taip pat stačiatikių ir sentikių Velykos, tad vėl marginsime margučius, kepsime pyragus ir sėsime su pačiais artimiausiais ir mylimiausiais prie vaišių stalo.
Irena POŽĖLIENĖ
Velykų boba – tradicinė šventinio stalo puošmena.
Dalė Basiūnienė sutupdė margučius į samanų patalus.