Mes turime 358 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4905
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30035
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77361
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Aruodiniai kenkėjai javų grūduose

2012 m. rugpjūčio 1 d.,trečiadienis Nr.58 (1201)

Šiųmetis derlius džiugina žemdirbius. Pirmos tonos jau byra į aruodus. Kaip grūdus išlaikyti sveikus, nepažeistus, kad galėtume saugiai vartoti iš jų pagamintą produkciją - duoną, pyragus ir kitus gaminius, taip pat, kad iš grūdų pagaminti kombinuotieji pašarai būtų aukštos kokybės, nes jais šeriami paukščiai, galvijai, kiaulės ir kiti gyvūnai?

 

Grūdų kenkėjai

Grūdų kenkėjai sandėliuose gali veistis ištisus metus, taip gadindami grūdus, jų produktus ir blogindami jų kokybę. Dažniausiai sandėliuose plinta erkės, straubliukai, milčiai, grūdinės kandys, plokščiavabaliai ir kiti. Šie kenkėjai gali veistis ištisus metus ne tik pilnuose, bet ir tuščiuose sandėliuose, talpyklose, grūdų transportavimo priemonėse, esančiuose grūdų likučiuose, sąšlavose, grindų ir sienų plyšiuose.

Kenkėjai į sandėlius gali patekti iš kitų užkrėstų sandėlių, teritorijoje esančių šiukšlių, taip pat su žmonių drabužiais ar avalyne, naudojant užkrėstą tarą, transportavimo priemones. Juos gali pernešti ir kiti sandėlių kenkėjai, tokie kaip graužikai ar paukščiai.

 

Kuo pavojingi aruodiniai kenkėjai?

Pasak Veterinarijos rizikos vertinimo skyriaus vyriausiojo veterinarijos gydytojo V.Januškevičiaus, aruodiniais kenkėjais užkrėsti pašarai yra nekokybiški, jų mitybinė vertė maža. Šeriant gyvūnus tokiais pašarais, mažėja gyvūnų apetitas bei produktyvumas, galimas neigiamas poveikis gyvūnų sveikatai.

Aruodinių kenkėjų liekanos ir ekskrementai, jų apgadinti produktai yra puiki terpė pelėsiniams grybams ir patogeniniams mikroorganizmams daugintis. Į ūkį patekę aruodiniais kenkėjais užteršti pašarai yra tolimesnės taršos šaltinis.

 

Nereglamentuojama

Aruodinių kenkėjų kiekis pašaruose teisės aktais nereglamentuojamas, tačiau kaip nurodo specialistas V.Januškevičius, Europos Parlamento ir Tarybos reglamento Nr. 183/2005 I priedas nurodo, kad pašarų verslo operatoriai privalo palaikyti švarą ir, kai reikia, po valymo tinkamu būdu dezinfekuoti reikmenis, įrangą, talpyklas, dėžes bei įrankius, naudojamus pašarams gaminti, paruošti, rūšiuoti, pakuoti, sandėliuoti bei gabenti; užtikrinti higieniškas pašarų gamybos, gabenimo bei sandėliavimo sąlygas bei pašarų švarą, kiek įmanoma, užkirsti kelią gyvūnų bei parazitų sukeliamoms ligoms plisti.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai atlieka planinius ir neplaninius pirminės gamybos pašarų ūkio subjektų patikrinimus, kurių metu įvertina savikontrolės sistemų veiksmingumą, tikrina patalpų bei ūkyje esančio inventoriaus tinkamumą produkcijos laikymui, gamybai, įvertina produkcijos kokybę, prireikus ima mėginius laboratoriniams tyrimams.

 

Tyrimai – nepalankūs

Pagal vykdomą valstybinės veterinarinės pašarų stebėsenos planą, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijose per pirmąjį šių metų pusmetį buvo ištirti 275 mėginiai aruodinių kenkėjų atžvilgiu. Tyrimų duomenys rodo, kad situacija dėl aruodinių kenkėjų pirminės gamybos pašarų ūkio subjektuose yra ypač nepalanki.

70 % mėginių buvo rasta aruodinių kenkėjų, o 28 % jų kiekis buvo toks didelis, kad nepavyko suskaičiuoti. Tik 30 % tyrimų rezultatų buvo neigiami, tai yra – kenkėjų nerasta

 

Slaptojo užkrėstumo vabzdžiais tyrimas

Iš 244 javų grūdų mėginių, tirtų laboratorijose, tik 46 % atitiktų 1 klasės tiekamiems grūdams keliamus reikalavimus. Pirminės grūdų gamybos geros higienos praktikos taisyklėse nurodoma, kad grūdų pirminėje gamyboje reikia stengtis išvengti kenkėjų atsiradimo, o jų naikinimas turi būti tik kraštutinė priemonė.

 

Kada negali vystytis aruodiniai kenkėjai?

Aruodinių kenkėjų vystymuisi sandėliuojamuose grūduose didelę įtaką turi temperatūra ir grūdų drėgmė. Esant žemesnei kaip +12 laipsnių C temperatūrai dauguma aruodinių kenkėjų nustoja vystytis, tačiau tarp skirtingų erkių rūšių ši slenkstinė temperatūra gali varijuoti gana plačiose ribose.

Vabzdžiai, esantys grūduose, žūva per kelias savaites, esant +5 laipsnių C temperatūrai, o +60 laipsnių C temperatūra juos sunaikina per 3 min., +45 laipsnių C temperatūra visų rūšių erkes sunaikina per 5 val.

Grūdai turi būti džiovinami tiek, kad jų drėgnis sumažėtų iki lygio, rekomenduojamo laikymui ir nepriimtino mikroorganizmams vystytis, t.y. kol drėgnis bus mažesnis kaip 14 % (masės procentais). Tai būtina ir norint apsaugoti tik ką nuimtus grūdus nuo ant jų paviršiaus esančių pelėsinių grybų plitimo.

 

Ką rodo grūdų masės temperatūros padidėjimas?

Grūdų masės temperatūros padidėjimas +2 – +3 laipsniai C rodo apie jų užkrėstumą mikroorganizmais ir/arba kitais kenkėjais. Šiuo atveju būtina atskirti užkrėstus grūdus nuo sveikų ir paimti mėginius laboratoriniams tyrimams. Užkrėsti grūdai turi būti vėdinami, kad temperatūra sumažėtų iki tinkamos laikymui.

 

Leistini konservantai

Laikant drėgnus pašarams gaminti skirtus grūdus, jų apsaugai nuo kaitimo ir pelėjimo galima naudoti leistinus konservantus (skruzdžių, acto, pieno, propiono r. ir kt.), kurie nurodyti Europos Komisijos sukurtame Bendrijos pašarų priedų registre. Konservavimas turi būti atliktas savalaikiai, tik supylus grūdus į saugyklą, nes vėliau jo poveikis neefektyvus. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos autorizuotų veterinarinės paskirties biocidų sąraše yra registruoti du preparatai („Sal CURB B liquid“ ir „Termin – 8 LIQUID“), skirti apsaugoti pašarus ir pašarų žaliavas nuo kenksmingų organizmų.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto inf.