Mes turime 563 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:7529
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13939
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95688
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kanapių aliejus - kokia jo paskirtis ir nauda?

2022 m. balandžio 25 d.

Kanapių aliejus buvo atrastas anksčiau nei mūsų laikais. Senovės Azijos civilizacijos greitai suprato, kad kanapių aliejus nėra skirtas tik mitybai, jis buvo plačiai naudojamas medicininiais tikslais ir netgi „eliksyrų“ gamybai. Kanapių aliejaus gamyba Vakaruose plinta jau daugiau nei tūkstantį metų. Tačiau jis nebuvo plačiai naudojamas maisto, kosmetikos ir farmacijos pramonėje iki paskutinių kelių dešimtmečių.

 

Šiandien kanapių sėklų aliejus yra vienas populiariausių kanapių augalinių produktų

Kanapių sėklų aliejaus kilmės istorija prasidėjo gan ankstyvajame laikotarpyje. Kanapės yra viena iš seniausių žmonių auginamų kultūrų. Apskaičiuota, kad daugiau nei prieš 10 000 metų dabartiniai taivaniečiai pirmą kartą pradėjo auginti kanapes. Iš pradžių kanapės buvo naudojamos žemės ūkyje: praturtindavo dirvą, sugerdavo vandens perteklių, apsaugodavo kitus augalus nuo saulės ir vėjo. Vėliau kanapių pluoštas buvo atrastas ir panaudotas virvėms, lankams, žvejybos įrankiams ir indams gaminti. Kanapių pluoštas taip pat naudojamas statybose, drabužiuose ir batuose.

Nors Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose kanapių auginimas nuo pat pradžių sparčiai plito, Kinijoje įvyko didelis lūžis. Senovės kinai pirmieji savo mityboje pradėjo naudoti kanapių sėklas ir pradėjo išgauti kanapių aliejų. Jie taip pat pastebėjo gydomąjį kanapių potencialą beveik prieš 5000 metų.

 

Ką reikia žinoti apie kanapių aliejų?

Ekologiškas kanapių aliejus išgaunamas iš kanapių pluošto šalto spaudimo būdu (panašiai kaip alyvuogių aliejaus gamyba iš alyvuogių). Tai puikus maistas ir apie jį rasite tik teigiamų atsiliepimų. Jis gali būti naudojamas maistui ir kitiems patiekalams. Šis aliejus ypač rekomenduojamas prie šaltų ar  mėsos užkandžių (salotų, kokteilių, baltymų kokteilių, sumuštinių, šaltų sriubų, padažų ir kt.). Produktą galima naudoti gaminant maistą, tačiau termiškai apdorotas aliejus pakeičia jo skonį, praranda dalį gerųjų savybių ir sumažina naudingumą. Dėl šios priežasties nesusigundykite kitų tiekėjų siūlomomis neįprastai žemomis kainomis, kai ieškote internete, kur įsigyti kanapių aliejaus. Jie ne visada parduoda aukščiausios kokybės ir ekologiškus produktus. Tik tikras, šalto spaudimo ir nefiltruotas aliejus pasižymi geriausiu maistiniu profiliu.

 

Kanapių sėklų aliejaus derlingumas ir maistinė vertė

Žinoma, jog kanapių aliejų galima naudoti ne tik maistui pagardinti, bet ir suteikti jam maistinių savybių, praturtinti įvairiais vitaminais. Kanapių aliejus gaminamas spaudžiant aliejų iš pluoštinių kanapių sėklų. Šiuolaikinis gamybos procesas vykdomas šalto spaudimo ir filtravimo metodais, todėl išgaunamas aukščiausios kokybės skaidrus kanapių aliejus. Kanapių sėklų aliejuje nėra kanabinoidų, tačiau jis turi daug maistinių medžiagų. Palyginti su kitais augaliniais aliejais, kanapių aliejuje buvo mažiausia sočiųjų riebalų rūgščių (7 proc.) ir daugiausia polinesočiųjų riebalų rūgščių (82 proc.). Jame idealiai subalansuotas omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis. Be to, kanapių sėklų aliejuje yra daug vitamino E, beta karotino (kuris organizme virsta vitaminu A), visų nepakeičiamų aminorūgščių, fitosterolių, fosfolipidų ir daugumos mineralų.