Mes turime 598 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:13921
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34970
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:114091
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Privačių namų renovacijai taip pat galima gauti paramą

2022 m. gegužės 14 d.

Nenumaldomai kylant visų prekių, taip pat ir elektros, dujų bei kitų kuro rūšių kainoms, privačių namų savininkams taip pat reikia galvoti apie savo būsto renovavimą, jo modernizavimą. Labai svarbu brangiai kainuojančios šilumos nepaleisti vėjais. Kokios šiuo metu privačių namų renovacijos ir modernizavimo galimybės?

Šalyje daug kalbama apie daugiabučių renovaciją – jos naudą ir paramą gyventojams. Kadangi procesas vyksta daugiau kaip dešimtmetį, yra gerosios patirties, žmonės įsitikino renovacijos nauda ir dauguma ją vertina palankiai. Kol kas visas valdžios dėmesys sutelktas būtent į daugiabučius. Tuo tarpu individualių namų savininkai ilgą laiką šį procesą tegalėjo su pavydu stebėti. Vis dėlto situacija keičiasi – jau keletą metų paramą renovacijai gali gauti ir jie, nors viešoje erdvėje apie tai informacijos ir labai mažai. Parama lyg ir yra, bet susidaro įspūdis, kad prašymų antplūdžio nelaukiama. Apie privačių namų renovaciją Lietuvoje kalbame gerokai per mažai, o ir finansavimas skiriamas Lietuvos privačių namų savininkams, akivaizdu – nepakankamas.

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) skelbta priemonė, kuri individualių gyvenamųjų namų savininkus kvietė teikti paraiškas kompensacinėms išmokoms už gyvenamųjų namų (vieno ar dviejų butų) atnaujinimą (modernizavimą) baigėsi vasario mėnesį, bet gera žinia ta, kad APVA šią priemonę planuoja atnaujinti šių metų liepos mėnesį. Akivaizdu, kad priemonė turėtų būti atnaujinama, o finansavimas jai didinamas. APVA duomenimis, šiuo metu labai išaugus kainoms, net 80 % daugiabučių renovacijos konkursų paprasčiausiai neįvyksta. Svarstoma, galbūt galima šias lėšas perskirstyti.

Švenčionių rajono, kuriame yra 9349 individualūs namai, gyventojai didelės iniciatyvos pasinaudoti Individualių namų renovacijos programa kol kas nerodo, bet pradžia vis dėlto yra. 2019 metais buvo renovuoti pirmieji du namai. 2020 metais pagal šią programą jau buvo renovuota 10 privačių namų. 2021 metais renovuotų privačių namų savininkų skaičiaus APVA įvardinti negali, nes šiuo metu projektai dar yra įgyvendinami. Apskritai visoje šalyje individualių namų savininkai ne itin aktyviai dalyvauja APVA skelbiamuose šaukimuose – net palyginti nedidelės skirtos lėšos nebuvo išnaudojamos. APVA skelbia, kad šiuo metu individualių namų renovacijai kompensacijas dar galėtų gauti apie 300 pareiškėjų. Paskutinio šaukimo projektams finansuoti buvo skirta 4,2 mln. eurų.

Vieno iš rajone renovuotų nuosavų namų savininkas sutiko pasidalinti patirtimi, bet pageidavo būti neįvardinamas. Pasak jo, renovacija neabejotinai pasiteisino – ir namo išvaizda visai kita, ir komfortas namuose, ir pinigai tauposi. Savo lėšų teko įdėti daugiau, negu gavo paramos. Namas nėra didelis, bet naudojo tik efektyvias ir kokybiškas medžiagas. Pasak pašnekovo, nuosavo namo savininkas šiuo požiūriu turi privalumų – jis pats renkasi medžiagas, daugiabučiams gi parenka pagal žemiausią kainą konkursą laimėję rangovai, o gyventojai paprastai paliekami nuošalyje. Maksimali kompensacinė išmoka nuosavo namo modernizavimo projektui – 14500 eurų. Išmokos dydis apskaičiuojamas, bent jau buvo, labai paprastai: padauginus namo naudingą plotą iki modernizavimo iš fiksuoto dydžio. Fiksuotas dydis už 1 kvadratinį metrą namo naudingo ploto – 75 eurai. Pasak sėkmingai pasinaudojusio parama renovuoto namo savininko, reikalavimai nemaži, bet realiai įgyvendinami: turi būti pasiekta ne mažesnė nei B namo energinio naudingumo klasė ir sumažintos skaičiuojamosios šiluminės energijos suvartojimo sąnaudos ne mažiau kaip 40 % su buvusiomis iki renovacijos, namas turi būti nuolat gyvenamas.

Jau apie vasaros vidurį šalies gyventojams turėtų vėl atsirasti galimybė modernizuoti daugiau nuosavų namų. Tereikia sekti APVA skelbiamas naujienas ir pasinaudoti šia galimybe. Finansuojami projektai bus atrenkami konkurso būdu.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ