Mes turime 248 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3536
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22080
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69406
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gražiausi žodžiai – mamoms

2022 m. gegužės 14 d.

Linksmos dainos ir Dalės energija išjudino pašokti.

 

Gegužės mėnuo paprastai skiriamas mamoms. Pirmąjį gegužės sekmadienį Motinos diena švenčiama Lietuvoje, antrąjį – pas kai kuriuos kaimynus ir tolimesnėse šalyse, o visas mėnuo apvainikuojamas Švč. Mergelei Marijai pagarbinti skirtomis gegužinėmis pamaldomis, kurių pagrindinė giesmė „Sveika Marija, Motina Dievo“.

Labai šilta, šviesi ir jauki Motinoms pagerbti skirta šventė vyko kultūros centro Pašaminės skyriuje. Viskas buvo išpuošta pavasariniais žiedais, nuostabios Dalės Basiūnienės sudėliotos žydinčių slyvaičių ir narcizų kompozicijos pasitiko einančius į šventę jau prie laukujų durų, iškart sukurdamos atitinkamą nuotaiką. Jaunos mamos, vedinos mažyliais, vyresnės su išstypusiais paaugliais ir dar garbingesnio amžiaus sulaukusios su vaikais ir anūkais pripildė jaukią kaimo klubo salę. Koncertinę programą parengė viešnia iš Sarių kaimo bibliotekos Aldona Miloševskaja. Sarius ir Pašaminę nuo seno jungia graži draugystė ir kultūriniai mainai. Aldona šįkart atvyko ne tik su puikiomis dainomis ir eilėmis, bet ir su dovanomis – pašaminiškėms mamoms skirtais jurginų gumbais. Aldona nuo seno garsėja kaip jurginų augintoja ir kolekcininkė, tad nutarė savo gėlyno turtais pasidalinti su pašaminiškiais. Juolab, kad tie turtai pasižymi unikalia savybe – kuo daugiau jų išdalini, tuo jie labiau dauginasi... O tuo pačiu spontaniškai kilo ir idėja rudeniniam susitikimui – Pašaminės ir Sarių jurginų žydėjimo šventei, per kurią bus galima pasidalinti, pas ką kokie jurginai išaugo, pasidžiaugti jų žiedais ir išplėsti savo kolekcijas arba pradėti kolekcionuoti.

Aldonos atliekamos dainos daugiausia buvo skirtos mamoms, na, ir viena kita meilei. Ir kaip gi be to! Daugelio jų žodžiai visiems žinomi, tad viešnios padrąsinti susirinkusieji ir kartu padainavo, o linksmesnėms gaidoms suskambus ir šokti pasileido. Ypač džiaugėsi mažieji šventės dalyviai, pakvietę ir mamytes, ir močiutes pašokti.

Koncertui pasibaigus, niekas neskubėjo skirstytis į namus, vaišinosi Pašaminės auksarankių būrelio iškeptu pyragu, arbata ar kava. Grožėjosi skyriuje veikiančiomis parodomis: Dalios Valeikienės „Ažūrinių karpinių grožis“, Ignalinos rajono ŠSPC keramikos būrelio „Molio mintys“, pašaminiškės Žanos Žilienės tapybos darbų ir pašaminiškių auksarankių pavasarinių kompozicijų. Kadangi Pašaminės kaimo klube nuolat vyksta įvairūs meniniai ir edukaciniai užsiėmimai, tai šventės proga visos mamos buvo apdovanotos tokiame užsiėmime pagamintomis spalvingomis popierinėmis gėlėmis, o Aldona Miloševskaja išsivežė į Sarius Žanos Žilienės tapytas alyvas ir pasidalinta nuoširdžia energija bei širdžių šiluma.

Irena POŽĖLIENĖ

Autorės nuotr.