Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1238
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33614
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:115363
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Augintinių ženklinimas tęsiasi

2022 m. gegužės 14 d.

Iki šių metų gegužės 1 dienos Lietuvoje paženklinta ir į Gyvūnų augintinių registrą įtraukta 287 762 gyvūnai – maždaug kas ketvirtas: daugiau nei 94 tūkst. kačių, beveik 200 tūkst. šunų ir daugiau nei 400 šeškų. Registruota ir per 300 iš Ukrainos įvežtų gyvūnų.

Nesuspėjusieji iki šio įstatymu numatyto termino mikroschema paženklinti  šunų, kačių ir šeškų,  tai privalo atlikti nors ir vėliau. Už vėlavimą baudų kol kas neketinama skirti.

Skaičiuojant procentais, daugiausiai gyvūnų augintinių paženklino ir užregistravo Utenos rajono savivaldybės (42,64 proc.), Kalvarijos savivaldybės ( 37,84 proc.), Kelmės rajono savivaldybės (36, 67 proc.) ir Kauno rajono savivaldybės (36,64) gyventojai.

Augintiniai mikroschemomis ženklinami ir registruojami beveik visoje Europos Sąjungoje dėl daugelio priežasčių. Viena svarbiausių – gyvūno atsekamumas, kuris yra labai svarbus dėl užkrečiamųjų ligų stebėsenos, kontrolės ir likvidavimo, pirmiausiai – pasiutligės. Gyvūnas turi būti nuolat vakcinuojamas nuo šios ligos, o vakcinavimo duomenys registruoti Gyvūnų augintinių registre.

Kita svarbi priežastis – gyvūnui pasiklydus jį skubiai sugrąžinti savininkui.

Galiausiai gyvūnai augintiniai ženklinami ir registruojami dėl galimybės užtikrinti efektyvesnę viešosios tvarkos kontrolę, siekiant paskatinti gyvūnų laikytojus atsakingiau rūpintis savo gyvūnais.

ŽŪM inf.