Mes turime 596 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:13917
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34966
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:114087
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Atsargiai! Sukčiai!

2022 m. gegužės 14 d.

Kriminogeninės situacijos analizė rodo, kad š. m. kovo mėn. vienas iš dažniausių pasikartojančių, panašaus pobūdžio sukčiavimo ir pasikėsinimo sukčiauti atvejų buvo avansinis mokėjimas už prekes.

Paprastai populiariuose skelbimų portaluose paskelbiami melagingi skelbimai apie pigiau už įprastą rinkos kainą parduodamą prekę ir prašoma pervesti išankstinį mokėjimą (avansą). Asmuo prekės negauna, o po kurio laiko skelbimas pašalinamas.

Atkreiptinas dėmesys, kad negalima tiksliai apibūdinti potencialaus nukentėjusiojo, nes šio sukčiavimo būdo auka gali tapti bet kuris asmuo, norintis įsigyti parduodamas prekes internetu. Parduodamos prekės gali būti labai skirtingos: drabužiai ir avalynė, įvairios transporto priemonės, jų dalys ir aksesuarai, nekilnojamasis turtas, maistas, baldai, buitiniai prietaisai, žaislai ir kita. Asmenų patirtos žalos dydžiai siekia nuo keliasdešimt iki kelių tūkstančių eurų.

Sukčiavimo pavyzdys:asmuo viename iš populiarių skelbimų portalų rado statybinio radijo imtuvo „Makita DMR115“ pardavimo skelbimą. Skelbimo informacijoje apie pardavėją buvo nurodyta, kad pardavėjas „patvirtinęs tapatybę“, todėl įtarimų dėl pardavėjo sąžiningumo nesukėlė. 2022-02-01 pirkėjas kreipėsi į pardavėją per skelbime numatytą susirašinėjimo funkciją. Pardavėjas nurodė, kad gali išsiųsti prekę per paštomatą ir nurodė rekvizitus pinigų pervedimui atlikti. Pirkėjas 2022-02-01 atliko pinigų pervedimą į nurodytą sąskaitą. Pirkėjas pardavėjui nurodė informaciją, reikalingą prekei išsiųsti – paštomato adresą ir savo telefono numerį, tačiau prekės negavo. Pirkėjas suprato, kad pateko į sukčiaus pinkles, kai pardavėjas nepateikė informacijos apie išsiuntimą.

Policija pataria:

- neveskite avansinio mokėjimo asmenims, kurių nepažįstate;

- pirkite tik iš patikimų internetinių parduotuvių;

- jeigu perkate iš privačių asmenų, pinigus perduokite tik gavę ir patikrinę ar apžiūrėję siūlomą prekę;

- atkreipkite dėmesį į kitų pirkėjų atsiliepimus ir įvertinimus;

- prieš atlikdami mokėjimą, elektroninėje erdvėje paieškokite informacijos arba atsiliepimų apie vykdomos veiklos subjektų reputaciją;

- būkite ypač atsargūs, jeigu yra naudojamos užsienio šalių banko sąskaitos ar prašoma pinigus pervesti į kito asmens banko sąskaitą. Tokiu atveju rekomenduojame susilaikyti nuo pirkimo.

Įsiminkite, kad, pervesdami pinigus nepažįstamiems asmenims, rizikuojate likti ir be norimos įsigyti prekės, ir be pervestų pinigų! Nepraraskite budrumo!