Mes turime 394 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3499
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19700
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95730
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Odos šerpetojimas. Kodėl tai vyksta ir kaip su tuo susigyventi?

2022 m. gegužės 26 d.

Kiekvieno žmogaus genetika ir kūno fiziologija yra savotiška bei skirtinga. Dėl to kiekvieno žmogaus oda ir jos savybės taip pat yra skirtingos. Pasižymime ne tik skirtingais odos atspalviais, bet ir jos riebumu, blizgumu, o taip pat ir drėgme ar sausumu. Odos šerpetojimas paprastai yra išsausėjusios arba labai sausos odos išdava. Dėl ko ta oda sausėja? Priežasčių gali būti įvairių, bet būtent tam ir skirtas šis straipsnis, kad apžvelgtume dažniausias sausėjimo priežastis ir išskirtume, kaip su tuo susigyventi, jeigu tai naudinga.

 

Kodėl oda sausėja ir šerpetoja?

Visų pirma – odos sausėjimas yra natūralus veiksnys, kuris vystosi ir labiau pastebimas darosi su amžiumi. Tačiau kai kurie žmonės net ir jauname amžiuje arba pernelyg anksti ir pernelyg dažnai susiduria su odos šerpetojimu, kurio negalima sieti vien tik su amžiumi. Pasirodo, kad yra ne viena priežastis – mūsų įpročiai, aplinka ar pasirinktos kosmetikos bei higienos priemonės, kurios prisideda prie odos sausėjimo ir šerpetojimo.

Pirmiausiai reikėtų išskirti sezoninius pokyčius. Žiemą, kuomet oras lauke yra šaltas, vėjuotas ir sausas – odos išsausėjimo atvejų padaugėja. Tuo sezonu verta naudoti drėkinančius kremus ir panašias priemones.

Karštas arba pernelyg šiltas vanduo taip pat gali sausinti odą, jeigu jis su ja kontaktuoja labai ilgai. Dėl to, pastebėjus, kad rankų, kojų ar kitų kūno dalių oda sausėja, vertėtų pastebėti save ir sutrumpinti dušo trukmę bei pasirinkti vos vos vėsesnį vandenį ir palaukti galimo rezultato.

Taip pat sausėjimo priežastimi gali tapti: vaistai, dehidratacija arba net per dažnas odos prausimas.

 

Kaip su tuo susigyventi ir ar to reikia?

Susigyventi su bet kokia odos problema yra sunku. Na, o su išsausėjusia oda taikytis tikrai nėra būtina, juolab, kad dermatologijos konsultacijos specialistai nuolat dirba su pacientais, kurie kenčia dėl išsausėjusios odos ir gali paskirti bei rekomenduoti priemones ar gydymus, kurie padėtų tai įveikti.

Tam tikrais atvejais pakanka tik įsigyti papildomus drėkinančius kremus ar naudoti specialius tepalus. Kitais atvejais, jeigu sausėjimą sukelia medicininės ligos ar susijusios problemos, profesionalus dermatologas tai įvertina ir skiria procedūras, gydymą ar medikamentus. 

 
Reklaminis skydelis