Mes turime 381 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4862
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21063
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97093
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Virusai gali taikytis ir į mobiliuosius

2022 m. gegužės 28 d.

Privačios mobiliojo ryšio saugos įmonės „Zimperium“ užsakymu parengta atskaita rodo, kad  daugiau nei penktadalis mobiliųjų įrenginių visame pasaulyje yra susidūrę su kenkėjiškomis programomis.

Kaip užkrečiamas telefonas?

Paprastai telefono virusas veikia panašiai, kaip ir kompiuterio: paspaudus ant nepatikimų nuorodų, kenkėjiškas kodas patenka į įrenginį ir jį užkrečia, o toliau plinta automatiškai siųsdamas žinutes ar el. laiškus kitiems kontaktams. Virusas gali apriboti telefono veikimą, perduoti asmeninę informaciją ir leisti įsilaužėliui jus sekti fiksuojant ekrano ir klaviatūros įvestis bei stebėti jūsų geografinę padėtį.

Požymiai

1. Apie kenkėjišką programą signalizuoja prastas telefono veikimas – ilgiau nei įprastai trunkantis programėlių atidarymas arba atsitiktiniai trikdžiai.

2. Padidėjęa akumuliatoriaus energijos eikvojimas ir mobiliųjų duomenų vartojimas.

3. Įrenginyje iššoka neįprasti langai arba kaista telefonas.

Svarbu

1. Pašalinti kenkėjišką programą – tam pasitarnaus patikima antivirusinė programa.

2. Išvalyti telefono saugyklą ir talpyklą („Android“ įrenginiuose) arba naršymo istoriją ir svetainių duomenis („Apple“ įrenginiuose).

3. Rekomenduojama ištrinti ir visas įtartinas arba nenaudojamas trečiųjų šalių programėles. Jei nežinote, kuri programėlė galėtų būti viruso šaltinis, galite sukurti atsarginę duomenų kopiją ir telefone atlikti gamyklinių parametrų atstatymą, kuris užtikrins, kad kenkėjiška programinė įranga būtų pašalinta.

Telefono higiena

1. Nespausti ant įtarimą keliančių iššokančių langų ar nuorodų tekstinėse žinutėse, socialinių tinklų pranešimuose ar el. laiškuose.

2. Programėles rekomenduojama diegti tik iš autorizuotų aplikacijų parduotuvių, tokių kaip „Google Play“ arba „Apple“ „App Store“.

3. Prieš diegdami programėlę, patikrinkite joms suteikiamus leidimus, kad žinotumėte, kokius duomenis ji galės pasiekti.

4. Reguliariai kurti atsargines duomenų kopijas ir nuolat atnaujinkite telefono programinę įrangą.

Parengė Asta Buitkutė

„Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene

 
Reklaminis skydelis