Mes turime 335 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4383
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29513
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76839
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Smagi rankdarbių edukacija Švenčionėlių bibliotekoje

2022 m. birželio 4 d.

 

„Švenčionių krašto“ laikraštyje jau rašėme apie Švenčionių viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio-informacinio skyriaus vedėjos Alytės Čečiurkienės hobį – drabužių dekoravimą crazy wool technika. Pasidalinusi savo žiniomis su Švenčionių viešosios bibliotekos kolektyvu ir skaitytojais, pademonstravusi sukurtus dirbinius, Alytė sulaukė nemažai kvietimų rengti edukacijas ir kituose rajono bibliotekose bei filialuose. Jau nemažai susitikimų surengta po visą rajoną, o praėjusį penktadienį, gegužės 27 d., edukacija vyko Švenčionėlių miesto bibliotekoje. Bibliotekos vedėja Stasė Busilienė sukvietė būrelį moterų, kurioms įdomūs įvairiausi rankdarbiai, skaitytojų klubo nares. Daugelis jų ir pačios moka kažką įdomaus ir gražaus sukurti, bet visada maga patirti kažką naujo. Klegesio, gerų emocijų, kūrybinių atradimų džiaugsmo buvo pilna bibliotekos skaitykla. Visos susikūrė sau mielų aksesuarų, be to, dar gavo dovanų ir medžiagų į namus, kas norėjo daugiau pasipraktikuoti.

Trumpai tariant, apykaklei, šaliui ar kitam daiktui sukurti reikia patinkančių siūlų (gali būti atraižos ir likučiai), vandenyje tirpstančios specialios plėvelės ar medžiagos, siuvimo mašinos, siuvimo siūlų, šiek tiek tekstilės klijų ir plaukų lako. Iš vandenyje tirpstančios dvigubos medžiagos išsikerpama norima forma (reikia dviejų vienodų dalių). Ant vienos formos priraizgoma siūlų kaip tik neša fantazija ar derinant spalvas prie norimo padekoruoti drabužio, papurškiama šiek tiek plaukų lako arba tekstilinių klijų, kad geriau laikytųsi, uždengiama kita formos dalimi ir skersai-išilgai susiuvama siuvimo mašina. Tada ruošinys išplaunamas drungname vandenyje kol ištirpsta plėvelė, patiesiamas ant rankšluosčio ir išdžiovinamas. Šia technika ažūrinį šaliką susiraizgyti galima per pora valandų, tuo tarpu analogišką numegzti ar nunerti prireiktų kelių dienų.

Nors literatūros apie crazy wool techniką labai mažai, bet Alytė medžiagos ieško internete, bendrauja su šia technika kuriančiais tautodailininkais. Na, ir nepamainomas mokytojas – praktika. Kuo daugiau gamini, tuo daugiau paslapčių atsiskleidžia.

Irena POŽĖLIENĖ