Mes turime 367 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2165
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18366
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94396
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Per pusmetį Pabradės polikliniką paliko jau antra šeimos gydytoja

2022 m. birželio 11 d.

Po ilgų dvejonių šeimos gydytoja Asta Naginienė, Pabradėje dirbusi 23 metus,  ryžosi išeiti iš darbo. Pabradiškiams tai buvo skaudus smūgis, bet ne staigmena. Žmonės matė, kad viskas link to eina. Meras Rimantas Klipčius nė piršto nepajudino, kad to neįvyktų, nors ir gyventojai, ir pati gydytoja ne kartą kreipėsi į jį.

Didžiausią prisirašiusių pacientų skaičių turėjusi gydytoja su širdies skausmu turėjo palikti daugiau kaip 1500 savo pacientų, nes tokios nepagarbos, šmeižto ir net ciniškų patyčių nenusipelnė ir daugiau negalėjo kentėti. Intrigų krečiamame kolektyve dirbti tapo neįmanoma.

 

Pabradės poliklinikoje, kaip liaudis sako, nelabasis įsisuko po to, kai laikinai (daugiau kaip 3 metus) einanti Švenčionių PSPC direktorės pareigas Edita Urbanienė praėjusių metų spalio mėnesį staiga pakeitė poliklinikos vedėją. Ar pati sugalvojo, ar taip buvo paliepta, niekas tiesos nepasakys. Netikėtai, be jokių motyvų ir net neįspėjus apie atleidimą, gydytoja Asta Naginienė buvo atleista ir vietoj jos paskirta gydytoja Radvilė Markovskienė. Kaip pasakojo gydytoja A.Naginienė, laikinoji direktorė prieš visą kolektyvą su šypsenėle tepasakė, kad „gydytoja pavargo“... Iš tiesų, labai sunkiu laikotarpiu per COVID-19 pandemiją susidoroti su krūviais, išsaugoti kolektyve rimtį ir darbingą atmosferą, pakeisti sergančius darbuotojus ir užtikrinti gyventojams būtinas paslaugas buvo nelengva, bet gydytoja Asta Naginienė sėkmingai susitvarkė ir nuovargiu nesiskundė. Ir štai staigmena – direktorė įvertino jos nuveiktą darbą… atleidimu iš vedėjos pareigų. Bet tai buvo tik pradžia. Toliau prasidėjo intrigos – didžiausią pacientų skaičių aptarnavusi gydytoja sakė, kad prie naujos vedėjos tapo nesuprantami darbo apmokėjimo principai, o ji principingai bandė išsiaiškinti – ne dėl savęs, dėl viso kolektyvo. Po to kažkas mieste pradėjo rinkti parašus prieš gydytoją, skleisti kalbas, kad gydytoja ruošiasi išeiti, nors, pasak jos, tada net tokios minties nebuvo, gydytoja ramino pacientus ir dirbo toliau.

Ne iš vieno mediko teko ir anksčiau girdėti, kad rajono gydymo įstaigose tvyro įtampa, chaosas, nesiskaitymas su darbuotojais. Pabradėje įsiliepsnojo atviras konfliktas. Apie kritinę padėtį Pabradės poliklinikoje rajono savivaldybės tarybos posėdyje kovo mėnesį prabilo tarybos narys Antonijus Junda. Jis kalbėjo atvirai: medikai žeminami, skirstomi į „gerus“ ir „blogus“, kuriamos intrigos, nesuprantami ir neadekvatūs darbo apmokėjimo principai, kai perpus mažiau pacientų turintis medikas gauna žymiai didesnę algą už dirbantį dvigubai daugiau. Prieita iki atvirų patyčių – apie tai jau buvo rašyta.

Nors Pabradė turi gausų savo atstovų būrį ir taryboje, ir aukščiausioje rajono valdžioje, kiti problemos nematė, kad yra pavojus likti be gydytojų. Panašiai ir nutiko – vos per kelis mėnesius iš darbo išėjo du didžiąją dalį pacientų gydę šeimos gydytojai: balandį – V. Zacharas ir prieš keletą dienų – A. Naginienė. Liko dar du šeimos gydytojai, bet jie nemoka lietuvių kalbos, kas nuoširdžiai stebina pabradiškius ir kelia pagrįstų abejonių.

Kai dar dirbo abu minėti gydytojai ir buvo galima juos išlaikyti, o A.Junda viešai iškėlė problemą, tarybos narys Konstantas Ramelis pasiūlė merui išeitį - skubiai sudaryti komisiją ir ištirti šią vadybinę krizę. Meras R.Klipčius reagavo į pasiūlymą atsainiai, o direktorė melavo, kad Pabradės poliklinikoje viskas tvarkoje, niekas nesiruošia išeiti iš darbo. Vis dėlto vėliau meras komisiją sudarė, tiesa, be pasiūlymą pateikusio Konstanto Ramelio – išmanančių nereikia.

Komisijos pirmininku meras vis tik paskyrė A.Jundą, matyt, tam, kad nusodintų, nes su tokios sudėties komisija nevertėjo ir pradėti, kas netrukus pasitvirtino.

Mero sudaryta komisija pasirodė bejėgė išspręsti Pabradės poliklinikos krizę. Po komisijos apsilankymo situacija liko tokia pat įtempta. Gydytoja A.Naginienė tikėjosi komisijos veiksmingos veiklos ir išvadų. Deja, po komisijos išvadų rankos nusviro. Iš esmės nieko nepasiekusi, giliau analizuoti nesugebėjusi, komisija su užduotimi nesusidorojo. Komisijos pirmininkas aiškino, kad nutarta nekirsti iš peties. Paprastai sakant, komisija laikinajai direktorei nustatė terminą, per kurį ji turėjo pasikalbėti su gydytoja ir išspręsti problemas. Galima sakyti, liepta susitaikyti, lyg čia būtų asmeniniai barniai. Tuo tarpu konfliktas poliklinikoje apima pirmiausia vadovaujančių kadrų problemą ir iš to kylančią ydingą, neskaidrią įstaigos veiklą bei komplikuotus santykius.

Gali būti, kad visas problemas sukėlė kišimasis iš šalies, pastūmėjęs laikinąją direktorę atlikti niekuo nemotyvuotus veiksmus, kurių pasekmės užgriuvo ir ją pačią, ir visą Pabradės kraštą. Antraip argi laikinoji direktorė būtų pati sau kūrusi tokias problemas? Kam reikėjo keisti gerai dirbusią vedėją? Šių klausimų komisija kažkodėl nekėlė. Tai stebina – atrodo, toks klausimas prašyte prašosi, net nuspėti atsakymą galima. Meras yra posėdyje pasakęs bendrąja prasme apie procesus rajone: „Meras viską žino“. Vadinasi, jis žino ir šio konflikto detales. Niekas nepatikės, kad ketvirtus metus dirbdama ir būdama laikinąja direktore, E.Urbanienė galėtų be mero žinios tokius perversmus gydymo įstaigoje vykdyti. Dar labiau stebina mero R.Klipčiaus polinkis ilgus metus laikyti žmones laikinais vadovais ir neskirti jų kaip priklauso. Beje, tai pažeidžia įstatymą. Priežastys gali būti dvi: arba asmuo netinkamas toms pareigoms, arba laikant jį laikinai einančiu direktoriaus pareigas, galima manipuliuoti. Kadangi šiuo atveju meras laikinąją direktorę giria ir užtaria nuo kritikos, belieka manyti apie antrąjį, negarbingą, variantą. O kaip kitaip? Gaila, kad nuo tokių žaidimų kenčia rajono gyventojai.

Vadybinės krizės pasekmės liūdnos – keli tūkstančiai gyventojų liko be šeimos gydytojų (dviejų!), kuriuos buvo pasirinkę, kuriais pasitikėjo.

Jeigu direktorė neįvykdys komisijos nurodymų, komisijos pirmininkas A.Junda žadėjo būti griežtas – teikti pasiūlymą merui spręsti dėl direktorės. Taigi gali jau teikti – gydytoja Asta Naginienė Pabradėje nebedirba. Daugelis jos pacientų kol kas šoke, ir neaišku, kiek jų persirašys į Vilnių pas savo ilgametę gydytoją, kai kuriuos užauginusią ir jau gydžiusią jų vaikus. Ar kadrų krizė ir pacientų masinis išėjimas nesukels Pabradės poliklinikos griūties? Atrodo, niekam tai nerūpi.

Gal ne už tuos balsavote, gerbiamieji pabradiškiai?..

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis