Mes turime 563 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1248
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19669
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:101418
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Renovacija virto košmaru: butas suniokotas, balkono turėklas siūbuoja nuo vėjo

2022 m. birželio 18 d.

Švenčionėliuose Lauko g. 37 renovuoto daugiabučio gyventoja dvejus metus ieško ir neranda pagalbos dėl daugybinio broko, patirtos žalos turtui ir nuo stipresnio vėjo judančio 6 metrų ilgio balkono turėklo. Daugiabutį renovavo Klipčių numylėtinė UAB „Nimetus“. Valdininkai siuntinėja savininkę vienas nuo kito, o rajono meras Rimantas Klipčius, primygtinai prašytas atvykti į vietą, pažiūrėjęs nuo kito namo kampo, pareiškė, maždaug, ko čia nori, viskas gerai.

 

Renovuotas daugiabutis nepriduotas

Prieš dvejus metus renovuotas namas iki šiol nepriduotas. Keistai atrodo šis renovacijos „bruožas“ Švenčionių rajone – po kelerius metus nepriduoti renovuotų pastatų. Žmonėms tai kelia pagrįstų įtarimų. Jeigu viskas tvarkoje, tai kam vilkinti procesą? Tiesa, apžiūrėjus vieno buto balkoną, neatrodo, kad namas parengtas pridavimui. Nors gyventojų turimuose dokumentuose aiškiai rašoma, kad bus atlikta ir balkonų apdaila, nieko panašaus nėra (žiūr. nuotr.). Bet jau dvejus metus statybininkai čia nesirodo. Administratorius – „Švenčionių švara“ – gyventojams atsakė, kad darbai baigti. Per tą laiką kai kurie gyventojai tikrai neapsikentę patys darbus užbaigė. Buto, kuriame lankėmės, savininkė principingai reikalauja to, kas teisėtai priklauso ir kas, neabejoja, vis tiek bus įskaičiuota į bendrą kainą – sutvarkyti balkoną. Šiuo konkrečiu atveju sutvarkyti – reiškia, atlikti darbus iš naujo.

 

Ką pridirbo „Nimetus“

Daugiabučio Lauko g. 37 renovaciją atliko rajono valdžios numylėtiniai – UAB „Nimetus“. Žmonės jos nesirinko – parinko „Švenčionių švara“, tyliai, be jokių viešų konkursų. Sutartis buvo pasirašyta dar 2018 m., o pradėjo darbus kažkodėl net po metų – 2019 m. lapkričio mėn. Vėlyvą rudenį pirmiausia nuardė stogą. Žiema buvo besniegė. Pliaupė lietūs. Nesunku įsivaizduoti, kas darėsi butuose. Mūsų aplankytas butas yra 4 aukšte (paskutiniame), tad stichija jį užgriuvo visa jėga: bute tyvuliavo vanduo, išmirko siena, lubos nuėjo pūslėmis, lubų kampai ir lauko siena supelijo. Kliuvo ir žemesnių aukštų butams. Atbėgę kaimynės iš 3 ir 2 aukštų manė, kad trūko vamzdžiai ir todėl jas užliejo.

Visa tai užfiksuota apžiūros akte 2020 m. vasario 6 d.: „Apžiūros metu nustatyta, kad butas užpiltas, tapetai atsiklijavę, lubose yra pūslių, taip pat buvo užpiltas balkonas.BALKONO TURĖKLAS NESTABILUS. BALKONO RĖMAS UŽAUKŠTINTAS, KO PASEKOJE SUMAŽINTI LANGAI.“

Suformuluotas aiškus reikalavimas - rangovai turi pašalinti trūkumus. Aktą pasirašė „Švenčionių švaros“ renovacijos vadybininkas A.Kugauda ir padalinio meistrė I.Rutkauskienė, „Nimetus“ darbų vykdytojas A.Stalionis.

Didžiosiomis raidėmis akto nuoraše išskyriau pagrindines problemas, kurios, atrodytų, turėjo būti pašalintos nedelsiant, o praėjo daugiau kaip dveji metai. Per tą laiką visus tuos trūkumus ir dar daugiau surado ir iškviesti BETA atstovai. Jie persiuntė medžiagą Statybų inspekcijai, jos specialistas pripažino visus rastus trūkumus, bet akto savininkei nedavė, sakė, reikia parengti. „Rengia“ iki šiol – praėjo metai.

 

Prokuratūra net žalos nematė

Liūčiai užpylus butą, be minėtų sugadinimų buvo dar daugiau. Buvo sugadintas televizorius ir kondicionierius. Savininkė kreipėsi į prokuratūrą, bet šioji atsisakė pradėti tyrimą dėl to (nustebsite), kad padaryta mažesnė negu 150 eurų žalą.

 

Balkonas pavojingas

Protu nesuvokiama, kaip statybininkai gali ramiausiai palikti judančią pastato konstrukciją? Kadangi diena buvo rami, buto savininkė rankomis pademonstravo, kaip lengvai truktelėjus, siūbuoja visas 6 metrų ilgio balkono turėklas (išorinė balkono siena). Kas, beje, parašyta ir apžiūros akte. Nors balkonas yra vidiniame kieme, tiesiai po juo yra pievelė, kur mėgsta žaisti vaikai, čiuožynė ir suolelis.

Tarp projekte numatytų, bet neatliktų visos eilės darbų yra ir balkonų sienelių remontas. Pirminiuose dokumentuose buvo užfiksuota, kad balkono 1,5 plytos storio pertvaros  yra pažeistos, apirusios ir bus remontuojamos. Savininkė negalėjo atsakyti už visus butus, bet jos bute balkono pertvaros paliktos kaip buvę.  Ar tai saugu, turėtų galvas sukti tie, kuriems savo būstų atnaujinimo priežiūrą patikėjo gyventojai – „Švara“, „Nimetus“, na, ir rajono meras Rimantas Klipčius, save jau išdidžiai vadinantis ilgamečiu meru. Tai jis paskyrė daugiabučių administratorių, „Švaros“ vadovą ir jau tikrai ne be jo žinios rajone lengvai gauna darbus „Nimetus“. Kas iš jų atsakytų įvykus nelaimei?

 

Namo vaizdas sudarkytas

Laimei namo balkonai kiemo pusėje, tad iš gatvės nesimato balkonų įvairovės: vienų langai mažesni, kitų didesni, dar kiti vien iš stiklo – jokio bendro standarto. Kas galėjo tokį kratinį suprojektuoti? Juk renovacija turėjo ne tik apšiltinti pastatus, bet ir pagerinti estetinį jų vaizdą. Tarkim, kažkas jau iki to buvo įsistiklinęs, tiek jau to, bet ir tie, kuriuos stiklino „Nimetus“, toli gražu ne vienodi. Štai trečiame aukšte tiesiai po mūsų pašnekovės butu balkono langai daug didesni. Balkono rėmas buvo pažemintas ir langai įdėti normaliame aukštyje. Vadinasi, galėjo, nors akivaizdu, kad ir privalėjo tą padaryti. Matyt, lieka vienintelis kelias apginti savo teises – teismas.

 

Balkono langus sudėjo be savininkės

Savininkė buvo davusi statybininkams telefoną ir prašė, kad praneštų, kai dės langus, ji ateisianti. Niekas neskambino, o atėjusią į butą savininkę ištiko šokas. Langai buvo sudėti. Kaip vėliau paaiškėjo, iš lauko pusės – nuo pastolių. Statybininkai tikina, kad privačios erdvės jie nepažeidė – į balkoną nebuvo įlipę. Gal todėl ir balkono rėmas supasi nuo vėjo? Kaip galėjo, taip įgrūdo. Apžiūrėjus jų darbą tampa aišku, kodėl nekvietė savininkės. Kas gi leistų taip darkyti savo butą? Balkono turėklas nepažemintas, kurie turėjo būti varstomi langai, tie nesivarsto. Oras necirkuliuoja, butas visiškai nesivėdina. Pasak savininkės, vasarą jame praktiškai neįmanoma gyventi. Šią savaitę net be karščių tuo įsitikinome. Nors langai buvo atidaryti, trūko oro.

Be to, balkono langai labai maži. Apžiūros akte tai patvirtinta: „Balkono rėmas užaukštintas, ko pasekoje sumažinti langai.“ O šitų nesąmonių „pasekoje“ balkono langai šiame bute prasideda vos ne virš galvos, kad langą atidarytum, reikia lipti ant kėdutės. Šoniniai langai išvis nesivarsto (kaip juos išvalyti?) ir padaryti daug platesni. Mat, varstomus teko bent kiek pasiaurinti, kad jie varstytųsi. Atliekamą plotį sukišo į šoninius. Vargais negalais varstosi...

Peršasi vienintelė išvada – viską reikia perdaryti. Iš nevilties buto savininkė norėjo įstiklinti balkoną pati savo lėšomis, saugiai ir estetiškai, bet statybininkai jai neleidžia. Kas iš dabartinio balkono, jeigu jame atsisėdęs, matai tik betono sieną? Langai juk kažkur palubėje.

Kadangi balkonas siauras, jau projektuojant turėjo būti aišku, kad 1 metro pločio langas neatsidarys. Šeimininkė sako, kad buvo prašiusi dėti ne 6, o siauresnius 7. Niekas neklausė – tarsi buto savininkas neturėtų teisių į savo butą. Su parengtu projektu mano pašnekovė nebuvo supažindinta, pasirašyti niekas nesiūlė. Būtų nė už ką nesutikusi. Pasak jos, projektą nuo gyventojų slėpė, jį pavyko gauti tik pasamdžius advokatą. Nors dabar žino viską, turi rašytinius įrodymus, trūkumų niekas nesutinka šalinti. „Švenčionių švara“, kaip administratorius, atsisako padėti, neva pretenzijos – ne jam. Meras tuščiažodžiauja brokdarių naudai. Brokdariai šildosi rajono valdžios meilės spinduliuose...

P. S.Kviečiame gyventojus pasidalinti savo renovacijos istorijomis – gal taip pavyks išjudinti rajono pelkę, kur niekas už nieką neatsako, o nukenčia gyventojai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

Ketvirtojo aukšto balkone langai daug mažesni už kitus. Su savininke ne tik nebuvo suderinta, ji net nebuvo įspėta.

Tame pačiame daugiabutyje yra ir tokių balkonų. Jeigu galima kažkam, kodėl draudžiama kitam?